Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Walker, a texasi kopó ma 71 éves

Chuck Norris az utóbbi időben csak örök igazságok formájában élt a köztudatban. Ez mit sem változott. Ma 71 éves, de nála a kor nem jelent semmit, hisz "mint tudjuk": "Chuck Norris tíz éve meghalt, de a halál nem meri elvinni."

A harcosok harcosa azonban valamit nagyon tud. Az biztos, hogy Oscar-díjra nem jelölték, nem is fogják már, mégis mindenki ismeri a nevét és senki sem tudja a titkot.

Eredetileg Carlos Ray Norris Jr. néven látta meg a napvilágot 1940. március 10-én az Oklahoma állambeli Ryanben. Apai részről cherokee indián, anyai részről pedig angol-ír származású. Testvére Aaron Norris, a neves hollywoodi producer, öccse Weiland 1970-ben a vietnámi háborúban meghalt.

Egyáltalán nem volt atletikus termetű, sőt, meglehetősen szégyenlős volt és középszerűen tanult. Iskolatársai kigúnyolták kevert származása miatt. Amikor 14 éves volt szülei elváltak. Anyjával és testvéreivel Kaliforniába költöztek. Itt fejezte be iskoláit. Házasságot kötött barátnőjével, Diane Holechek-kel. Az esküvő után belépett az Egyesült Államok Légiereje kötelékébe. Dél-Koreába vezényelték. Itt ragadt rá a "Chuck" név. Később átigazolt a tengerész-gyalogosokhoz. Az itt szerzett tapasztalatokat használta fel később az olyan katonai témájú filmjeiben mint a Delta Kommandó vagy az Ütközetben eltűnt, de a Walker, a Texasi Kopó című a híres tv sorozatból is visszaköszönnek ezek a motívumok. Ebben az időben kezdett foglalkozni a Tang Soo Do nevű harcművészeti stílussal, amiből feketeöves mester lett. 1962-ben visszatért az Államokba, és a Northrop Aviationnál kezdett dolgozni.

Nyitott egy karate iskolát. Kezdetben munkaidő után mellékállásban tartott edzéseket. Később az iskolának olyan sikere lett, hogy kilépett a Northroptól és főállásban oktatott. Ezen kívül még 32 (!) karate iskolát alapított. 1963-ban megszületett első fia Mike. Őt követte a következő évben Dina, majd '65-ben Erik.

1964-ben részt vett azon a híres long beache-i bemutatón, ahová meghívták Bruce Lee-t is. Nagy hatással voltak egymásra. Bruce beszélte rá Chuck-ot, hogy próbáljon szerencsét a filmes szakmában. 1968-ban profi középsúlyú karate világbajnok lett. (Ezt a címet 1974-ig megtartotta.) Ebben az évben indult filmes pályafutása is, egy Dean Martin filmmel. Ez volt a The Wrecking Crew (1969.) .

Következő filmjében, 1972-es Sárkány útjában együtt szerepelt a legendás Bruce Lee-vel.

0 Tovább

"Kicsi Sárkány" - Bruce Lee 70 éve született

Ma lenne 70 éves Lee Jun Fan, vagy ahogy a világ megismerte: Bruce Lee, a harci filmek legnagyobb sztárja (San Francisco, 1940. november 27. - Hongkong, 1973. július 20.)

3 éves volt, amikor apja, Li Hoi Shuen, a kantoni színész turnéja véget ért az Amerikában, így hazatérhettek Hongkongba. Jómódú családban nevelkedett és édesapjának köszönhetően 8 éves koráig több filmben játszott el zsivány, csavargó, tolvaj szerepeket, melyek kihatással voltak jellemének alakulására. Már ilyen fiatalon, első nagysikerű filmje után népszerű lett, és az emberek mindenütt felismerték.

Kínában az utca kölykei bandákba tömörültek és gyakran utcai verekedésekben dőltek el ezek a gangok közti területi harcok. Lee elemében érezte magát az utcán és korán megtanulta, hogy csak a győzelem a fontos, stílus és szabály itt nem számít. Egyik alkalommal azonban egy kung-fus kis híján kiütötte őt, s ez a vereség egy életre szóló döntést eredményezett. Elhatározta, hogy kung-fut fog tanulni. Hatalmas fanatizmussal kezdett edzeni Yip Man nagymesternél, és az edzéseken kívül tükör előtt csiszolgatta a technikákat. A tanult technikákat mindig ki is próbálta a gyakorlatban, késpbb azonban egyre jobban kezdett kiszakadni az utcai bandájából. Agresszív természete és elszántsága miatt azonban tanulótársai szemében egyre elviselhetetlenebb lett, míg végül egy szigorú kínai hagyomány miatt távoznia kellett az iskolából. 1959-ben összeverekedett egy rendőrrel is, ezért édesanyja visszaküldte az USA-ba, a család seattle-i barátjaihoz.

Beiratkozott az Edison gimnáziumba és egy vendéglőben felszolgálóként dolgozott. Mivel kapcsolata majdnem teljesen megszakadt mesterével, más harci művészeteket, küzdősportokat is elkezdett tanulmányozni. Csak a hatékony, alkalmazható elemekre koncentrált, és ezekből kidolgozta saját harci rendszerét. Később a stílus neve Jeet Kune Do lett, jelentése a "feltartóztató ököl útja.

Eközben leérettségizett és beiratkozott a seattle-i egyetem filozófiai szakára. A pénzt azonban már nem konyhai munkából kereste, harcművészetet kezdett oktatni egy parkban diáktársainak. Látványos elemekkel fűszerezte tanításait, amilyeneket korábban még sohasem lehetett Amerikában látni. Később saját iskolát nyithatott egy barátjával, Jun Fan Gung-Fu Intézet néven.

Az egyetemi évek alatt ismerkedett meg Linda Emeryvel, egy svéd származású amerikai lánnyal, akit később feleségül vett. Linda csendes, félénk lány volt, így tökéletes nyugalmával képes volt kiegyensúlyozni Lee erőszakos jellemét. Mindig mellette állt, és segítette edzéseiben. 1965-ben megszületett első gyermekük, Brandon Lee, akit 1969-ben lányuk, Shanon követett.

San Franciscóba visszaköltözve bemutató körutakat kezdtek szervezni. Itt mutatta be először a legendás, 1 inches, visszarántás nélküli, hihetetlen erejű ütését és a rendkívüli erő- és reflexgyakorlatait. Ezekről a bemutatókról gyakran videó is készült, így innen egyenes út vezetett Hollywoodba. Felismerték tehetségét és hamarosan hatalmas népszerűségnek örvendhetett.

0 Tovább

Mi van ma?

blogavatar

Az adott nap fontos eseménye a múltból, napjainkból, képekkel, videókkal, sok információval................................................................ Az oldalt szerkeszti: Kis Márta

Utolsó kommentek