Kevés olyan embert ismerünk, mint Arnold Schwarzenegger, aki élete során több dologba is teljes erődbedobással ugrott fejest, s még ráadásul majdhogynem a maximumot is hozta ki azokból.  

A világszerte népszerű testépítő, filmszínész, sportoló, üzletember és közéleti személyiség. Stájerország egy eldugott falujában, Thalban született 64 évvel ezelőtt, 1947. július 30-án. Volt egy testvére Meinhard aki 1971-ben autóbalesetben meghalt. Arnold édesapja Gustav Schwarzenegger rendőrfőnök, édesanyja  Aurelia Jadrny volt.   Az apa a versengést belenevelte gyermekeibe, különböző sportokban egymás ellen kellett összemérni erejüket, ügyességüket. Arnold és bátyja minden reggel 6 órakor keltek, és csak akkor kaptak reggelit, amikor megcsináltak egy jó pár fekvőtámaszt, guggolást és felülést. Mindössze vasárnap este kaptak egy kis kimenőt, amikor császkálhattak a városban, esetleg nagy ritkán beülhettek egy moziba, de ezekről is több oldalas beszámolót kellett írniuk az apjuknak, aki szolgált a második világháborúban, miután önként kérte felvételét 1938-ban a náci pártba. A család nehéz körülmények között élt.

Apja hatására Schwarzenegger kicsi gyermekkorától a sportnak élt. Több sportot kipróbált. Először 1960-ban fogott kezébe súlyzókat, amikor futballedzője csapattársaival együtt egy helyi edzőterembe küldte. Így  14 évesen a futball helyett testépítéssel kezdett foglalkozni, majd egy grazi edzőtermet kezdett látogatni.  1965-ben egy év kötelező katonai szolgálatát töltötte az osztrák hadseregben, amikor megnyerte a Junior Mr. Europe versenyt. 

 

15 éven keresztül a világ legjobb testépítőjeként tartották számon. 1965 és 1980 között hétszer nyerte el a Mr. Olympia, hatszor a Mr. Universe címet. Csak 2 embernek sikerült többször (nyolcszor) felállnia a Mr. Olympia dobogójára. A "legfiatalabb Mr. Olympia" Schwarzenegger volt, s a mai napig tartja a rekordot.

1968-ban Amerikába ment, első filmszerepét az 1970-es Herkules New Yorkban című filmben alakította, melyben partnere Arnold Stang, a híres amerikai komikus volt.

A lehetetlen neve és butának tűnő akcentusa még évekig akadályozta a továbblépésben.

A  Maradj éhen! (1976.) című filmszerepéért  Golden Globe-díjjal jutalmazták a "Legjobb Debütáns" kategóriában, majd az Acélizom  (1977.) című dokumentumfilm következett, mely felhívta a figyelmet a profi testépítésre.

    

1978-ban a Kaktusz Jack című westernkomédiában Kirk Douglasszel és Ann-Margrettel játszott  .  1982-ben hozta meg számára a világhírt az első rászabott szerep, a John Milius rendezte  Conan, a barbár. 1984-ben bemutatták a második részét is: Conan, a barbár 2. - A pusztító  .

Az igazi sikert 1983-ban James Cameron Terminátor - A halálosztó című filmje hozta meg a számára. Ettől kezdve Schwarzenegger neve a nyolcvanas években készített filmjeinek köszönhetően - gyakorlatilag összeolvadt az akcióhősfogalmával. 1991-ben forgatták a Terminátor 2 - Az ítélet napja  , 2003-ban a Terminátor 3.: A gépek lázadása  című részeket.

 

A nyolcvanas években több sikerfilm főszereplője volt. 1985-ben a  Vörös Szonja,



a Kommandó  , Piszkos alku   (1986.) 1987-ben a Ragadozó  és a Menekülő ember,  1988-ban a  Vörös zsaru.

  
 

1988-ban, azért hogy szerepskatulyájából kitörjön, az Ikrek  című vígjátékban komikusként is bemutatkozott. A film sikerén felbuzdulva 1995-ben újra összeálltak Danny DeVitóval és Ivan Reitman rendezővel egy közös munkára. A Junior  (1994.) szintén elnyerte a közönség tetszését. Schwarzenegger következő komédiája a Hull a pelyhes  (1996.) volt, amelyben Jim Belushival játszott.

Első rendezéseMesék a kriptából (1989.)  című sorozat egyik epizódja volt, amelyet a Karácsony Connecticutban (1992.) követett.

 

Utolsó filmje a 2010-ben bemutatott The Expendables - A feláldozhatók című akciófilm, melyben együtt játszott Sylvester Stallonéval és Bruce Willisszel.

 

Schwarzenegger 1979 óta a Paralimpiai Játékok súlyemelés-edzője. Több testedzésről, egészséges életmódról szóló sikerkönyv szerzője. 1997-ben a Mozitulajdonosok Szövetsége neki ítélte a Humanitásért Díjat. Kitüntetéseket kapott továbbá az emberi jogok védelmében kifejtett aktivitásáért és a Holocaust-kutatások támogatásáért.

A Republikánus Párt képviselőjeként 2003-ban Kalifornia kormányzójává választották.  2011-től már nem kormányzó, lemondott.  A pénzügyi bajok mellett a drasztikus vízhiány, az elektromos hálózat összeomlása miatti áramszünetek, valamint korrupciós ügyek és börtönlázadások is megkeserítették a kaliforniaiak életét az osztrák származású testépítő kormányzása alatt. "Hibáztam, hogy be akartam tartani a választási ígéreteimet, ahelyett, hogy szembeszálltam volna a választóimmal, és megszorításokat vezettem volna be" - fogalmazott a politikus.

1986-ban vette feleségül Maria Shrivert televíziós újságírónőt, akivel akkor már 8 éve ismerték egymást. Házasságukból négy gyermek született. A házaspár kapcsolata egy ideje megromlott, mert kiderült, hogy Schwarzenegger félrelépett, mégpedig a volt háztartási alkalmazottjukkal, és ebből a viszonyból tíz évvel ezelőütt egy gyermek is született. A történteket csak idén év elején vallotta be feleségének, akinél ez érthető módon kiverte a biztosítékot, s július 1-jén beadta a válókeresetet

Legkisebb fiúk, a  13 éves Christopher két hete szenvedett súlyos szörfbalesetet Malibun: egy nagy hullám sodorta el, több csontja eltörött, összeesett a tüdeje. A hírek szerint hétfőn kiengedték a kórházból.

 

 

Arnold Schwarzenegger a közeljövőben a tévében:

80 nap alatt a Föld körül  - Filmbox Extra, 2011-08-04 19:00, 2011-08-06 12:05
Kommandó - Film+, 2011-08-07 21:00, 2011-08-08 02:20