Ma lenne 70 éves Lee Jun Fan, vagy ahogy a világ megismerte:  Bruce Lee, a harci filmek legnagyobb sztárja (San Francisco, 1940. november 27. – Hongkong, 1973. július 20.)

3 éves volt, amikor apja, Li Hoi Shuen, a kantoni színész turnéja véget ért az Amerikában, így hazatérhettek Hongkongba. Jómódú családban nevelkedett és édesapjának köszönhetően 8 éves koráig több filmben játszott el zsivány, csavargó, tolvaj szerepeket, melyek kihatással voltak jellemének alakulására. Már ilyen fiatalon, első nagysikerű filmje után népszerű lett, és az emberek mindenütt felismerték.

Kínában az utca kölykei bandákba tömörültek és gyakran utcai verekedésekben dőltek el ezek a gangok közti területi harcok. Lee elemében érezte magát az utcán és korán megtanulta, hogy csak a győzelem a fontos, stílus és szabály itt nem számít. Egyik alkalommal azonban egy kung-fus kis híján kiütötte őt, s ez a vereség egy életre szóló döntést eredményezett. Elhatározta, hogy kung-fut  fog tanulni. Hatalmas fanatizmussal kezdett edzeni Yip Man nagymesternél, és az edzéseken kívül tükör előtt csiszolgatta a technikákat. A tanult technikákat mindig ki is próbálta a gyakorlatban, késpbb azonban egyre jobban kezdett kiszakadni az utcai bandájából. Agresszív természete és elszántsága miatt azonban tanulótársai szemében egyre elviselhetetlenebb lett, míg végül egy szigorú kínai hagyomány miatt távoznia kellett az iskolából. 1959-ben összeverekedett egy rendőrrel is, ezért édesanyja visszaküldte az USA-ba, a család seattle-i barátjaihoz.

Beiratkozott az Edison gimnáziumba és egy vendéglőben felszolgálóként dolgozott. Mivel kapcsolata majdnem teljesen megszakadt mesterével, más harci művészeteket, küzdősportokat is elkezdett tanulmányozni. Csak a hatékony, alkalmazható elemekre koncentrált, és ezekből kidolgozta saját harci rendszerét. Később a stílus neve Jeet Kune Do lett, jelentése a "feltartóztató ököl útja.

Eközben leérettségizett és beiratkozott a seattle-i egyetem filozófiai szakára. A pénzt azonban már nem konyhai munkából kereste, harcművészetet kezdett oktatni egy parkban diáktársainak. Látványos elemekkel fűszerezte tanításait, amilyeneket korábban még sohasem lehetett Amerikában látni. Később saját iskolát nyithatott egy barátjával, Jun Fan Gung-Fu Intézet néven.

Az egyetemi évek alatt ismerkedett meg Linda Emeryvel, egy svéd származású amerikai lánnyal, akit később feleségül vett. Linda  csendes, félénk lány volt, így tökéletes nyugalmával képes volt kiegyensúlyozni Lee erőszakos jellemét. Mindig mellette állt, és segítette edzéseiben. 1965-ben megszületett első gyermekük, Brandon Lee, akit 1969-ben lányuk, Shanon követett.

San Franciscóba visszaköltözve bemutató körutakat kezdtek szervezni. Itt mutatta be először a legendás, 1 inches, visszarántás nélküli, hihetetlen erejű ütését és a rendkívüli erő- és reflexgyakorlatait. Ezekről a bemutatókról gyakran videó is készült, így innen egyenes út vezetett Hollywoodba. Felismerték tehetségét és hamarosan hatalmas népszerűségnek örvendhetett.

A feszültség Bruce körül azonban egyre nőtt. Megromlott a kapcsolata a sajtóval, korábbi barátaival is gyakran összezördült: sikerének köszönhetően egyre több ellensége lett. 1973 tavaszán egy edzés során rosszul lett és kórházba kellett szállítani. Teste görcsbe rándult és erős izomzata miatt alig tudták lefogni. Több óra elteltével tért csak magához, amikor javasolták az orvosok, hogy vizsgáltassa ki magát. Ezek a vizsgálatok azonban semmi rendellenességet nem mutattak ki, de felírtak neki egy Dilatin nevű gyógyszert, amelyet általában epilepsziás betegeknek adnak. Így Bruce már két gyógyszert szedett ebben az időben, egyet a korábbi hátsérülése miatt, és az előbb említett Dilatint.

1973. június 20-án A halál játéka című film kapcsán elment Betty Ping Peihez, egy tajvani színésznőhöz, hogy szerepet ajánljon neki. Betty üdítővel kínálta, és a beszélgetés során többször erős fejfájásra panaszkodott Bruce. Kapott egy fájdalomcsillapítót és ledőlt pihenni. Egy óra múlva Betty többször is próbálta felébreszteni, de mindhiába. Orvost hívott és elszállították az Elisabeth kórházba, ahol az orvosok egy órán át próbálták kihozni a kómából, sikertelenül. 1973. június 20-án éjjel bejelentették: a harcművészetek koronázatlan királya meghalt. Halálával kapcsolatban pletykák, feltételezések kezdtek terjedni. Sokak szerint ellenségei ölték meg, hiszen halála előtt több fenyegető levelet is kapott. A rendőrség nyomozást rendelt el és a boncolás során kimutatták, hogy a halál oka a fejfájásra kapott fájdalomcsillapítóra való gyógyszerallergia lehetett. Tény viszont, hogy biztosat a mai napig nem tudhatunk, hiszen a Bruce Lee életével kapcsolatos források gyakran teljesen ellentétes tényeket tárnak fel.

Bruce Lee kevesebb, mint 33 évet élt. Temetésére Seattle-ben került sor a Lake View temetőben. A hong kongi rajongók is tartottak egy nagyszabású jelképes temetést.  Félbehagyott filmjét a „A halál játéka”-t Raymond Chow később befejezte egy Bruce-hoz hasonlító dublőr (Yuen Biao) segítségével.

Bruce Lee öt filmet forgatott, hatása mégis felmérhetetlen a modern filmművészetre. Az ezredfordulón bekerült a Time magazin hősökről és jelképekről összeállított százas listájára. A múlt század (és talán minden idők) legnagyobb harcművésze 171 centi magas volt és hatvan kilónál alig nyomott többet. Emléke nem halványul: szobra van Mostarban és Hongkongban, múzeuma Kantonban, életét számos könyvben és filmben dolgozták fel, több videojátékban is mintáztak róla karaktert.