Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kirk Douglas a legidősebb híresség, aki blogot vezet

Élnek még köztünk legendák, ha egyre kevesebben is. Ők azok, akiknek csillaga több mint ötven éve ragyog, akik részesei voltak a hollywoodi aranykornak, vagy az európai művészfilm születésének, és személyes emlékeket őriznek Marilyn Monroe-ról, Humphrey Bogartról, Billy Wilderről, vagy épp Ingmar Bergmanról. És még mindig dolgoznak, mert ha arcukat barázdák is borítják, a karizmájukból mit sem veszítettek.

Ma 95 esztendős Hollywood talán legismertebb színészdinasztiájának legendás atyja és feje, Kirk Douglas. A legklasszikusabb "hollywoodi mese" az övé: születési neve Issur Herschelovich Danielovich (Amsterdam, New York, USA, 1916. december 9. ) amerikai színész és producer, Michael Douglas (szintén színész és producer) apja kelet-európai bevándorlók gyereke. Szegénységben nőtt fel, s hamar a saját lábára kellett állnia: volt bokszoló és jegyszedő, pincér és kifutófiú. Annak köszönheti élete jóra fordulását, hogy haverjaitól eltérően kevéske keresményét nem elitta, hanem színésztanfolyamokra járt belőle. Szorgalmának és tehetségének köszönhetően ösztöndíjjal egyetemet végezhetett, majd az Amerikai Színművészeti Akadémiára került, s ahol Lauren Bacall osztálytársa volt.

Éppen elindult volna színházi pályafutása, amikor kitört a világháború, s neki is mennie kellett; a haditengerészetnél harcolt. Így első filmsikerére várnia kellett. Minden vágya az volt, hogy kitörjön a közegből, amelybe született, és ambíciójának, valamint jó megjelenésének köszönhetően hamar rá is találtak a hősszerepek.

Az elsőhöz épp Lauren Bacall segítette hozzá: ez volt 1946-ban a Martha Ivers furcsa szerelme, amelyben azonnal főszerepet kapott.

0 Tovább

Tom Cruise, a vakító mosolyú sztár

A legsikeresebb hollywoodi filmsztárok között tartják számon, és ő az egyetlen színész, akinek az életrajzában hét egymást követő 100 millió dollárt meghaladó bevételű film található. Többször beválasztották a száz legvonzóbb filmsztár és az ötven legszebb ember, valamint a legjobban kereső és a legnagyobb sajtónyilvánosságnak örvendő személyiségek közé, s öt éve még vezette a legbefolyásosabb száz híresség listáját.

Tom Cruise - Thomas Cruise Mapother IV - 1962. július 3-án, 49 esztendővel ezelőtt született Syracuse-ban (New York). A négy testvér közül ő volt az egyetlen fiú. Miután apja villamosmérnök volt, színészet iránti érdeklődését anyjától örökölhette, aki tanár volt. Gyermekkorát beárnyékolta az apjától elszenvedett sorozatos bántalmazás, így hamar megtanulta, hogy senkiben sem bízhat. Szülei vándoréletet éltek, Cruise ezért is járt tizennégy éves korára tizenöt amerikai és kanadai iskolába. Családjának kevés pénzből kellett megélnie, miután szülei elváltak. A mélyen vallásos fiú papnak készült, ezt az ambícióját a színészetért adta fel.

Színészkarrierje igazából akkor kezdődött, amikor a középiskolában a lába megsérült és kiesett az amatőr birkozócsapatból. Ekkor kapta meg Nathan Detroit szerepét a Guys and Dolls c. középiskolai előadásban. A színészi játék annyira megragadta, hogy otthagyta a középiskolát és elindult megvalósítani az álmát. 1981-ben Los Angelesbe költözött. Cruise először színészképzőbe járt és TV-reklám meghallgatásokon szerepelt. Majd megismerkedett Paula Wagnerrel, a Creative Artists Agency ügynökével. Erőfeszítései egy ideig sikertelenek voltak.


