Nicole Kidman Hollywood egyik legkedveltebb színésznője,  a legkeresettebb sztárok egyike, akiről elmondható, hogy már óvodás korában elkezdett azzal foglalkozni, ami mai napig életének legfőbb mozgatórugója, a színészettel. A kis Nicole rendkívüli céltudatossága szintén hamar megmutatkozott. Amikor meggyőződéses feminista édesanyja politikai okokra hivatkozva nem vett neki Barbie-babát, Nicole lopott egyet magának, amely azóta is megvan. Jellegzetessége gyönyörű vörös haja és zöld szeme, mely sok rajongóját megbabonázza.

Nicole Mary Kidman 44 évvel ezelőtt, 1967. június 20-án született a Hawaii-szigeteken, Honoluluban. Apja Anthony Kidman, pszichológus, anyja Janelle Kidman, főnővér. Ausztráliában nevelkedett. Négyéves volt, amikor az első szerepét eljátszotta egy bárányka képében, s valóságos sikert aratott már akkor is. Tízéves korától drámatagozatos iskolába járt, így ekkor több kisebb, később a Philiph Street Theatre-ben már jóval komolyabb szerepeket kapott. Céltudatosan és egyenesen haladt afelé a cél felé, melyet mindig is megálmodott magának.

Első jelentősebb szerepei között volt az 1983-ban készült BMX banditák című film, melyet hazánkban is nagy sikerrel mutattak be.

 

1987-ben már az Ausztrál Filmakadémia Díját is elnyerte a Vietnam című TV sorozatban nyújtott alakításáért.

Ezután határozta el véglegesen, hogy a későbbiekben is a színészettel fog foglalkozni. Ausztráliában már ismert volt, de első nemzetközi sikerét a Halálos nyugalom (1989.) című thrillerben való alakításával érte el Sam Neill oldalán. Későbbi férje, Tom Cruise is ekkor figyelt fel rá, s eldöntötte, hogy a Mint a villám (1990.) című filmben csak Kidman oldalán hajlandó eljátszani a főszerepet. Persze, ami először csak szimpátia volt, hamar átváltozott szerelemmé, Cruise elvált miatta feleségétől, s 1990 szentestéjén összeházasodtak.  Ez a frigy 11 éven át tartott, s bizonyára sokan irigyelték is érte Nicole-t. Sokáig Hollywood álompárjaként emlegették őket.

   

A Túl az Óperencián (1992.)  című filmben egy Amerikában boldogságot kereső, ír szerelmespárt alakítottak. Színészi karrierjében újabb áttörést számára a csupa sztárt felvonultató Mindörökké Batman (1995.)  után az 1995-ben készült Majd megdöglik érte című film hozott, mellyel egyben sikerült kitörnie a szériafilmek világából is, és amellyel abban az évben a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat is kiérdemelte.

 

1999-ben ismét a kamerák elé állt férjével Stanley Kubrick erotikus thrillerében, a Tágra zárt szemekben, melyben egy gazdag New York-i pszichológus házaspárt alakítottak.

A házasságuk azonban hamarosan válságba került. Egyes híresztelések szerint a film is házasságuk utolsó hónapjaiban készült, kapcsolatuk elhidegülését pedig munkahelyi konfliktusokkal indokolták. 2001 februárjában szakítottak, augusztusban pedig válással végződött kapcsolatuk, melyet két - házasságuk alatt örökbefogadott - gyermekük, Isabella Jane és Connor Antony  sem tudott megakadályozni. A gyeremekek elhelyezése hosszú ideig vitát jelentett, végül Kidmannél maradhattakVálásuk után  Nicole jelentős szakmai sikereket ért el. 2001-ben szerepelt Alejandro Amenábar Más világ  című thrillerében, majd óriási sikert aratott  Baz Luhrmann Moulin Rouge című musicaljében, melyet a műfaj feltámasztójaként emlegettek. Satine szerepéért Golden Globe-bal jutalmazták, és Oscar-ra is jelölték.


2002-ben az Az órák  című filmben  Virginia Woolf megformálásáért 2003-ban besöpörhette a három legfontosabb filmes díjat: a legjobb női főszereplőnek járó BAFTA-díjat, Golden Globe-díjat és az Oscar-díjat is megkapta.

 

Nicole az ezután következő években sem volt tétlen. 2003-ban  producere volt a Nyílt seb  című thrillernek, majd jött a  Szégyenfolt , amelyre büszke lehet Kidman, hisz Sir Anthony Hopkins oldalán filmben szerepelni már önmagában nagy dicsőség.

Szerepelt a  Hideghegy  című amerikai polgárháborús drámában, majd 2004-ben A stepfordi feleségek   című remake-ben. 2005 tavaszán került a mozikba  Sydney Pollack A tolmács  című politikai thriller, amelyben Kidman az Oscar-díjas Sean Pennel játszott együtt.2006. június 25-én másodszor is férjhez ment, ezúttal Keith Urban countryzenészhez.

2007 nyarának végén, hosszas huzavona után mutatták be az Invázió című sci-fit. , majd Az arany iránytű (2007.)  c. filmekben láthatták.

2008. júliúsában megszületett férjével közösen vállalt gyermekük, aki a Sunday Rose nevet kapta.

Hugh Jackmennel az Ausztrália (2008.)  című filmben, majd Rob Marshall rendező Kilenc  (2009.)    című musicaljében szerepelt. 2011 márciusában került a magyar mozikba a Kellékfeleség  .

2011 januárjában tovább bővült közös családjuk Keith-tel, amikor hozzájuk került az előző év decemberében született Faith Margaret is.

Nicole Kidmant és családját a Los Angeles-i reptéren kapták lencsevégre a paparazzók. Nicole és férje épp Las Vegasból érkezett vissza a Billboard Music Awards gáláról. A közös családi fotó hamar bejárta a világhálót, ez nem is meglepő, hiszen ez az első alkalom, hogy Kidman és férje a kétéves Sunday Rose mellett az öthónapos Faith Margaretet is megmutatták. A tündéri csöppség januárban került a sztárpárhoz. A babát béranya hordta ki nagy titokban, miután a színésznő nem tudott teherbe esni.

Nicole Kidman sokáig azt hitte magáról, hogy ő a legrondább lány a világon. Rengeteg gátlás alakult ki benne gyerekkorában. Nem is nagyon voltak barátai, mert visszahúzódó személyiség volt.  Utálta az iskolát, amiért mások közé kellett menni igencsak ritka és eltérő külsejével, lángvörös hajával, hófehér bőrével és nyúlánk, 180 centis termetével. S lám, később éppen ezek a ritka adottságok tették oly különlegessé és egyedivé. Ma  már éppen emiatt a tűzvörös haj és hófehér bőr miatt irigyli sok nő, s tartják gyönyörűnek szemben azzal, amit ő magáról kislányként gondolt. Talán éppen elég bizonyíték az is, hogy mára a legnevesebb rendezők kapkodnak utána.

 

 Nicole Kidman a közeljövőben a tévében:

Túl az Óperencián - FilmMúzeum, 2011-06-19 12:15
Kilenc  - HBO2, 2011-06-20 18:10 - HBO2, 2011-06-24 11:30 - HBO,  2011-07-12 19:20
Nyílt seb - Viasat3, 2011-06-24 21:25 - Viasat3, 2011-06-25 02:35
Az órák - Filmbox HD, 2011-06-26 17:05