Életének 77. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Kézdy György. A Jászai Mari-díjas színművészt pénteken Budapesten érte a halál. Az MTI úgy értesült, hogy Kézdy György, aki a Szomszédok című televíziós sorozat Virágh doktoraként szerzett nagy népszerűséget, egy fertőzés miatt feküdt az Uzsoki utcai kórházban, ahol pénteken hunyt el. (MTI)

A két éve készült poszttal emlékezem rá. Nyugodjon békén!

 

Virág doktor 75 éves

Kézdy György színművész, a Szomszédok c. tévésorozat népszerű szereplője ma 75 éve született Budapesten. (1936. február 14.)

A Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész pályafutását 1962-ben a debreceni Csokonai Színház társulatában kezdte. 1967-től a Pécsi Nemzeti Színház, 1977-től a kecskeméti Katona József Színház, 1978-tól 1983-ig a Népszínház, majd a Nemzeti Színház társulatának tagja volt. 1983-tól 1987-ig a Mafilm társulatához tartozott, s a Játékszín előadásaiban játszott. 1987-1992 között a szolnoki Szigligeti Színház, 1993-tól a veszprémi Petőfi Színház társulatának tagja volt. Jelenleg szabadfoglalkozású színész.

Vendégművészként igen sok helyen megfordult, játszott pl. a Gyulai Várszínház, az Egyetemi Színpad, az Operett Színház, a Kolibri Színház, a Madách Kamaraszínház, az Örkény István Színház, Játékszín előadásaiban.

1954. A színművész érettségi vizsgájának az éve. Akkor mutatták be Az ember tragédiáját a Madách Gimnáziumban, ami élete egyik meghatározó élménye lett. Imádott iskolába járni, mert helyette ők "színházat csináltak". "Mindenki az egész darabot tudta természetesen, és abból idézgetve beszélgettünk. Mert ez egy olyan darab, hogy ebből beszélgetni is lehet. Versmondóként indultam a pályámon, szavalóversenyeket nyertem” – emlékezett vissza egy interjúban.

Szerepeinek sokaságát felsorolni lehetetlen, hiszen több mint 40 éves pályafutása során a világ drámairodálmának számtalan fantasztikus szerepét játszotta el: az Ahogy tetszik Jacques-ját, a Hamlet Poloniusát, Medvegyenko alakját a Sirályból, Gajevet a Cseresznyéskertből stb.

Jelenleg is több színházban lép fel. Főszerepet játszik  a Stúdió K Színház és a Békés Megyei Jókai Színház közös produkciójában, a Téboly Thébában c. darabban. A Karinthy Színházban A Bermuda Háromszög botrány c. vígjátékban, a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Stúdiószínpadán a Buborékokban, a Belvárosi Színházban és vidéken az Esőember (Rain Man) c. darabban stb.

Természetesen kihagyhatatlan egy ország kedvence, Virág doktor, a népszerű Szomszédok című televíziós sorozatból.

A Szomszédok egyetlenegy adásában többen látták, mint az egész színházi pályafutása alatt. A Karinthykkal, a Debrecennel, a Csíksomlyói passióval. Ha ezeket az előadásokat összeadom, akkor egyszerűen nem jön ki a nem tudom hányada sem annak, ahányan egyetlen adásban láttak Virág doktorként.

 

Több, mint 20 filmben játszott: Fiúk a térről, A tanú (Virág detektívjét játssza), A nagyenyedi két fűzfa, A napfény íze stb.)