Woddy Allen (született: Allen Stewart Konigsberg; New York, 1935. december 1.) amerikai író, színész, humorista, Oscar-díjas filmrendező és filmproducer ma 75 éves.

Ő talán a leggátlástalanabb gátlásos, a legsikeresebb sikertelen, a sajátos humoráról, néha megbotránkoztató magánéletéről, de leginkább filmjeiről ismert író, rendező, színész, klarinétjátékos.

Viszonylag jómódú brooklyni kispolgári zsidó családban született. Az iskolákban átlagdiák volt: rajongott a képregényekért, a sportért, imádta a dzsesszt és a mozit, sajátos humoráért társai szórakoztatónak találták. 17 éves korában  Woody Allen  néven küldözgette vicceit, humoros írásait a különböző ügynökségeknek, amelyek szépen fizettek is neki. Érettségi után autodidakta módon képezte magát, legfőképp azért, hogy a lányok észrevegyék; célját ugyan nem érte el, de műveltsége tekintélyes lett.

Az ötvenes évek elején Hollywoodban különböző humoros tévéműsoroknál dolgozott.  Itt örökre megutálta  a felszínes, csillogó mozivárost. New Yorkba visszatérve kabarékban lépett fel 1964-ig, amikor 1965-ben Clive Donner rendező felkérte a Mi újság, cicababa? című film forgatókönyvének megírására, amelyben egy kisebb szerepet is eljátszott.

A film kasszasiker lett, Woody Allen előtt megnyílt a mozi világa. 1969-ben megrendezhette első filmjét Fogd a pénzt és fuss! címmel. A kétbalkezes, abszurd figurája több filmjének őstípusa lett.

 Következő filmje, a Játszd újra, Sam! az egyik legszemélyesebb vallomása a nőkhöz fűződő, meglehetősen ambivalens viszonyáról.

Első felesége Harlene Rosen volt, majd 1966-ban elvette Louise Lasser színésznőt, aki számos korai filmjében is feltűnt. 1969-ben elváltak.

Diane Keaton és Woody Allen az Annie Hall-ban

Rendkívül termékeny kapcsolata kezdődött Diane Keaton színésznővel, aki több filmjében is főszerepet kapott, így az Oscar-díjas Annie Hall-ban (1977.) és a Manhattan-ben (1979.). Ezekben a filmekben benne van mindaz, ami oly egyedivé teszi Woody Allen műveit.

Diane Keaton és Woody Allen a Manhattan c. filmben

 Alapélményei: az értelmiségi lét, a szorongás, a szexuális bizonytalanság, a zsidó identitás, New York szépsége és rettenete, a mozi varázsa. Humora intellektuális, gyakorta moralizáló, a két legfőbb emberi dolog számára a szerelem és a halál, melyekhez többnyire iróniával közeledik.

A nyolcvanas években készült filmjei: Zelig,  Broadway Danny Rose, a Kairó bíbor rózsája, A rádió aranykora és a szintén Oscar-díjas Hannah és nővérei. Főszereplőjük az új szerelem, Mia Farrow, akivel 12 évig éltek és dolgoztak együtt, született egy közös gyermekük, s nevelték Mia saját és fogadott gyermekeit. 1993-ban - meglehetősen csúnya perpatvarok után - szétváltak útjaik, s Woody Allen feleségül vette Szun Yit, koreai származású nevelt lányukat.

Szinte évente jelentkezik új filmmel, amelyekben az újabb generáció sztárjait, Sean Pennt, Helen Huntot, Scarlett Johanssont is szívesen szerepelteti (Match Point, Füles, Kasszandra álma, Vicky Cristina Barcelona). 2003-ban Asztúria Hercege Díjat, 2004-ben pedig a San Sebastián-i Filmfesztiválon életműdíjat kapott.

1971-ben lépett fel először mint klarinétos a manhattani Michael´s Pub-ban a New Orleans Funeral and Ragtime Orchestra-val. Azóta is minden hétfőn este itt klarinétozik együttesével, amellyel 2007-ben Magyarországra is eljutott.  Szokásos New York-i koncertje kedvéért még azt az Oscar-gálát is lemondta, amelyen az Annie Hall sorozatban nyerte a díjakat.

       

2007. december 27-én a Puskin moziban

 

New Orleans Jazz Band-del Budapesten

2007. december 27-én