Ma két éve gyilkolták meg  a 14 éves lányt, Horák Nórát. Holttestét  a kiskunlacházi művelődési házhoz közeli erdős területen találták meg. Tegnap a bíróság 19 évi fegyházra ítélte a tettest, P. Józsefet.

A gyilkosság után többen tudni vélték, kik követték el a bűncselekményt, helyi romákra terelődött a gyanú. Internetes fórumokon sokan bosszút követeltek.

Az ügy politikai síkra terelődött.  Az ún. cigánybűnözés elleni kampány eszközeként használták fel, Öt nappal a gyilkosság után több mint háromezren gyűltek össze Kiskunlacházán, hogy tiltakozzanak az erőszak ellen. A tüntetésen felolvastak egy nyílt levelet, amelyet a köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek és más közjogi méltóságoknak fogalmaztak meg. Ebben az önkormányzat követeli a közbiztonság megerősítését, egy állandó rendőrőrs felállítását, valamint azt, hogy szigorúbban büntessék az erőszakos bűncselekmények elkövetőit és bővítsék a polgárőrség hatáskörét. A polgármester, Répás József "romaerőszakról" beszélt.

A HírTv riportfilmje csak olajat öntött a tűzre:

 

2009. június 26-án elfogták a tettest, Pocsai József 25 éves, helyi lakost, aki alig 250 méterre élt attól a helytől, ahol a megerőszakolt, majd meggyilkolt kislány holtestét megtalálták. A tettes nem cigány volt.

Ekkor bocsánatkérésre szólították fel a polgármestert, majd  a Magyar Helsinki Bizottság beadványa nyomán az Egyenlő Bánásmód hatóság megállapította, hogy a kiskunlacházi polgármester megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt.

A Hatóság megállapította, hogy a polgármester a település roma kisebbséghez tartozó lakosaival szemben a 2008. november 28-i demonstráción elmondott beszédével, valamint a magyarországi roma közösséggel szemben az önkormányzati lapban megjelent írásaival megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és megvalósította az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény szerinti zaklatás tényállását. Répás megfellebbezte a hatósági határozatot; a Fővárosi Bíróság - nemrégiben hozott döntésével - hatályon kívül helyezte, egyúttal új eljárás lefolytatására kötelezte az alperest.

Igaz, még egyik ügy sem zárult le jogerősen, mégsem olvastam sehol, hogy bárki bocsánatot kért volna a romáktól, a meghurcolt kiskunlacházi roma fiataloktól,  az elköltözni kényszerülő roma családtól. A szélsőjobboldali sajtó még ma sem nyugszik bele, hogy nem cigány volt a tettes, ahelyett, hogy ezt írnák: Nóra, nyugodj békében!