A világ talán legismertebb szuperhősét megformáló színész, a 195 centiméter magas Christopher Reeve 1952. szeptember 25-én  New Yorkban született Franklin D'Olier Reeve, író, tudós és Barbara Pitney Lamb újságírónő gyermekeként. Egy fiútestvére volt. 1956-ban szülei elváltak. Az édesanya újból házasodott, s a két fiúval New Jersey-be költözött. Itt mindkét fiú magániskolába került (Princeton Day School). Christopher mind tanulmányi, mind sportteljesítményével is kitűnt társai közül. Szerepelt a becsület listán, kiválóan baseballozott, futballozott, teniszezett és hokizott.

Már tízévesen színpadon játszott. Számos fiatal jelölt közül beválogatták a The Yeomen of the Guard-ba. 1968-ban elfogadta a gyakornoki állást a Williamstown Színházi Fesztiválon Williamstownban, Massachusettsben. Miután befejezte a Princeton Day School-t 1970 júniusában, Boothbay-ben, Maine-ben játszott színdarabokban, és eltervezte, hogy New Yorkba megy munkát keresni egy színházban. Ehelyett édesanyja tanácsát megfogadva főiskolára ment. 1974-ben kapta meg diplomáját a Cornellen. A Love of Life című tv-sorozatban vállalt szerepet, mert szüksége volt a pénzre. Ben Harpert alakította, aki bűnöző és többnejű volt. Augusztustól a szereplő kezdett egyre népszerűbbé válni, így a show nézettsége az egekig emelkedett. Reeve nem volt már többé névtelen, ismeretlen színész.

Legismertebb filmszerepe az 1978-as Superman, amelyet több folytatás is követett. A filmben többek között szerepelt még Marlon Brando és  Gene Hackman is. A szerepet Reeve 200 jelentkező közül nyerte el. Alakításáért 1979-ben BAFTA-díjat kapott.

 

Drámaírót játszott  a Valahol, valamikor (1980.) című filmben.

 

Ugyanebben az évben forgatta a Superman 2. -t.

 

Még két rész készült  Christopher Reeve  főszereplésével: a  Superman 3. (1983.) és a Superman 4. - A sötétség hatalma (1987.)

    

1982-ben Sidney Lumet Halálcsapda című izgalmas thrillerjében  Michael Caine-nel együtt főszerepet játszott.

 

Életét  nem töltötte ki a színészkedés, politikai aktivistaként harcolt a művészetekért, a környezetvédelemért, a gyerekek jogaiért. Emellett kiváló zongorista és gyakorló zeneszerző volt, fiatal korában énekelt. Aktív sportemberként kedvenc időtöltése a vitorlázás és a repülés volt. Két alkalommal kis gépével egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt

Szerepelt többek között a  Szemenszedett szenzáció (1987.)  , a Napok romjai (1993), és a Hallgass velem (1994.)  című filmekben.

  

1995-ben forgatta le a  Minden gyanú felett című thrillert, melyben szerepe szerint tolószékbe kényszerült, valamint az Elátkozottak faluja című Carpenter-horrort.



Reeve 1995 májusában Virginiában egy lovasverseny során a lova ledobta magáról, és mivel keze belegabalyodott a kantárba, a fejére zuhant, aminek következtében eltört két csigolyája. Az addig rendkívül intenzív életet élő színész a nyakától lefelé teljesen megbénult  Emberfeletti küzdelmet folytatott a felépülésért. A saját maga által kidolgozott rehabilitációs módszerrel 2000-ben már képes volt megmozdítani a mutatóujját, testének több pontját tudta már érzékelni, s azt is elérte, hogy saját erejéből tudott már lélegezni.

A balesete után kedvezőbb biztosítási feltételekért kezdett lobbizni az amerikai kongresszusnál, amelyek az övéhez hasonló súlyos sérülés esetén nyújtana előnyöket az érintetteknek. Az 1996-os Oscar-gálán megindító beszédet intézett a közönséghez, amelyben szorgalmazta, hogy kollégái több társadalmi kérdéssel foglalkozó filmet forgassanak.

 

Reeve a lovasbalesete után a vászonra az 1998-as Hátsó ablak című Hitchcock-remake krimiben tért vissza. A filmben egy tolószékhez kötött férfit játszott, aki szemtanújává vált szomszédja meggyilkolásának. A színész játékával elnyerte a színésszakszervezet legjobb alakításnak járó díját.

"Aggódtam, hogy pusztán a hangommal és az arcommal nem fogom tudni elég hatékonyan kommunikálni a történetet" - nyilatkozta a díj átvételekor. "De meglepetten tapasztaltam, hogy ha megfelelően koncentrálok, a gondolataim kiülnek az arcomra. A film sok közeli képpel operált, ezért tudtam, hogy minden egyes gondolat számít."

 

 

Reeve-t az Észak-Westchesteri Kórházban kezelték az általa kifejlesztett módszerrel, ami azonban a halála előtti hetekben súlyos sebfertőzéshez és szervezetének legyengüléséhez vezett. A gerincagy-kutatások világszerte ismert támogatója  New York-i otthonában esett kómába, miután szívszélhűdés érte, s 2004. október 10-én meghalt. Közszereplésein továbbra is kifogástalan úriember képét nyújtó, legendásan kék szemű Superman ötvenkét éves volt.

Dana Reeve (Dana Morosini), a színész felesége közleményben mondott köszönetet a kórház személyzetének, a Reeve-t otthon ápolóknak és a szerető rajongók támogató millióinak. Alig másfél évvel azután, hogy elhunyt a Superman-filmek hőse, a negyvennégy éves Dana is követte férjét az örökkévalóságba.

Christopher Reeve évente több mint 100 millió forintnak megfelelő összeget költött kezelésére, és jelentős összegeket adományozott őssejtkutatásra, azt remélve, hogy ennek segítségével teljesen felépülhet.

 

Christopher Reeve a közeljövőben a tévében:

 

Az értelem diadala - Cinemax, 2011-10-12 16:50, 2011-10-13 07:50
                              - Cinemax2, 2011-10-13 16:50, 2011-10-14 07:50
Smallville - Viasat6, 2011-10-15 19:05, 2011-10-16 19:05
Hallgass velem - MGM, 2011-10-16 20:00