A legsikeresebb hollywoodi filmsztárok között tartják számon, és ő az egyetlen színész, akinek az életrajzában hét egymást követő 100 millió dollárt meghaladó bevételű film található.  Többször beválasztották a száz legvonzóbb filmsztár és az ötven legszebb ember, valamint a legjobban kereső és a legnagyobb sajtónyilvánosságnak örvendő személyiségek közé, s öt éve még vezette a legbefolyásosabb száz híresség listáját.

Tom CruiseThomas Cruise Mapother IV - 1962. július 3-án, 49 esztendővel ezelőtt született Syracuse-ban (New York). A négy testvér közül ő volt az egyetlen fiú. Miután apja villamosmérnök volt, színészet iránti érdeklődését anyjától örökölhette, aki tanár volt. Gyermekkorát beárnyékolta az apjától elszenvedett sorozatos bántalmazás, így hamar megtanulta, hogy senkiben sem bízhat. Szülei vándoréletet éltek, Cruise ezért is járt tizennégy éves korára tizenöt amerikai és kanadai iskolába. Családjának kevés pénzből kellett megélnie, miután szülei elváltak. A mélyen vallásos fiú papnak készült, ezt az ambícióját a színészetért adta fel. 

Színészkarrierje igazából akkor kezdődött, amikor a középiskolában a lába megsérült és kiesett az amatőr birkozócsapatból. Ekkor kapta meg Nathan Detroit szerepét a Guys and Dolls c. középiskolai előadásban. A színészi játék annyira megragadta, hogy otthagyta a középiskolát és elindult megvalósítani az álmát. 1981-ben Los Angelesbe költözött. Cruise először színészképzőbe járt és TV-reklám meghallgatásokon szerepelt. Majd megismerkedett Paula Wagnerrel, a Creative Artists Agency ügynökével. Erőfeszítései egy ideig sikertelenek voltak.


Az első szerepét a Takarodó című filmben kapta, 1981-ben . Eredetileg egysoros szöveg volt, de a rendezőt annyira megragadta Cruise alakítása, hogy végül a harmadik legnagyobb szerepet kínálta fel neki. Cruise először megijedt a kihívástól, de később mégis elfogadta. Ugyanebben az évben szerepelt az Endless Love című filmben is. 1983-ban A kívülállók  című   Coppola-filmben játszott.  Első főszerepét az 1983-as Kockázatos üzlet  című filmben kapta.

 

Ettől kezdve sok fantasztikus minőségű, és hihetetlen nézőszámú film főszereplõjeként vált Hollywood egyik legismertebb színészévé.

1985-benLegenda c. film főszereplője volt.   1986-ban szerepet kapott két sikerfilmben is:  Top Gun és a A pénz színe   című filmekben is.

1987-ben vette feleségül Mimi Rogers színésznőt. Úgy tartják, hogy ő ismertette meg vele a szcientológiát.

1988-ban karrierje egyik legmeghatározóbb szerepét formálhatta meg az Esőember című filmben.

 

1989-ben a Született július 4-én című filmben alakíthatta a főszerepét, melyért Oscar-díjra jelölték, és egy   Golden Globe-díjat is bezsebelhetett.

 

1989-ben figyelt fel második feleségére, Nicole Kidmanre, s eldöntötte, hogy a Mint a villám (1990.) című filmben csak Kidman oldalán hajlandó eljátszani a főszerepet. Persze, ami először csak szimpátia volt, hamar átváltozott szerelemmé, Cruise elvált miatta feleségétől, s 1990 szentestéjén összeházasodtak.  Ez a frigy 11 éven át tartott, s bizonyára sokan irigyelték is érte Nicole-t. Sokáig Hollywood álompárjaként emlegették őket. Házasságuk több mint tíz évig, 1990- 2001-ig tartott. Kapcsolatuk alatt 2 gyermeket is örökbefogadtak.

