Michael Jackson, a pop királya, egyike azon kevés előadónak, akit a Rock and Roll Hall of Fame két alkalommal is tagjai közé sorolt, többször is bekerült a Guinness rekordok könyvébe, többek között a Minden idők legsikeresebb előadója címmel. Tizenhárom Grammy-díjat kapott, tizenhárom alkalommal volt kislemeze listavezető az Amerikai Egyesült Államokban szólókarrierje alatt - többször, mint bármelyik másik férfi előadónak a Billboard Hot 100 történetében -, és több, mint 750 millió eladott lemezével méltán érdemelte ki a World Music Awards legtöbb felvételt eladó szólóelőadó díját. Michael élete során 320 millió dollárt adott jótékonysági célokra, a mai napig a legtöbbet adakozó popsztár a Guinness rekordok könyvében.

Michael Joseph Jackson 1958. augusztus 29-én született Gary városában, Indiana államban afroamerikai szülők gyermekeként. Apja Joseph Walter "Joe" Jackson, anyja Katherine Jackson. Ő volt a család 9 gyermeke közül a hetedik. Jackson már ötéves korában megmutatta zenei tehetségét csoporttársai előtt és karácsonyi ünnepségeken is. 1964-ben csatlakozott a Jackson Brothers nevű családi együtteshez. Michael később háttérénekes és táncos lett, nyolcéves korában pedig Jermaine-nel a zenekar énekesei lettek, ezért együttes nevét The Jackson 5-ra módosították (Michael, Jackie, Tito, Jermaine és Marlon Jackson). 1966-tól 1968-ig turnéztak, többnyire fekete klubokban és találkozóhelyeken. 1966-ban Michael vezetésével, James Brown I Got You (I Feel Good) című dalával és Motown slágerekkel megnyerték a helyi tehetségkutató versenyt. A The Jackson 5 számos dalt felvett, Együttesük első négy kislemeze Billboard Hot 100 listájának első helyén végzett.

Az énekes szólókarriere 1979-ben indult el, ekkor jelent meg átütő sikert hozó első önálló albuma, az Off the Wall, amely az első olyan lemez, amiről négy dal is bekerült a legjobb tízbe.