Az első szerepét a Takarodó című filmben kapta, 1981-ben . Eredetileg egysoros szöveg volt, de a rendezőt annyira megragadta Cruise alakítása, hogy végül a harmadik legnagyobb szerepet kínálta fel neki. Cruise először megijedt a kihívástól, de később mégis elfogadta. Ugyanebben az évben szerepelt az Endless Love című filmben is. 1983-ban A kívülállók című Coppola-filmben játszott. Első főszerepét az 1983-as Kockázatos üzlet című filmben kapta.

0 Tovább

A vörös hajú, zöld szemű, 180 centis színésznő

Nicole Kidman Hollywood egyik legkedveltebb színésznője, a legkeresettebb sztárok egyike, akiről elmondható, hogy már óvodás korában elkezdett azzal foglalkozni, ami mai napig életének legfőbb mozgatórugója, a színészettel. A kis Nicole rendkívüli céltudatossága szintén hamar megmutatkozott. Amikor meggyőződéses feminista édesanyja politikai okokra hivatkozva nem vett neki Barbie-babát, Nicole lopott egyet magának, amely azóta is megvan. Jellegzetessége gyönyörű vörös haja és zöld szeme, mely sok rajongóját megbabonázza.

Nicole Mary Kidman 44 évvel ezelőtt, 1967. június 20-án született a Hawaii-szigeteken, Honoluluban. Apja Anthony Kidman, pszichológus, anyja Janelle Kidman, főnővér. Ausztráliában nevelkedett. Négyéves volt, amikor az első szerepét eljátszotta egy bárányka képében, s valóságos sikert aratott már akkor is. Tízéves korától drámatagozatos iskolába járt, így ekkor több kisebb, később a Philiph Street Theatre-ben már jóval komolyabb szerepeket kapott. Céltudatosan és egyenesen haladt afelé a cél felé, melyet mindig is megálmodott magának.

Első jelentősebb szerepei között volt az 1983-ban készült BMX banditák című film, melyet hazánkban is nagy sikerrel mutattak be.

1 Tovább

Hollywood legsikeresebb rendező-producere, Steven Spielberg

Egy ember, aki minden más embertársánál merészebbet mert álmodni. Legyen szó a világűrről vagy a Földről. Egy férfi, aki belül örök gyerek marad, míg tapasztalatai ezreknek okoznak örömet és tanulságot.

A négyszeres Oscar-díjas (ebből egy Életmű-díj), amerikai filmrendező, producer, a világ legsikeresebb filmjeinek rendezője, a brit birodalom lovagja, Steven Spielberg, 64 évvel ezelőtt, 1946. december 18-án Cincinnatiban született egy elektromérnök és egy zongoraművésznő gyermekeként.

Fiatalkorát az Arizonai Phoenix mellett töltötte. 13 évesen szüleitől kapta meg az első kameráját. Rövidesen elkészítette első kisjátékfilmjét, melynek forgatókönyvét nővére írta, s mellyel díjat nyert. 1965-ben beiratkozott a Kaliforniai Egyetem rendezői szakára, ám három évvel később abbahagyta a tanulmányait. 1968-ban az atlantai filmfesztiválon bemutatták Amblin című kisjátékfilmjét. Minden nap bejárt az Universal Pictures stúdióba dolgozni (valójában nem dolgozott ott). Egyszerűen elfoglalt egy üres íróasztalt, és úgy tett, mintha a cég munkatársa lenne. Hamarosan kapott is egy asszisztensi megbízást.

1969 és 1973 között a Columbo, és még számos sorozat epizódjait rendezte. Rendezett két önálló filmet, melyek közül az egyik - Párbaj (1971.) - még ma is klasszikusnak számít.

1 Tovább

Mi van ma?

blogavatar

Az adott nap fontos eseménye a múltból, napjainkból, képekkel, videókkal, sok információval................................................................ Az oldalt szerkeszti: Kis Márta

Utolsó kommentek