31 évvel ezelőtt egy  majdnem teljesen Roger Waters szerzemény látott napvilágot,  a The Wall - A Fal.  A Pink Floyd lemez az első pillanattól kezdve kirobbanó siker.

Alan Parker rendezésében 1982-ben film is készült belőle (a főszerepet Bob Geldof játszotta, a sokszor meglepő animációkat az angol Gerald Scarfe készítette), amely híven fejezi ki Waters gondolatait, érzéseit, véleményét a XX. századi világról. Gondolatilag és zeneileg is egységes, dramatikusan felépített mű, mely sokban már a rock operákra emlékeztet. 

A történet egy kitalált antihős, Pink életét mutatja be, akit a társadalom születésétől kezdve mindig elnyomott: meghalt az apja (Anziónál a második világháborúban, ahogy Roger Waters apja is), túlzottan védelmező anyja mindentől távoltartotta, agresszív tanárai pedig megalázták őt és iskolatársait, így formálva őket a társadalom képére (innen a többször visszatérő metszőolló-motívum).

Pink saját fantáziájának világába menekül és egy képzeletbeli falat épít maga és a külvilág közé. Életében minden rossz dolog „egy újabb tégla a falban”. Alapos megfontolás után – hogy hogyan tömje be a fal üres lyukait – Pink egy ideig felfüggeszti a fal építését. Híres rocksztár lesz, megházasodik (Vera Lynn nem a felesége – a második világháború idején híres énekesnő volt), de túlzottan távolságtartó, állandóan turnézik, a rocksztárok életét éli, ezért felesége megcsalja. Ezután úgy dönt, hogy folytatja a fal építését, amit végül siker koronáz. A fal mögött Pink lassan megőrül. Nem tudja mit tegyen, de szembe kell néznie megerőltető életstílusával és drogfüggőségével. Hogy koncertképes állapotba hozzák, kábítószert adnak neki. Hallucinálni kezd, azt hiszi magáról, hogy fasiszta diktátor, a koncert pedig egy neonáci nagygyűlés, ahol az embereit a szerinte haszontalan rajongókra eresztheti. Lelkifurdalása nem hagyja nyugodni, ezért bíróság elé állítja magát, ahol arra ítélik, hogy rombolja le a falat. Pink további sorsa ismeretlen

Néhány hónappal a berlini fal leomlása után  1990. július 21-én Berlinben a Pink Floyd legendás felvétele a "The Wall" volt a történelemi események "kísérőzenéje". A Potsdamer Platzon rendezett jótékonysági koncertet a helyszínen 200 ezer, a televízióban pedig 35 országban 500 millió ember látta. A kezdés után kinyíltak a kapuk, így a helyszínen mintegy 500 ezer ember látta az előadást.

Az eredeti fal tövében épült fel az óriási színpad és a grandiózus díszlet, de voltak ott műfalat építő igazi daruk, a falba beépített szoba, limuzin, mentő, teherautó, kivetítők, fények, tűzijáték, sok-sok szereplő, számos sztárvendég (Joni Mitchelltől Cindy Lauperen, Sinéad O'Connoron át Bryan Adamsig), nagyzenekar, hatalmas tömeg.

Az ezt követő koncertkörút minden állomásán sokszázezren élvezhették a sokadik feltámadást. A elementáris erejő zene sok ezer wattos erősítők és fantasztikus színpadi látvány segítségével ejtette ámulatba e koncertek látogatóit. A diadalút azóta is tart. A Pink Floyd koncertek misztikus szeánszra emlékeztetnek, ahol százezrek várják a megváltást, ami be is következik újra meg újra.

The Wall Live in Berlin Roger Waters 1990. szeptemberében megjelent koncertalbuma. A felvétel a  Berlinben tartott  koncerten készült.

Waters berlini koncertje és a Pink Floyd eredeti The Wall előadása között számos különbség van. A Mother és az Another Brick in the Wall, part II hangszerszólókkal egészült ki, az utóbbi pedig egy határozott lezárással ért véget.

Andy Harries, A királynő (The Queen) producere filmet tervez a Pink Floyd közismert számából, az 1979-ben megjelent Another Brick in the Wallból. A projekt nem az Alan Parker által rendezett 1982-ben bemutatott Pink Floyd: A fal (Pink Floyd The Wall) alkotás remake-je lesz. A film középpontjában az 1979-es The Wall-album, annak is a leghíresebb Another Brick in the Wall Part 2 című száma áll, amelyben egy iskolai kórus is énekel. A film főhőse az újító szemléletű Alan Renshaw énektanár lesz, aki a 70-es években kezdett tanítani abban az iskolában, ahonnan aztán kikerültek a lemezen éneklő diákok. A lázadó dalszöveg miatt aztán állítólag kirúgták. A producer szerint a film olyan lesz, mintha a Holt költők társaságá-t kereszteznék a Rocksuli-val.

Roger Waters tavaly a The Wall megjelenésének 30. évfordulóján jelentette be a történelmi, 30 európai várost érintő turnét. Ami számunkra is roppant fontos: Budapestre is ellátogat minden idők talán legnagyobb zenei projektje. A koncert 2011. június 22-én lesz a Sportarénában.

„Amikor A falat írtam, ijesztően fiatal voltam még.” – emlékszik vissza Roger Waters.

„A köztes években rájöttem, hogy a félelmeim és veszteségeim a szükségszerűen velük járó gúnnyal, szégyennel és büntetéssel együtt olyan szélesebb körű aggályok allegóriájaként szolgálhatnak, mint a nacionalizmus, a rasszizmus, a szexizmus, a vallás, vagy bármi más. Ezeket a gondolatokat és ’izmusokat is ugyanazok a félelmek irányítják, mint amelyek a saját fiatal életemet is befolyásolták.”