Ma már igen messze áll attól a sráctól, akit a Cry Babyben  láthattunk, kicsit borostásabb lett, a haja sem olyan rendezett már, mint anno, de a nők ugyanúgy bolondulnak érte, mint a nyolcvanas években. Három éve őt tartották a világ legszexisebb férfijának.  Jonny Depp még mogorva kalózként vagy őrült kalaposként is elvarázsolja a mozirajongó nők millióit és ha így folytatja, még évtizedek múlva is lesznek tinik, akik imádni fogják őt.

 A ma 48 éves  John Christopher Depp 1963. június 9-én, látta meg a napvilágot Owensboróban (Kentucky). Anyja, Betty Sue Palmer, pincérnőként, apja John mérnökként dolgozott. Két lánytestvére (Christie és Debbie) és egy fiútestvére (Danny aki író lett) van. Legjobb gyerekkori barátja a nagyapja volt, ám ő nem sokkal a család Floridába költözése után elhunyt. Tizenkét éves korában, az anyja vett neki egy elektromos gitárt, és Johnny különféle garázsbandákban kezdett játszani. Tizenöt éves volt, amikor a szülei elváltak, és Depp az alkoholba és a drogba menekült, s otthagyta a középiskolát, hogy rock zenésszé váljon. Két héttel az iskolából való eljövet után megpróbált visszamenni, de az igazgató azt mondta neki, hogy kövesse az álmát és legyen zenész. A The Kidsben játszott.  és jelentős helyi sikereket ért el. Majd a zenekarral átköltöztek Los Angelesbe. Nemsokkal ezután azonban felbomlottak, s Johnny egyik barátja tanácsára a színészet felé fordult.

Karrierjének elindulása Nicolas Cage nevéhez fűződik, akivel Los Angelesben ismerkedett meg első felesége (Lori Anne Alison sminkes) révén  1983-ban. Az akkor még szintén ismeretlen színész ajánlotta be a Rémálom az Elm utcában című, ma már klasszikus horrorfilmbe.

 

A következő évben az egyik főszereplő volt a Bikinivadászok (1985.)  című vígjátékban.

Ügynöke rábeszélésére nehezen ugyan, de elfogadta a 21 Jump Street  című sorozat egyik főszerepét azzal a feltétellel, hogy mindössze egy szezont húz le a televíziónál. És aggodalma beigazolódott: a sorozat óriási sikere nyomán az egy szezonból három lett, s Johhny Depp Amerika legújabb tinibálványává vált.

1986-ban az Oscar-díjas A szakasz (1986.)  című filmben játsztott egy kisebb szerepet (Lerner).

A Tim Burton rendezte Ollókezű Edward (1990.) címszerepe Deppet Hollywood egyik legkeresettebb tehetségévé avatta, s a legjobb színész Golden Globe-díjára jelölték.

 

Ezután kapta meg John Waters Cry Baby című filmjének a főszerepét (1990.). Második Golden Globe jelölését a Benny és Joon  című filmben nyújtott alakításáért kapta.

A magánéletét kísérő élénk érdeklődés nagyban megnehezítette azt a törekvését, hogy komoly színészként próbáljon érvényesülni. Botrányokból pedig volt bőven: hol paparazzikkal verekedett, hol egy szállodai szobát tört össze, hol zűrös párkapcsolatai  révén került a címlapra, de a legnagyobb botrány abból született, amikor legjobb barátja, River Phoenix drogtúladagolás következtében Depp klubja előtt lelte halálát.

 Az Arizoniai álmodozók (1991-ben készült, de csak 1993-ban mutatták be)  Emir Kusturica egyik legvitatottabb alkotása, amely azonban Magyarországon is kultuszfilmmé vált egy viszonylag szűk, de lelkes közönségréteg körében. „Johnny tökéletesen elkötelezte magát a szerepéhez, amely sok tekintetben nagyon bonyolult. A forgatókönyvben Axel nagyon passzív, egyszerűen reagál mindenkire, aki körülötte van. Azt hiszem, Johnny erősebb jellemet alakít, többet nyújt a vásznon.” - mondta a rendező Depp alakításáról.

 

Az 1994-es, a  kritikusok által jól fogadott Ed Wood c.  filmben az egyik B-kategóriás rendező bőrébe bújt. Alakításáért harmadszorra is jelölték alegjobb színész kategóriában a Golden Globe-díjra

1995-ben  készült a Holtidő  , valamint a  fekete-fehér  Halott ember  című film, melyet sokan Depp legjobb filmjének tartanak.

 

Egyre inkább rátalálnak az "intellektuális" karakterek. Minden romantikus töltete ellenére ilyen volt a Don Juan DeMarco  (1995.)  is, melyben  partnere a legendás Marlon BrandoNemzedéke legjobb színészévé kiáltották ki Donnie Brasco megformálásáért a  Fedőneve: Donnie Brasco (1997.)   c. film bemutatója után. Bár a klasszikus gengszterfilmek  vonalán mozog, de sokkal több szerepe van a jellemábrázolásnak, mint a stukkereknek vagy a pénznek.  A lerobbant, mackónadrágos Al Pacino remek partner volt  a filmben.

A  Félelem és reszketés Las Vegasban (1998.) c. film kedvéért teljesen kopasz, zavaros tekintetű, kecskeszakállas ürgévé csúnyult.

1998-ban  a Roman Polanski rendezte    Kilencedik kapu  c. film forgatásán ismerkedett meg Vanessa Paradis énekes-, és színésznõvel, akivel azóta is boldog kapcsolatban élnek. Vanessától született 1999-ben kislánya, Lily-Rose Melody és 2002-ben kisfia, Jack.

A 2003-as A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka hozta meg számára igazán a sikert. Hosszú hajjal, borostásan is igazi nőcsábászként játszotta Jack Sparrow kapitányt, amellyel megszerezte első Oscar-jelölését.

 

Egy évvel később A titkos ablakban  egy misztikus thillerben alakított egy őrült írót. Ugyanebben az évben került mozikba, az Én, Pán Péter  című filmje, melyért Oscar-, Golden Globe és BAFTA-díj jelöléseket is kapott.

2006-ban folytatódtak Jack Sparrow kalandjai A Karib-tenger kalózai 2. - Holtak kincsével. 2007-ben  A Karib-tenger kalózai - A világ végén, végül 2011-ben A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken

 

Johnny Depp mára Hollywood elismert sztárjai közé verekedte magát. Imád meg nem értett, furcsa kinézetű, gyakran enyhén őrült, exhibicionista és kívülálló figurákat játszani, és egyáltalán nem bánja, ha a felismerhetetlenségig sminkelik őt.

Pályája elismeréseképpen 1999-ben tiszteletbeli Cesar-díjat kapott a Francia Filmakadémiától.

2008-ban Golden Globe-díjat kapott  a Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya című filmért. Ugyanezért a szerepért jelölték Oscar-díjra 2008-ban a legjobb férfi fõszereplõ kategóriában.

Johnny Depp lett 2011-ben Nickelodeon Kids' Choice díjátadó gálán a gyerekek kedvenc színésze.



 

Johnny Depp a közeljövőben a tévében:

Alice Csodaországban - HBO Comedy,  2011. 06.09 11:00; 2011.06.09 16:25
Ollókezű Edward - HBO2, 2011.06.10 00:20; 2011.06.18 14:15

A szakasz -  Filmmúzeum 2011. 06. 16. 21:00