Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ma van a fogyatékos emberek világnapja

Ma van a fogyatékos emberek világnapja, aminek évenkénti megtartásáról 1992-ben döntött az ENSZ. Ezen a napon világszerte felhívják a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá vált emberek problémáira.

A világon mintegy 650 millió ember él fogyatékkal. Az ő jogaik védelméről az ENSZ 2006 decemberében fogadott el egyezményt. Ettől azt remélik, segítséget nyújt ahhoz, hogy többé nem szorulnak a társadalom perifériájára.

A világ fejlett országaiban a lakosság mintegy 10 százaléka él valamilyen fogyatékossággal. Magyarországon 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékosságban szenvedő emberek számát; az ő sorsuk alakulása közvetve a lakosság harmadát érinti.

Fogyatékkal élők a közösségben A fogyatékkal élők elfogadásáért kampány reklámfilmje

1 Tovább

Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

A világon minden percben 3 nőt bántalmaznak!

November 25-ét a latin-amerikai és karibi térség első feminista konferenciáján, 1981-ben nyilvánították a nők elleni erőszak ellenes világnappá. A konferencia résztvevői határozottan elítélték a nemi megkülönböztetésen alapuló erőszak minden fajtáját a családon belüli erőszaktól a nemi erőszakon és a szexuális zaklatáson át egészen az állami erőszak különböző formáiig, beleértve a női politikai foglyok kínzását és bántalmazását is. Azért választották november 25-ét, hogy így emlékezzenek meg a Mirabal nővérekről (Patria, Minerva és Maria Teresa), akiket 1960-ban ezen a napon gyilkolt meg brutálisan a Rafael Trujillo vezette diktatúra a Dominikai Köztársaságban. November 25-ét 1999-ben az ENSZ hivatalosan is a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjává nyilvánította.

Ha eljő a Pillangók ideje

(In the Time of the Butterflies)

színes, magyarul beszélő, amerikai dráma

rendező: Mariano Barroso
író: Julia Álvarez

szereplők:

Salma Hayek (Minerva)
Lumi Cavazos (Patria)
Pilar Padilla (Dede)
Edward James Olmos (Trujillo)
Mía Maestro (Mate)

Salma Hayek

a filmben nyújtott alakításáért 2002-ben megkapta a legjobb színésznőnek járó ALMA-díjat
Patria, Minerva, Maria Teresa a Dominikiai Köztársaságban születtek. A nővérek, akiket Pillangók néven is ismertek, a politikai aktivisták és a Trujillo diktatúrájával szembeni ellenállás szimbólumai voltak. Férjeikkel együtt többször is bebörtönözték őket a demokráciáért és az igazságosságért folytatott tevékenységük miatt. 1960. november 25-én Trujillo titkosrendőrsége balesetnek álcázva, megölte a három Mirabal nővért. A három nő éppen Puerto Plata-ba utazott, hogy meglátogassák a börtönben lévő férjeiket. Holttestüket összetörve és megfojtva találták meg egy szakadékban. A nővérek meggyilkolásának híre megrázta és felháborította az egész országot. A Mirabal nővérek elleni brutális merénylet egyike volt azoknak az eseményeknek, amelyek felerősítették a Trujillo ellenes mozgalmat. Trujillo 1961. május 30-án merényletben meghalt, és a rezsim hamarosan megbukott

0 Tovább

Ma van a WC világnapja

Nem éppen klasszikus ünnep, de szerepe fontos. Az emberiség egyharmadának ugyanis még latrinája sincs.

2001-ben ezt a napot a szingapuri székhelyű WC Világszervezet (World Toilet Organisation) nyilvánította világnappá, és egyben felhívta a figyelmet, hogy minden embernek joga van megfelelő minőségű vécére.

0 Tovább

Mi van ma?

blogavatar

Az adott nap fontos eseménye a múltból, napjainkból, képekkel, videókkal, sok információval................................................................ Az oldalt szerkeszti: Kis Márta

Utolsó kommentek