Harmincnyolc esztendővel ezelőtt, 1972 karácsonyán dobta el magától az életet Domján Edit (Budapest, 1932. december 25. - Budapest, 1972. december 26.)

1954-től 1972-ig e rövid pálya emlékét közel nyolcvan színházi szerep, többnyire főszerep; tíz filmszerep és számtalan rádió és tv szerep őrzi. Művészi tevékenysége, sugárzóan lenyűgöző egyénisége, feledhetetlen hangja ma is élénken él a közönség emlékezetében.

Több alkalommal beszélt arról, hogy csak 40 éves koráig akar élni, mert nem szeretne öreg színésznő lenni. 1972 karácsonyán, a negyvenedik születésnapját egyedül töltötte egy 25m2-es lakásban. A másnap este négy kollégája betörte az ajtót, de már későn érkeztek: drámai elszántsággal véget vetett életének. "Szuverén, önálló maradt, soha nem engedett a maga legbenső magányához és titkához hozzányúlni. Mindig igyekezett bátran és szabadon élni. És amikor ez nem ment már tovább, volt elegendő bátorsága ahhoz, hogy egy önmaga által előre meghatározott időpontban egy olyanfajta magváltoztathatatlan és végső szabadságot válasszon, amibe senki nem szólhat bele." - írta róla Kaló Flórián.

Édesapja gyári munkás, édesanyja egyszerű vidéki család gyermeke. Szűkös anyagi helyzetük miatt meglehetősen szerény körülmények között éltek. 1946-ban  Maglódra költöznek, ott végezte el az általános iskolát, kitűnővel. Sokat szerepelt iskolai ünnepségeken, szavalóversenyeken. E sikeres szereplések következtében erősödik meg benne az elhatározás, hogy színésznő lesz.

Az általános iskola után felvételizik, és fel is veszik a Színházművészeti Főiskolára. (A felvételin akkor nem volt alapkövetelmény az érettségi. Akiket felvettek, vagyis a pesti második válogatón is túljutottak, és nem volt érettségijük, elküldték egy egyesztendős szakérettségi tanfolyamra.) 

A főiskolán, Shakespeare: Vízkeresztjének vizsgaelőadását követően, megkeresi Ádám Ottó, aki akkor 1954-ban, a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője, és Domján Editnek és Kaló Flóriánnak szerződést ajánl. (Az ötvenes években, a végzős növendékeknek vidékre kellett szerződni, ettől csak kivételesen lehetett eltérni.) "Mi úgy döntöttünk Edittel, hogy Szegedre megyünk, de előtte még gyorsan összeházasodunk. Nem volt nagy cécó, az egyik nap felkerekedtünk, a VIII. kerületi Tanácsnál, a folyosón megszólítottunk két embert, s kértük legyenek a tanúink, mert szeretnénk megházasodni. Az anyakönyvezető összeadott bennünket, a tanúknak megköszöntük a közreműködésüket. Esküvő-dáridó persze nem volt, a menzára mentünk, jött a szokásos rántott leves, tonhal. Aztán összecsomagoltunk, átvettük a diplománkat és irány Szeged."- meséli Kaló Flórián.

Számos jó kritika után Mérimée: A művésznő hintaja - Camila szerepe hozza meg számára az első igazi sikert . 1956 márciusában, a Budapesti Színházi fesztiválon alakításáért nívódíjjal jutalmazzák. 1957-ben Ádám Ottó, aki addigra már a Madách Színház rendezője, szerződést ajánl Domján Editnek a Madáchhoz. Domján Edit szolidaritást vállal férjével (Kaló Flórián az 1956-os forradalom alatt "exponálja magát", verseket szaval, így vidéken kellett játszania), és bár nagyon szeretne a Madách Színházhoz kerülni, vállalja még a szegedi éveket 1961-ig, amikor a következő lehetőség érkezik számukra.

A 60-as években kezdett filmezni. 1960-ban mutatták be a Két emelet boldogság című filmet, amelyben együtt szerepelt a házaspár. Következő filmje az Új Gilgámes. Játszott még az Oldás és kötés (1962.), Az utolsó előtti ember (1963.), Az alvilág professzora (1969.), az Imposztorok (1969.) című alkotásokban.

 

1961-ben szerződtette a budapesti Petőfi Színház, ahol szinte pillanatok alatt ismert, elismert és keresett színésznő lett. 1963-ban a Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1964-ben átigazolt a Madách Színházhoz, s élete végéig ennek a társulatnak a tagja maradt.

A hatvanas éveknek ő volt a legtöbbet játszó színésznője, egy 1967-ben közzétett listát ő vezetett havi harmincegy fellépéssel. Kivételes sikere volt Marcel Achard  A bolond lány című vígjátékának címszerepében. A darab évekig ment táblás házakkal Madách Színház Kamaraszínházában. Az ötszázadik előadásra Budapestre érkezett a szerző, aki kijelentette: tizenkét országban látta darabját, de ez az előadás tetszett neki a legjobban.

A televízió is gyakran foglalkoztatta és szinkronmunkákat is vállalt, csodálatosan mondott verset és mesét.

Művészi munkáját 1965-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el.

1969-re talán a sok munka, talán a siker nem egyforma mivolta okán, de felborul, a korábbi harmonikus egyensúly Kaló Flórián és Domján Edit között, és a válás mellett döntenek.

1972 januárjában, a Magyar Rádió Ablak című műsorában találkozik Szécsi Pállal, a kor kedvelt énekes-sztárjával személyesen először. A találkozás rövidesen szerelemmé izzik. Afféle szerelem első látásra - románc alakul ki közöttük. Januártól-októberig tart a nagy szerelem.

Utolsó napjairól csupán ennyit tudni: december 24-én, karácsony este, meglátogatja szüleit, ajándékot visz nekik, és vidám órákat töltenek együtt. Kaló Flóriánnal, volt férjével telefonon beszélnek, s Kaló ígéretet tesz, hogy újfent megkéri a kezét. Senki sem sejtette mire készülMásnap kolléganője, Almási Éva már depressziós hangulatban találja, később pedig a telefonhívásokra sem válaszol.  Mikor december 26-án este nem érkezett meg a Candida előadására, négyen ültek taxiba és mentek ki a lakására (Traub Pál, Mensáros László, Bálint András, Nagy Anna). A színésznő „biztosra” akart menni: gyógyszert vett be, felvágta az ereit, majd felakasztotta magát.

Kaló Flóriánhoz is írt búcsúlevelet, amiből kiderül, hogy mennyire tudatosan készült a halálára, csak ezt a környezete nem vette észre. A levél nem publikus, pusztán az utolsó mondatát hozták napvilágra, a róla készült emlékkönyvben: "... ma vagyok negyven éves (!!!)"

Hogy Domján Edit emléke ne halványuljon, 1991-ben barátai és művésztársai alapítványt hoztak létre tehetséges, egy-egy fiatal vidéki színésznő évente egyszeri díjazására.

1992-ben készült el a Domján-emlékalbum, melyben pályatársak idézik fel az alakját. Szakonyi Károly író például így emlékezik: „Olyan színésznő volt ő, akit a nézőtéren ülő férfiak imádtak, a hölgyek pedig irigyen figyelték, vajon mi lehet a titka.”

.....................................................................................................................................

A Két emelet boldogság c. filmben 2011. január 2-án 15.40-kor az m1-en, 21.25-kor az M2-n látható.