A XX. századi amerikai dzsessz egyik legfontosabb személyisége David Warren Brubeck 1920. december 6-án született a kaliforniai Concordban.  Édesanyjától tanult zongorázni, s már 13 éves korában profi dzsessz-zenekarokban játszott. Olyan sztárokkal muzsikált együtt pályafutása alatt, mint Miles Davis, Chet Baker, Duke Ellington, B. B. King.

Édesapja német származású volt, édesanyjának családja pedig Kelet-Európából vándorolt ki Amerikába. Már országszerte ismert dzsesszmuzsikus vvolt, a második világháborút is megjárta, amikor Oaklandben beiratkozott a híres francia posztimpresszionista zeneszerző, Darius Milhaud osztályába, aki három évig tanította.  

 Pályájának kiemelkedő periódusa volt az ötvenes évek vége és hatvanas évek eleje, amikor legendássá vált - az altszaxofonos Paul Desmond nevével is fémjelzett - kvartettjével járta a világot. 

Az együttes 1959-es sikerét a Take Five-ot Paul Desmond komponálta, amely hatalmas lehetőséget adott a szaxofonosnak, hogy melodikus improvizációit a zenekarral bemutathassa. Az elsősorban komponista és csak másodsorban hangszeres Brubeck saját szólóiban arra törekedett, hogy fejlessze képességeit a komplex, gyakorta aszimmetrikus ütemnemek területén való munkában. Kompozíciós területen számos jazzstandard-et, két balettzenét, egy musical-t egy misét, televíziós és filmzenéket, egy oratóriumot és két kantátát alkotott. Brubecket mindezek ellenére elsősorban klasszikus quartettjének felvételeiről ismerik, amelyeken Paul Desmond is játszott, illetve részben azonosítják a Take Five-val is.

A Blue Rondo a la Turk című örökzöldeket tartalmazó albuma lett az első, egymillió fölötti példányszámban eladott jazzlemez.

 

David Brubeck korát messze meghaladva elsőként ötvözte a klasszikus zenét a dzsesszel. Az első muzsikus volt, aki saját hanglemezkiadót alapított, és aki mellesleg félkézzel ledöntötte a dzsessz 4/4-es ütemkorlátait. Ma is aktív muzsikusként alkot és koncertezik, melodikus, „cool” játéka még mindig élményszámbamenően időtlen.

Feleségével 2000-ben megalapították a Brubeck Intézetet, ahol tehetséges jazz-zenészek zenei fejlődését és karrierjét ápolgatják.

Dave begyűjtött minden elképzelhető és valamire való díjat és kitüntetést élete folyamán. 1996-ban Grammy-életműdíjat kapott.

A folyamatosan koncertező világhírű zongorista és zeneszerző több alkalommal fellépett Magyarországon, legutóbb 2003-ban  a Budapest Kongresszusi Központban adott koncertet

Idén októberben megműtötték, a zenész szívritmus-szabályozót kapott. A világhírű muzsikus tünetei meglehetősen hétköznapiak voltak, mielőtt kiderült, hogy milyen komoly a baj: kimerültségre és szédülésre panaszkodott. A műtét szerencsére tökéletesen sikerült, , mindössze néhány napig kellett megfigyelés alatt maradnia az intézményben.  A még mindig aktív muzsikus azonban ezt a rövid időt is türelmetlenkedve viselte, ugyanis emiatt kellett megszakítania turnéját. A zenész komolyan veszi az orvosi utasításokat, ennek nyomán kiadója, a Blue Note már meg is állapodott a New York-i koncerthelyszínekkel, hogy a fellépések számát lecsökkentik, és egy estére csak egy koncertet vállal a művész.

2009. december 29.