Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az őszes halántékú szívtipró, Richard Gere

A Micsoda nő! egykori szívtiprója ma 62 éves, ám férfias sármján nem fog az idő. Ma is a legismertebb és legelismertebb amerikai sztárok egyike. Ő az első férfi, aki a Vogue magazin címlapjára került, 1991-ben beszavazták a világ 50 legszebb embere közé, 1999-ben a legszexisebb férfi lett. 2007-ben óriási vihart kavart, amikor egy AIDS-ellenes rendezvényen Indiában arcon csókolt egy bollywoodi színésznőt.
Richard Gere Philadelphiában született 1949. augusztus 31-én. Édesapja biztosítási ügynök volt, édesanyja otthon vigyázott rá és négy testvérére. Ő volt a második legidősebb a sorban. Egész családja imádta a zenét, így már fiatalon megtanult zongorázni, de játszott trombitán és gitáronis. Iskolás éveiben aktív tagja volt a színjátszó körnek, egy-egy fellépésük alkalmával pedig a zeneszerzés is a feladatai közé tartozott. Másik szenvedélye a torna volt, aminek nagy hasznát vette későbbiekben, színészi pályája során. de ennek is köszönhette, hogy egyetemista lett belőle, miután sportösztöndíjjal jutott be a Massachusettsi Egyetem filozófia szakára, bár az iskolát nem végezte el. Amikor egy helyi színházban kapott főszerepet, azt nehezen tudta összeegyeztetni tanulmányaival. Miután néhány évadot a Provincetown Playhouse-ban, illetve a Seattle Repertory Theatre-ben töltött, New York-i színházakban játszott.Majd amikor 1973-ban Londonban rá osztották a Grease című rockmusical főszerepét kénytelen volt végleg feladni az iskolát. Ezután néhány évig "csak" sikeres színházi színészként jegyezték, széles körben pedig akkor vált ismertté, amikor Danny Zuko szerepét játszotta a Grease-ben, előbb a Broadwayn, majd Londonban is. Később klasszikus szerepeket játszott egy sor Shakespeare-darabban is.
1975-ben végre megkapta első mozis szerepét a Jelentés a felügyelőnek című drámában, majd néhány film után kezdtek el felfigyelni a sármos fiatal színészre Hollywoodban. Néhány éven belül ott is karriert csinált. A legfontosabb filmje a Micsoda nő! (1990.), melynek ő szerezte az emlékezetes zongoraszólóját, s amelyben Julia Roberts oldalán szerepelt. A film egy jóképű üzletember és a Los Angeles utcáin dolgozó, kezdő prostituált szerelmi története.

0 Tovább

Fuss Forrest, fuss!

Ma 55 éves Tom Hanks, a kétszeres Oscar-díjas színész, producer, író, rendező, minden valószínűség szerint Hollywood legelismertebb és leggazdagabb színészeinek egyike, akinek neve szinte garantálja a kasszasikert. Pályája során Amerika legelismertebb rendezőivel forgatott már.

Amikor az igazi nagy sikert és a második Oscar-díját is meghozó Forrest Gump című filmet játszotta, már 38 éves volt. Ez a film hihetetlenül sok díjat hozott neki; National Board of Review, Golden Globe, Chicagói Filmkritikai Egyesület díját és egy Amerikai Vígjáték-díjat a legjobb színész kategóriában és persze a második Oscar-díjat. A film emellett még két Oscar- díjat zsebelt be.


3 Tovább

56 éve született az Amerikai gengszter sztárja

A ma 56 éves, kétszeres Oscar-díjas Denzel Washington 1954. december 28-án született a New York állambeli Mount Vernon városában.

A pünkösdista lelkész és fodrász felesége három gyermeket nevelt. Denzel - aki apja keresztnevét kapta, ez pedig az őt felszabadító dr. Denzeltől származott -, már kiskorától kezdve minden héten ott ült a templomban, és csodálta apját, aki olyan hatásosan tudott megszólalni közönség előtt. A fiúcska arról álmodozott, hogy egy nap ő is fellép majd, de inkább színpadon. Hétközben Denzel gyakran megfordult a szépségszalonban, ahol anyja dolgozott és fülelte a pletykákat, melyek persze híres emberek körül forogtak. Amikor 14 éves lett, a dolgok rosszabbra fordultak. A szülők házassága megromlott, Denzelt és nővérét egy bentlakásos iskolába küldték, így kimaradtak a válással járó hercehurcából.

Érettségi után Washington beiratkozott a New York-i Fordham Egyetemre, ahol újságírást tanult, de gyakran fellépett az egyetemi színielőadásain is. Egyre inkább a színészet érdekelte. 1977-ben megszerezte a diplomáját, de nem akart újságíró lenni, hanem csatlakozott az American Conservatory Theaterhez, ahol tovább csiszolgatta színészi képességeit. Tanárait lenyűgözte Denzel talentuma, többen született tehetségnek tartották.

Egy év elteltével önállósította magát. Néhány kisebb filmszerep után beválogatták a St. Elsewhere című, új kórházsorozat szereplői közé. 1982-ben kezdték sugározni a szériát, amely azonnal nézettségi csúcsot döntött, és dr. Philip Chandler szerepében Washington nemcsak a nézők kedvence lett, hanem a kritikai elismerést is kapott. (A VIASAT3 a napokban vetíti a sorozatotot Egy kórház magánélete címmel.)

A majd hat évig játszott sorozat nyári szünetében Denzel több kisebb filmszerepet kapott. Az első moziszerepét 1981-ben játszhatta el Az én fekete fiamban (Carbon Copy) Partnere George Segal volt.

Ezt az 1984-es Katonatörténet követte. A kritikusok azonban csak 1987-ben fedezték fel, miután a Kiálts a szabadságért! című filmben a 70-es években meggyilkolt dél-afrikai diák, Steve Biko emberjogi aktivistát játszotta.

0 Tovább

Mi van ma?

blogavatar

Az adott nap fontos eseménye a múltból, napjainkból, képekkel, videókkal, sok információval................................................................ Az oldalt szerkeszti: Kis Márta

Utolsó kommentek