A napjainkban is tündöklően szép  Sophia Loren még a régi korok filmcsillagai közé tartozik, ám csillaga még annyi év elteltével is fényesen ragyog. Két évvel ezelőtt nyilatkozata szerint nem a sebészkésnek köszönheti, hogy idős korában csodásan fest, hanem annak, hogy a férfiak szemében ma is látja a vágyat, ha ránéznek.

Sofia Villani Scicolone néven, törvénytelen gyermekként született Rómában 1934. szeptember 20-án, s csak későbbi férje tanácsára változtatott nevén. Anyja Romilda Villani, apja Riccardo Scicolone. A férfi elhagyta az állapotos Romildát, de aztán mégis nevére vette a gyereket, és egy időre visszatért hozzájuk. Nápoly szegénynegyedében nőtt fel. Tizenöt éves korára a gyufaszálnak csúfolt kislányból hosszú lábú, dúskeblű bakfis lett, és egy szépségversenyen "megváltotta" vasútjegyét Róma, a siker és a csillogás felé.  1950-ben az egész család felköltözött a fővárosba. A céltudatos mama kivette Sophiát az iskolából, és állandó statiszta állást szerzett neki a Cinecittá filmstúdióban.

Itt ismerkedett meg az akkor 40 éves Carlo Pontival, akivel végül kalandos körülmények között keltek egybe. (Loren már fiatal lányként rajongott a híres amerikai sztárért, Cary Grantért, aki gálánsan felajánlotta, hogy segít Sophiának az angol nyelv gyakorlásában. Munkakapcsolatuk szerelemmé mélyült. A színésznőt kételyek gyötörték: szerette Pontit, hálás volt a férfi támogatásáért, de a producer nős volt. Loren és Grant újabb filmet forgattak együtt, és románcuk kezdett kiteljesedni. A független Cary megkérte szépséges partnernője kezét. Ponti ekkor gyors cselekvésre szánta el magát: Mexikóban sikerült elválnia, és 1957. szeptember 17-én mexikói törvények szerint nőül vette Sophiát. Az olasz törvények szerint viszont a házasság érvénytelen volt, a hazai sajtó pedig kíméletlen támadásokat intézett a házaspár ellen. Cary Grant azonban tökéletes lovagként viselkedett, és élete végéig Sophia egyik legjobb barátja maradt. Mikor Loren és Ponti visszatértek Olaszországba, kénytelenek voltak külön lakásban élni. Házasságukat 1962-ben érvénytelenítették, majd négy év múlva ismét egybekeltek.)

Sophia első főszerepe az Aida (1953.) volt.

Az igazi népszerűséget Vittorio De Sica 1954-es filmje, a Nápoly aranya hozta meg számára: ebben egy pizzaárusnőt formált meg ellenállhatatlan temperamentummal. A sikert fokozni tudta a következő évben a Kenyér, szerelem és... című vígjátékkal, amelybe Gina Lollobrigida túlzott gázsikövetelései miatt szerződtették.

    

Hamar összekerült pályafutása legkedvesebb partnerével, Marcello Mastroiannival is, akivel az évek során összesen 13 filmet forgatott. Első közös filmjük A szép molnárné (1955.) volt.  

Carlo Ponti segítségével a tengerentúlon is egyre többen jegyezték meg az olasz szépség nevét és arcát. 1957-ben Stanley Kramer Büszkeség és szenvedély című filmjének forgatásán ismerkedett meg Cary Granttel. Másik partnere a legendás Frank Sinatra volt.

 

A hollywoodi produkciók ellenére Sophia végül egy olasz filmmel vált igazán világhírű, elismert színésznővé. 1960-ban Vittorio De Sica felkérte az Alberto Moravia regényéből készült dráma, az Egy asszony meg a lánya egyik szerepére. Az eredeti elképzelés szerint Anna Magnani játszotta volna az anyát, és Sophia a lányt. Magnani végül azt javasolta, hogy adják Lorennek az anya szerepét. Sophia csodálatos alakítást nyújtott: saját bevallása szerint háborús évei összes fájdalmas élményét beleadta a szerepbe, és kicsit saját anyját, Romildát is játszotta. Játékáért 1961-ben a Cannes-i filmfesztivál legjobb női alakítás díját kapta, majd 1962-ben elnyerte a legjobb női alakítás Oscar-díját. Innentől kezdve nemzetközi sztárnak számított.

