Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A némafilmek egyik legnagyobb sztárja, Bánky Vilma

Húsz éve, 1991. március 18-án halt meg Bánky Vilma, a némafilm korszakának egyik legnagyobb hollywoodi sztárja.

Koncsics Vilma néven 1898. január 9-én a Tolna megyei Nagydorogon született. Édesapja, Bánky Koncsics János tisztviselő, később szerényen élő pesti rendőrőrmester. Édesanyja Ulbert Katalin színésznő. Vilma születése után nem sokkal Budapestre kerül a család, az édesapa áthelyeztetése miatt.

A Práter utca egy csendes házában élnek bátyjával, Gyulával és húgával. Iskolai tanulmányait az Egressy úti Polgári Iskolájának leányosztályában végzi négy esztendőn keresztül. Mint ahogy az osztálytársak visszaemlékeznek: "a IV/b osztály harmadik padjában ült Koncsics Vilma, a kis szőke Gretchenfrizurás, halk szavú leányka." Vilma az iskolában működő önképző kör kapcsán érez magában először elhivatottságot a színészi pálya iránt.

A polgári iskola után a kereskedelmibe iratkozik be, majd tisztviselőként dolgozik. A kis pesti gépírólány egy délután elhatározza, hogy órákat vesz filmjátszásból. Munka mellett szerzett filmszínésznői képesítést a Bolváry Géza és Mattyasovszky Ilona által vezetett Star Filmiskolában.

0 Tovább

Gábor Zsazsa, a legendás magyar származású szexszimbólum

Gábor Zsazsának magas láza van, folyadék gyűlt fel a tüdejében, amit valószínűleg lábsebének elfertőződése okozott. A színésznő nem ismer fel senkit, és nem emlékszik semmire - közölte öt nappal ezelőtt Fédéric von Anhalt német herceg, az egykori színésznő és szexszimbólum férje.

A ma 94 éves művésznő 1917. február 6-án született Budapesten. Eredetlieg Gábor Sárinak hívták, és nevét a híres Fedák Sári színésznő után kapta, akit szintén Zsazsának becéztek. Édesanyja, Gábor Jolie állítólag Budapest egyik legnépszerűbb kupleráját vezette, édesapja, Gábor Vilmos katona volt. Két testvére volt: Magda és Éva. Korán feltűntek különleges szépségükkel, amit későbbi életük során kamatoztattak is. Már Budapesten extravagáns életstílusukról voltak ismertek. Gábor Zsazsa egy svájci internátusban tanult. Mindig vonzódott a színészethez, színiiskolai tanulmányokat is folytatott.

1936-ban megválasztották szépségkirálynőnek, az akkori Miss Magyarországnak (bár utólag diszkvalifikálták fiatal kora miatt). Ezután Bécsben Richard Tauber, a híres tenor invitálására vállalta el élete első színpadi szereplését a Der Singende Traum című operettben.

Miután első házassága Burhan Asaf Belge török diplomatával befuccsolt, 1941-ben követte testvéreit Hollywoodba - akik színtén színésznők voltak -, s ahol ő is színésznő lett, és számos filmben szerepelt. Hamar hírnévre tett szert legfőképpen szépsége, később afférjai, botrányai, milliomosokkal kötött házasságai és válásai, valamint egyszeri rövid letartóztatása miatt.

Alighogy megtelepedett az újhazában, máris a híres hotellánc-alapító Conrad Hilton felesége lett, akitől 1947-ben vált el. Már zajlott a válásuk, mikor a férfi megerőszakolta, s tőle született szintén ebben az évben egyetlen gyermeke, Francesca Hilton.

Gábor Zsazsa első filmszerepét az MGM-nél 35 évesen készített a Lovely to Look at (1952.) című filmben játszotta, majd a Ginger Rogers főszereplésével készült We're Not Married!-ben szerepelt (1952.) Az Oscar-díjas John Huston rendezte Moulin Rouge-ban (1952.) már a női főszereplőként tűnt fel a mozivásznon.

0 Tovább

Mi van ma?

blogavatar

Az adott nap fontos eseménye a múltból, napjainkból, képekkel, videókkal, sok információval................................................................ Az oldalt szerkeszti: Kis Márta

Utolsó kommentek