Élnek még köztünk legendák, ha egyre kevesebben is. Ők azok, akiknek csillaga több mint ötven éve ragyog, akik részesei voltak a hollywoodi aranykornak, vagy az európai művészfilm születésének, és személyes emlékeket őriznek Marilyn Monroe-ról, Humphrey Bogartról, Billy Wilderről, vagy épp Ingmar Bergmanról. És még mindig dolgoznak, mert ha arcukat barázdák is borítják, a karizmájukból mit sem veszítettek.

 

 

 

 

 

 

 

Ma 95 esztendős  Hollywood talán legismertebb színészdinasztiájának legendás atyja és feje, Kirk Douglas A legklasszikusabb "hollywoodi mese" az övé: születési neve Issur Herschelovich Danielovich (Amsterdam, New York, USA, 1916. december 9. ) amerikai színész és producer, Michael Douglas (szintén színész és producer) apja kelet-európai bevándorlók gyereke.  Szegénységben nőtt fel,  s hamar a saját lábára kellett állnia: volt bokszoló és jegyszedő, pincér és kifutófiú. Annak köszönheti élete jóra fordulását, hogy haverjaitól eltérően kevéske keresményét nem elitta, hanem színésztanfolyamokra járt belőle. Szorgalmának és tehetségének köszönhetően ösztöndíjjal egyetemet végezhetett, majd az Amerikai Színművészeti Akadémiára került, s ahol Lauren Bacall osztálytársa volt.  

Éppen elindult volna színházi pályafutása, amikor kitört a világháború, s neki is mennie kellett; a haditengerészetnél harcolt. Így első filmsikerére várnia kellett. Minden vágya az volt, hogy kitörjön a közegből, amelybe született, és ambíciójának, valamint jó megjelenésének köszönhetően hamar rá is találtak a hősszerepek.

Az elsőhöz épp Lauren Bacall segítette hozzá: ez volt 1946-ban a Martha Ivers furcsa szerelme, amelyben azonnal főszerepet kapott.

 

1950-ben Oscar-díjra jelölték A bajnok című, valamint 1952-ben  A szörnyeteg és a szépség című filmben nyújtott alakításáért.

   

A nap szerelmese (1956.) című film főszerepéért ismét Oscar-díjra jelölték, és Golden Globe-díjat kapott Vincent Van Gogh megformálásáért.

1960-ban Stanley Kubrick által rendezett Spartacus című film címszerepét kapta, filmbéli ellenfele Laurence Olivier, aki a római hadvezért, Marcus Licinius Crassust alakítja. 

 

Az egyik legjobb filmbeli partnere Burt Lancester volt, akivel összesen hét filmben játszottak együtt. köztük olyan klasszikusokban, mint az Újra szól a hatlövetű (1957.), vagy a Kemény fickók (1986.) Az utóbbiban már idősen, de még mindig csibészes bájjal játszottak.

   

Bár mindig is az egyik legsokoldalúbb és legtehetségesebb színésznek tartották Hollywoodban, három Oscar-jelöléséből végül egyet sem válthatott díjra. Csak 1996-ban vehette át a szobrot, afféle életműdíjként ("A mozgóképes szakmát ötven évig támogató erkölcsi és kreatív energiáiért.") Addigra tulajdonképpen már nem volt aktív színész, csak néha-néha bukkant fel filmekben.

"Azt hittem, már sosem készíthetek filmet, hacsak vissza nem jön a némafilm korszak" - mondta másfél évtizede, amikor súlyos agyvérzése miatt (1995.) egy ideig még beszélni sem tudott. Öngyilkos akart lenni, már a szájába vette a pisztoly csövét, amikor a csővel megütötte a fájós fogát, s ez elterelte a figyelmét. Kirk Douglas szerencsére felépült a betegségéből.

Utolsó munkájának a Túl nagy családot (2003.) tekinthetjük, amelyben első feleségével, Diana Dill-lel, fiával, Michaellal, és unokájával, Cameronnal játszották tulajdonképpen saját magukat.

 

 Második feleségével -  Anne Buydens - 1954. május 29-e óta élnek boldog házasságban.

Az 2011-es Oscar-gála egyik legemlékezetesebb pillanata volt, amikor Kirk Douglas a színpadra lépett, és átadta a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat egy önálló kis showműsor kíséretében. A hollywoodi közönség méltó módon, meghatottan köszöntötte.

Az American Film Institute AFI's 100 Years... 100 Stars listáján  ő a 17., csillaga van a Hollywoodi hírességek sétányán.

Kirk Douglasnek a skatulyától sosem kellett tartania, a legkülönfélébb karakterekben mutatkozhatott meg. Megszámlálhatatlan sikerfilmben játszott. Egy időben ő volt Hollywood kedvenc kemény legénye, így főként western- és kalandfilmekben kapott szerepet. 

 

Bár ma már nem filmezik, a világ dolgaitól nem szakadt el.  A színészlegenda korát meghazudtolóan friss: sportol, unokákat látogat. Saját honlapja van, amelyen internetes naplót vezet. Sőt, ő a világ legidősebb blogger-híressége.  Humora sem kopott meg. Internetes naplójában például azzal viccel, miszerint minden vágya, hogy Angelina Jolie-val randizhasson. Feltéve, ha Douglasné is megengedi.


 

Kirk Douglas a közeljövőben a tévében:

Az óriás árnyéka - MGM, 2011-12-08 12:00, 2011-12-18 13:05 
Kaktusz Jack - MGM, 2011-12-08 18:20, 2011-12-09 12:25