A Túl az Óperencián (1992.)  című filmben egy Amerikában boldogságot kereső, ír szerelmespárt alakítottak. Még ugyanebben az évben Cruise szerepelt  az Egy becsületbeli ügy című filmben, amelyben Daniel Kaffee hadnagyot játszhatta el. Ezért az alakításért ismét Golden Globe-ra jelölték.

 

Következő két filmje A cég (1993.) és az Interjú a vámpírral (1994.) volt

   

majd ezt követte a Mission: Impossible című film első része 1996-ban.

Az év másik felében ismét új sikerprodukcióval a Jerry Maguire - A nagy hátraarccal rukkolt elő, amiért Oscarra jelölték, és Golden Globe-ot vihetett haza

1999-ben Kidmannel ismét a kamerák elé álltak Stanley Kubrick erotikus thrillerében, a Tágra zárt szemekben, melyben egy gazdag New York-i pszichológus házaspárt alakítottak. A házasságuk azonban hamarosan válságba került. Egyes híresztelések szerint a film is házasságuk utolsó hónapjaiban készült, kapcsolatuk elhidegülését pedig munkahelyi konfliktusokkal indokolták. 2001 februárjában szakítottak, augusztusban pedig válással végződött kapcsolatuk, melyet két - házasságuk alatt örökbefogadott - gyermekük, Isabella Jane és Connor Antony  sem tudott megakadályozni. A gyeremekek elhelyezése hosszú ideig vitát jelentett, végül Kidmannél maradhattak.

Az 1999-es év másik nagy durranása a Magnólia című film volt, amiért ismét Oscarra jelölték, és Golden Globe-ot ítéltek neki – immáron harmadszorra.

 

Az ezredforduló évében következett a  Mission: Impossible 2. , melyben a különleges ügynököt mint "romantikus hőst" ismerhetjük meg, a XXI. századi technikákkal vegyített akciódús történeten keresztül.

2001-ben Vanília égbolt című filmben  Cameron Diaz és Penélope Cruz oldalán játszott. (A forgatáson jött össze, s élt együtt 2004-ig a spanyol származású színésznővel.) 

 

2002-ben Spielberg Különvélemény című filmjének főszerepét játszotta.

2003-ban Az utolsó szamuráj című filmjéért ismét Arany Glóbuszra jelölték. 2004-ben következett a Collateral – A halál záloga, , melyben egy hidegvérű bérgyilkost alakít, s 2005-ben a Világok harca,

egy évvel később pedig a Mission: Impossible harmadik epizódja.

2007-ben szerepelt a Gyávák és hősök című filmben, 2008-ban pedig a Trópusi viharban amiért szintén Golden Globe-ra jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Az évet a Valkűr című produkcióval zárta le, ami megosztott véleményt hozott.

Két év szünet után ismét Diazzal állt össze a Kéjjel-nappal című film forgatása kedvéért.

2011-es évre ígérik a Mission: Impossible negyedik részét.

 

1990-ben, 1991-ben és 1997-ben a People magazin a világ legcsodálatosabb 50 embere közé választotta. 1995-ben az Empire magazin a történelem 100 legszexisebb filmcsillaga közé sorolta. Két évvel később minden idők 5 legnagyobb filmcsillaga közé sorolták. 2002-ben és 2003-ban a Premiere a 100 legbefolyásosabb ember listáján az első 20 közé választotta.

Katie Holmest 2006-ban vette feleségül, akitől ugyanebben az évben lánya, Suri született.

Tom Cruise a  média által nyilvánosság elé tárt magánéletének, a szcientológia egyházat támogató tevékenységének, valamint a pszichiátriát illető kritikáinak köszönhetően az utóbbi időben inkább negatív hírekben tűnik fel, mégis világszerte jól ismert filmcsillag maradt.

 

 

Tom Cruise a közeljövőben a tévében:


Túl az Óperencián - FilmMúzeum, 2011-07-10 18:30
Interjú a vámpírral - Cartoon Network/TCM, 2011-07-03 01:40; 2011-07-03 23:05
Tágra zárt szemek - MGM, 2011-07-03 22:40; MGM, 2011-07-04 03:20