Alig telt le első ezer napja hivatalában, amikor 1963. november 22-én Dallasban halálos lövés érte John Fitzgerard Kennedyt, az Egyesült Államok 35. elnökét.   Kennedy volt a legfiatalabb, akit valaha is elnöknek választottak, és ő halt meg a legfiatalabbként. 

 

Az új elnöknek, Lyndon B. Johnsonnak úgyszólván első dolga volt, hogy egy bizottságot nevezzen ki a merénylet körülményeinek, és a merénylettel gyanúsított Lee Harvey Oswald meggyilkolásának kivizsgálására, és részletes eredményt kérjen a vizsgálat erdményéről. A bizottság élére Earl Warren, a Legfelsőbb Bíróság elnöke került. Az elkészített vizsgálati anyag Warren-jelentés néven híresült el.

A Kennedy-gyilkosság kivizsgálására felállított Warren-bizottság 10 hónapos munka után készítette el jelentését, mely szerint Lee Harvey Oswald "magányos tettes" volt, nem állt mögötte politikai vagy más csoportosulás.

Oswaldot,  akit - alig néhány nappal azután, hogy őt vádolták meg 1963 novemberében John Fitzgerald Kennedy meggyilkolásával - szintén lelőtték (Jack Ruby)

Sokan még ma sem hisznek a jelentésnek, melyet a gyilkosságot vizsgáló bizottság készített és azt állapította meg, hogy az elnököt egy "magányos tettes", Oswald lőtte le.

Az elnök halála után 44 évvel, 2007 februárjában  egy olyan új amatőr filmfelvétel került elő, amely a rejtélyes gyilkosság előtti pillanatokat dokumentálja, és egyes elemzők szerint cáfolja az összesküvés-elméletet. A 8 milliméteres némafilm az ünneplő tömegben haladó elnöki konvojt örökítette meg. A halálos lövések előtt 90 másodperccel készült felvételen néhány pillanatig kivehető, amint Kennedy zakója felpúposodik a hátán. Azok számára, akik szerint bizonyos kormányzati körök vagy a fegyverlobby csoportjai szőttek sötét összeesküvést, mindeddig bizonyító erejű volt az a tény, hogy az elnök hátán lévő lőtt seb helye nem egyezik pontosan a zakón talált lyukkal. Az új felvétel viszont "cáfolta" a látszólagos eltérésre alapozott összeesküvés-elméleteket.

A Dealy Plaza, ahonnan a feltételezett lövések érkeztek 1989 óta múzeum, melyet már hatmillióan kerestek fel szerte a világon. Az azonban még mindig kérdés, hogy valaha megtudjuk-e az igazságot.