 

Lehetetlen felsorolni, milyen színvonalas, filmtörténeti jelentőségű filmekben szerepelt (több, mint 80 filmet forgatott) és milyen nagynevű rendezőkkel és neves kollégákkal dolgozott együtt a sztár az idők során, mind hazájában, mind a tengerentúlon.

A Victoria de Sica rendezte  Házasság olasz módra (1964.) című filmben nyújtott alakításáért Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték.

 

Boccaccio '70 (1962.)

 

 La Mancha lovagja (1972.)

1991-ben tiszteletbeli Oscar-szobrocskát vehetett át életművéért.

A  színésznő nemcsak művész, hanem igazi olasz mamma, aki családját is legalább olyan fontosnak tartja, mint munkáját. Gyermekei: ifj. Carlo Ponti, aki korábban gyerekszínész volt, jelenleg pedig karmester, valamint Eduardo Ponti, filmrendező. A magyar média 2004-ben különösen sokat foglalkozott vele abból az alkalomból, hogy nagyobbik fia, Carlo Budapesten házasodott: Mészáros Andrea hegedűművésznőt vette feleségül.

Sophia Loren egyike azon kevés filmcsillagnak, aki nemcsak a közönség, hanem a kollégák körében is igen népszerű. Nemcsak színésznőként közismert: a tökéletes feleség, családanya és háziasszony mintaképének számít, főleg hazájában. Szakácskönyveket is írt, s a nevével fémjelzett szemüvegek Magyarországon sem ismeretlenek. Évtizedek óta a női elegancia egyik megtestesítője. Több könyvet is írt.  Svájcban él egyszerű, fegyelmezett életet. Még most is minden nap tornázik, talán ez a titka örök fiatalságának.

Barátnője, Audrey Hepburn halála után tovább folytatta néhai kolléganője munkáját a UNICEF jószolgálati nagyköveteként.

2011. május 4-én Sophia Lorent ünnepelte Hollywood abból az alkalomból, hogy ötven évvel ezelőtt kapta meg a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat az Egy asszony meg a lánya című filmért. Most rendezők, színészek, barátok és családtagok nyolcszáz fős vendégserege előtt beszélt: soha nem álmodott arról, hogy egy olasz nyelvű filmben nyújtott alakításáért kapja meg a filmipar egyik legrangosabb elismerését.

"Az Oscar-díj teljesen megváltoztatta az életemet. Segített, hogy higgyek magamban és bátorított művészi határaim feszegetésére" – fogalmazott az Amerikai Filmakadémia által szervezett díszvacsorán. "Nincsenek szavak arra, amit most érzek. Nehéz elhinni, de ötven év telt el azóta, hogy az Oscart az otthonomban köszönthettem" – fűzte hozzá.

 

Sophia Loren a közeljövőben a tévében

 Kilenc  - HBO, 2011-09-22 19:20, 2011-09-23 10:00

A Filmmúzeum Klasszikusok kedden című sorozatában októberben Sophia Loren lesz a főszereplő. A gyönyörű, szexi és temperamentumos olasz színésznőt először október 4-én este 9 órakor az 1967-es Olasz kísértet (eredetileg Ezek a kísértetek ) című vígjátékban láthatjuk Vittorio Gassman oldalán.



Egy héttel később, 11-én este az 1971-ben Amerikában forgatott Mortadella következik, amiben Loren egy hős és kitartó szerelmes asszonyt játszik, aki szerelme után ered New Yorkba, de a reptéren lekapcsolják a rúd mortadellájával együtt.

 

A sorozat harmadik darabja A pap felesége (10.18. 21 óra), amelyben állandó partnerével Marcello Mastroiannival komédiázik. A klasszikus vígjátékban Sophia Loren telefonon keresztül csábítja el a papot játszó Mastroiannit.

 


Végül pedig október 25-én levetítik az Egy asszony meg a lánya (1988.) című olasz tévéfilmet, amely valójában egy szokatlan remake: Loren az 1960-ban, 26 évesen eljátszott szerepét játssza újra egy kétrészes tévéfilmben A Filmmúzeum, egyszerre adja le mind a 186 percet.