Gábor Zsazsának magas láza van, folyadék gyűlt fel a tüdejében, amit valószínűleg lábsebének elfertőződése okozott. A színésznő nem ismer fel senkit, és nem emlékszik semmire - közölte öt nappal ezelőtt Fédéric von Anhalt német herceg, az egykori színésznő és szexszimbólum férje.  

A ma 94 éves művésznő   1917. február 6-án született Budapesten. Eredetlieg Gábor Sárinak hívták, és nevét a híres Fedák Sári színésznő után kapta, akit szintén Zsazsának becéztek. Édesanyja, Gábor Jolie állítólag  Budapest egyik legnépszerűbb kupleráját vezette, édesapja, Gábor Vilmos katona volt. Két testvére volt: Magda és Éva.  Korán feltűntek különleges szépségükkel, amit későbbi életük során kamatoztattak is. Már Budapesten extravagáns életstílusukról voltak ismertek. Gábor Zsazsa egy svájci internátusban tanult. Mindig vonzódott a színészethez, színiiskolai tanulmányokat is folytatott.

1936-ban megválasztották szépségkirálynőnek, az akkori Miss Magyarországnak (bár utólag diszkvalifikálták fiatal kora miatt). Ezután Bécsben  Richard Tauber, a híres tenor invitálására vállalta el élete első színpadi szereplését a Der Singende Traum című operettben.

Miután első házassága Burhan Asaf Belge török diplomatával befuccsolt, 1941-ben  követte  testvéreit Hollywoodba - akik színtén színésznők voltak -, s ahol  ő is színésznő lett, és számos filmben szerepelt.  Hamar hírnévre tett szert legfőképpen szépsége, később afférjai, botrányai, milliomosokkal kötött házasságai és válásai, valamint egyszeri rövid letartóztatása miatt.

Alighogy megtelepedett az újhazában, máris a híres hotellánc-alapító Conrad Hilton felesége lett, akitől 1947-ben vált el. Már zajlott a válásuk, mikor a férfi megerőszakolta, s tőle született szintén ebben az évben egyetlen gyermeke, Francesca Hilton.

Gábor Zsazsa első filmszerepét az MGM-nél  35 évesen készített a Lovely to Look at (1952.)  című filmben játszotta, majd a Ginger Rogers főszereplésével készült We're Not Married!-ben szerepelt (1952.)  Az Oscar-díjas John Huston rendezte Moulin Rouge-ban (1952.) már a női főszereplőként tűnt fel a mozivásznon.

 

1953-ban a Lili című musicalben Mel Ferrer oldalán szerepelt  . 1958-ban Orson Welles A gonosz érintése (Touch of Evil) című filmjében játszott  

1958-ban Golden Globe különdíjat kapott, és abban a megtiszteltetésben is részesült, hogy csillag lett a Hollywood walk of fame-en!

Ezt követően több mint ötven filmben játszott kisebb-nagyobb szerepeket. Legutolsó szerepét 1993-ban, 76 évesen a Beverly Hill-dili (The Beverly Hillbillies) című amerikai vígjátékban játszotta. 1996-ban A Brady család 2 (A Very Brady Sequel) című vígjátékban önmagát alakította. Ezután is rendszeresen szerepelt a televízióban, részt vett a társasági életben. Szabadszájúsága Amerika-szerte ismert volt, sokat szerepelt talkshow-ban.

 

Életfilozófiáját népszerűsítő bestsellereket írt; főművének lényegretörő címe: Hogyan szedjük fel a férfit, hogyan tartsuk meg a férfit, hogyan szabaduljunk meg a férfitól? A média is Zsazsa felvágott nyelvétől volt hangos. „Egyik férfit sem utáltam annyira, hogy a gyémántjait visszaadjam” – szólt egyik mondása a sok közül.

Bár az ötvenes évektől több mint hatvan filmben szerepelt, igazából inkább botrányosan szabados magánélete miatt emlékeznek rá Amerikában.

A művésznő ugyanis nem csak kiemelkedő szépségével volt híres, hanem gyakori botrányaival, sztárallűrjeivel is. 1989-ben például még egy rövid időre börtönbe is zárták, mert arcon ütött egy Bevery Hills-i rendőrt, miután közlekedési szabálysértést követett el.  Az  igazoltatás során ugyanis pofonvágta a rendőrt, és ennek következtében háromnapi börtönre, valamint 13 ezer dolláros perköltség megfizetésére ítélték. 

2005-ben vádat emeltetett lánya ellen lopás és csalás gyanújával. Azt állította, hogy Francesca ráhamisította az aláírását egy okiratra, aminek segítségével kétmillió dollárt vett fel az idős díva egyik házára. A bíróság állítólag fölmentette a lányát.

A férjekben sem szűkölködött,  8 férjétől vált el. Be is került a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a legtöbb "igent" kimondó díva. Többnyire dúsgazdag férjei voltak, olyanok, mint George Sanders, a híres intrikus színész - aki később egyik testvérét, Magdát vette feleségül.  Talán a legmeghökkentőbb a Felipe de Alba ügyvéddel kötött, összesen egy napig tartó házassága volt, ugyanis kiderült, hogy Zsazsa még nem vált el előző - hetedik – férjétől.  Jelenlegi, harminc évvel fiatalabb férjével Fédéric von Anhaltal 1982-ben kötött házasságot.

A mindig feltűnően öltözködő, szőrmékbe-tollakba bújó Zsazsa kicsit megmerítkezett a politikában is. 1968-ban és 1972-ben a republikánus Richard Nixon mellett kampányolt. A 1960-as évek végén hazalátogatott Magyarországra, ezzel óhatatlanul jó szolgálatot téve a nyugati nyitáson dolgozó Kádár-rendszernek

A sajtó gyakran von párhuzamot közte és Paris Hilton között, akivel egyébként Conrad Hiltonnal kötött házassága révén szegről-végről rokonok is.

Az ezredforduló után már leginkább csak egészségi állapotáról érkeztek a hírek: 2002-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, rá három évre pedig stroke-ja volt, és el kellett távolítani egy vérrögöt nyaki artériájából.  Azóta igen rossz egészségi állapotban volt, életét tolószékben élte, többször műtötték.

Az elmúlt hónapokban többször is kórházba került. Tavaly július közepén eltörte a csípőjét, ami miatt csípőprotézis-műtétet hajtottak végre rajta, a nyáron felsőtestéből kellett eltávolítani vérrögöket. Lábadozása hosszúra nyúlt, augusztusban már az utolsó kenetet is felvette. Január elején  amputálni kellett a lábát. Az amputáció után kiengedték a kórházból. A lábsebe elfertőződött ezért kellett az idős dívát a Kaliforniai Egyetem kórházába , a Ronald Reagan UCLA Medical Centerbe szállítani, ahol az orvosok most megpróbálják stabilizálni állapotát.

Kritikusai mindig kíméletlenül megírták,  hogy a szépségéhez nem túl sok tehetség párosul.. Ő azonban nem sokat törődött vele. Alighanem ekkor született az a híres mondás, ami fél évszázad után is a feltűnésre vágyók szállóigéje lett: Az a fontos, hogy írjanak rólam. Az se baj, ha rosszat!

Sajtóhírek szerint férje arra készül: ha Zsazsa egyszer eltávozik az élők világából, híres neje testét konzerváltatja. A többi között azért, hogy egy meglehetősen morbid show keretében világ körüli bemutató körútra induljon vele.

 

PS: A művésznőt a tervek szerint ma hazaengedik a kórházból.