1953. november 25. A magyar labdarúgás napja      

 

 A magyar labdarúgó „Aranycsapat.” 1953. november 25-én (szerdán) a londoni Wembley stadionban 6:3 arányban legyőzte a hazai pályán kilenc évtizede veretlen angol válogatottat. A sporttörténeti győzelem emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség 1993-ban november 25-ét A magyar labdarúgás napjává nyilvánította. A 6:3-as győzelem repítette a magyar futballt a világ tetejére. Az angolok 90 évig otthon nem kaptak ki. Mi 1950-től nem kaptunk ki.

Az angolok az „évszázad mérkőzésének” hirdették ezt a találkozót, ahol két világ, két futballnagyhatalom, a múlt játékstílusa az újítók, a sportág kitalálói és az olimpiai bajnok csapott össze az „angol oroszlánok” és a „mágikus magyarok”.

A Szabad Nép, amely amúgy általában kis terjedelemben foglalkozott a sporteseményekkel, egy egész oldalt szentelt a  Aranycsapat diadalának. "Sikerült. A magyar nemzeti válogatott beváltotta a hozzá fuzött reményeket, megfelelt dolgozó népünk szeretettel teli bizalmának: labdarúgóink 6:3 arányú nagyszerű győzelemmel megsemmisítették a kilenc évtizede eredménytelenül ostromolt angol hazai veretlenséget. Labdarúgóink új gyozelme újabb dicsoséges állomása annak a sikerekkel teli útnak, amelyen a felszabadulás óta, az egész világ elismerését kivíva, a magyar sport haladt" - írta a lap a mérkozésrol szóló beszámolójában

London Wembley Stadion (bíró: Leo Horn (Hollandia), nézőszám: 105,000)

 

 "Hatalmas esemény volt ez. A magyar rádió mellett a BBC is élőben adta a mérkőzést. Én valahogy megéreztem a svédek elleni döntetlen után, hogy hatalmas eredményt fogunk elérni Angliában, ezért 10 nappal a mérkőzés előtt jeleztem a rádió vezetőségének, hogy a délután három órakor kezdődő találkozót este nyolc órakor felvételről is le kell majd adni. A főnökeim szkeptikusak voltak, de bejött a megérzésem, így aznap kétszer is végighallgathatták a magyarok az évszázad mérkőzését" - mondta Szepesi György.

 

Az Arancsapat tablója: