Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kilencvenes évek popcsillaga Tanita Tikaram

Még a huszadik születésnapját sem töltötte be Tanita Tikaram, amikor üstökösként berobbant az amerikai slágerlistákra. Bár fiús külsejével és férfias öltözködési stílusával nem tartozott éppen a szexi megjelenésükkel hódító énekesnők közé, ha fellépett a színpadra, rögtön elvarázsolta a közönséget különleges, mély, búgó hangjával.

A németországi Münsterben született ma 42 éve, 1969. augusztus 12-én. A család később elhagyta az országot és Angliában, Basingtoke-ban telepedett le. Édesapja a brit hadsereg tisztje, hindi-fidzsi és maláj ősökkel. Testvére a színész Ramon Tikaram. Tanita 9 éves korában kezdett gitázozni. Tizenévesen dalokat írt, majd night-klubokban adta elő szerzeményeit. 16 évesen írta első komolyabb dalát Poor Cow címmel, társadalomkritikaként a kortársnőire nézve. Az érettségi befejezése után elküldte a demo felvételeit egy kiadónak, és 1987 végén, az első koncertje után rögtön szerződést kötött vele a WEA Records.

1988 áprilisában elkezdődtek az Ancient Heart felvételei. Az első kislemez, a Good Tradition hamarosan megjelent, és sikeres lett Európában. Röviddel a nagylemez megjelenése előtt a Twist in My Sobriety is tarolt a listákon. A dalt egy világkörüli turnéval egybekötve népszerűsítette, Ez a mai napig Tanita legismertebb dala. A dalhoz díjnyertes fekete-fehér videóklip készült, melyet Bolívia vidéki részein forgattak, és Gerard de Thame rendezett.

3 Tovább

48 éves a Metallica alapítója

James Hetfield fogalom a metál-műfajban. Hosszú alkata, brutálisnak látszó feje, a mélyen fogott gitár, a folyamatos mozgás, rohanás, mind sajátja.

1963. augusztus 3-án Downey-ban született. Anyja Cynthia, operett énekesnő, apja Virgil Hetfield kamionsöfőr, aki később elhagyta a családot. A család angol, ír, skót és német felmenőkkel rendelkezik. A családja keresztény szellemű légköre meghatározó volt a fiatal Hetfield életében, sok Metallica dalszöveg számára nyújtva témát.

9 évesen kezdett zongorázni, még azelőtt, hogy megörökölte volna David bátyja dobfelszerelését, hogy végül 14 éves korában a gitárnál kössön ki, még kisiskolás fejjel. Hetfieldre a legnagyobb hatást az Aerosmith tette, azt mondta, ők voltak azok, akik miatt elkezdett gitározni. Zenei pálya futásának első bandája, az Obsession nevű formáció volt.

Miután elköltöztek a kaliforniai Brea-ba, a Brea Olinda Gimnáziumba került, ahol megismerte Jim Mulligan dobost. Megszületett a Phantom Lord, amiben Hugh Tanner gitározott. A csapat elfogyasztott néhány basszusgitárost az érettségiig, amikor James visszaköltözött Downey-ba.

A Metallicát 1981-ben alapította a dán származású dobos, Lars Ulrich és az énekes-gitáros James Hetfield Los Angeles-ben, miután újsághirdetés útján találkoztak. 1982 elején vették fel első saját dalukat a Hit the Lights-on Lloyd Grant volt a gitáros. Mivel szükség volt egy állandó gitárosra, újsághirdetést adtak fel, amire Dave Mustaine, a Panic zenekar gitárosa jelentkezett. Néhány hónappal később kiadtak egy teljes értékű demót, No Life Til Leather címmel, amire felfigyelt a szakma. Ekkor csatlakozott hozzájuk a basszusgitáros Cliff Burton, aki nem akart Los Angelesbe költözni, így a Metallica együttes áttette székhelyét San Franciscóba.

1983-ban New York-ba utaztak, ahol a Megaforce-szal lemezszerződést írtak alá. Pár héttel érkezésük után kirúgták a bandából Mustaine-t alkoholizmusa és problematikus magatartása miatt és Kirk Hammett , az Exodus gitárosa lépett a helyére.

1983 végén jelent meg első albumuk, a Kill 'Em All, amely mintául szolgált későbbi lemezeikhez is, építve Hetfield erőteljes énekére és Hammett dallamos gitárszólóira. Ezt az albumot tartják sokan az első valódi thrash metal albumnak.

0 Tovább

A 65 éves Tini

Tini, polgári nevén Bródy János Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró a magyar kultúrtörténet meghatározó alakja 65 éve, 1946. április 5-én született Budapesten, Bródy András és Vajna Márta gyermekeként.

A hatvanas évek beatkultúrájának egyik sztárjává vált, afféle szószólóvá. Diplomáciai érzéke, intelligenciája komoly segítséget jelentett kimondani a tegnap még kimondhatatlant. Többnyire Szörényi Levente zenéire írt szövegei slágerek és kortörténeti dokumentumok egyszerre: Amikor én még kissrác voltam, Good Bye London, Little Richard, Sárga rózsa. Nagy gyakorlatra tesz szert, miként lehet a cenzúra sáncai mögé juttatni "ártatlannak" látszó sorait.

A zenekarok feloszlottak, átalakultak, de Bródy János folyamatosan képes volt önmagát adni és gitárral a kezében, mint a hétköznapok krónikása járta az országot, ironikus mosollyal idézve a reménytelen szerelem és a beteljesült csalódás közti rövid átmeneti boldogságot, vígasztalva a meg nem valósult álmaikból ébredő szorongókat.

0 Tovább

Eric Clapton, a lassúkezű bluesman

A rock-korszak egyik leginkább megbecsült és legnagyobb hatású gitárosa, akit egyedülálló módon háromszor is beiktattak a Rock and Roll Hall of Fame-be, Eric Clapton ma 66 éves.

1945. március 30-án született Ripley-ben, az Egyesült Királyságban. A nagyszüleinél nőtt fel, abban a hitben, hogy ők a szülei, anyja pedig a nővére. Később anyja Kanadába költözött, fia pedig egyedül maradt nagyszüleivel. Eric mindezt kilenc évesen tudta meg; e bonyolult családi háttér élete egyik meghatározó momentuma lett.

Clapton saját bevallása szerint elég rossz gyerek volt. A gimnáziumot a surbitoni Hollyfield Schoolban végezte el. Első munkahelyén postásként dolgozott. A blues már egész fiatalon megérintette; 13. születésnapjára kapott egy akusztikus gitárt, amin tanár nélkül tanult játszani, de majdnem feladta. Önéletrajzából tudjuk, hogy példaképe volt Big Bill Broonzy, akitől a technikát próbálta ellesni, akárcsak Jimmy Reedtől. Az iskolában csatlakozott a Roostershez, emlékei szerint aprócska zenekar volt, felszerelés nélkül.

Azután következett a Yardbirds, a brit rhythm and blues egyik első fecskéje, amelyben megízlelte, milyen dolog is minden áldott este zenélni. Ebben az időszakban érdemelte ki a "Slowhand" azaz "Lassúkezű" nevet. (Amellett, hogy ironikusan utal a stílusára - onnan ered, ahogyan a gitárja húrjait cseréli.)

A For Your Love azonban a vég kezdete volt számomra - írja önéletrajzában. Clapton mélyen elkötelezte magát a blues iránt és nem volt ínyére a Yardbirds új, popos hangzása. Nem látta, hogyan lehetne tovább folytatni megalkuvás nélkül - indokolta "menekülését" a már sikeres csapatból.

0 Tovább

David Gilmour, a Pink Floyd gitárosa ma 65 éves

David Jon Gilmour Cambridge-ben született 1946. március 6-án, és itt is nőtt fel. Apja docens, anyjata nárnő volt.

A cambridgei "The Perse School iskolába" járt, ahol találkozott a Pink Floyd későbbi gitárosával, Syd Barretttel, és ebédidejükben együtt gitároztak. Ekkor még nem ugyanabban a zenekarban játszottak, mivel Gilmour 1963-ban csatlakozott a Jokers Wild nevű helybéli bandához. Cambridge környékén ők számítottak az egyik legjobb zenekarnak, minden tagja képzett zenész volt. A banda eredeti dobosát felváltó Willie Wilson a The Wall show-kban a Pink Floyd háttérzenekarának tagja is volt.

Mivel Gilmour Cambridge-ben élt, így könnyen talált fellépési lehetőséget a Jokers Wildnak, azonban nem érte be ennyivel és miután Syddel és néhány barátjukkal 1965 augusztusát utcazenéléssel töltötték Dél-Franciaországban, úgy határozott, hogy a Jokers Wilddal visszatér a kontinensre. Körülbelül egy évig maradtak. Őket is elragadta a hippiőrület, s a zenekart Flowers névre keresztelték. Ez a formáció végül megszűnt.

0 Tovább

Mi van ma?

blogavatar

Az adott nap fontos eseménye a múltból, napjainkból, képekkel, videókkal, sok információval................................................................ Az oldalt szerkeszti: Kis Márta

Utolsó kommentek