"Elvis előtt nem volt semmi."

John Lennon

 

 

 

Elvis Presley (Topleo, 1935. január 8. – 1977. augusztus 16.) amerikai énekes, zenész és színész 76 évvel ezelőtt született. Egy kor jelképe, hatása az őt követő nemzedékre - s nemcsak a zenészekre - óriási.

Nem ő volt a legelső rock and roll-sztár, de népszerűsége felülmúlta a műfaj valamennyi királyáét. Az amerikai álom megtestesítője volt.

Elvis három éves kora óta a Tennessee állambeli Memphisben élt. Gyerekkorában sokat csúfolták érdekes hajviselete miatt, melyet már akkor "belőve" hordott. 12 évesen kapta első gitárját édesanyjától.

A helyi gospel együttesekben énekelt és egy alkalmi lemezfelvétel ügyében betévedt Sam Phillips Sun stúdiójába, ahol annak jószimatú főnöke 1954. július 5-én lemezre vette a That's All Right Mama  című dalt. Megjelenését a rocktörténészek egy része kikiáltotta a rock and roll születésnapjának. 

A felvételnél közreműködő zenészek, Scotty Moore (gitár) és Bill Black (basszusgitár) Elvis kíséretében turnéra indultak. További Sun kislemezek stabilizálták az énekes sikerét, akinek ezek az első felvételei mindenképpen a rockzene gyöngyszeneinek számítanak (Good Rockin Tonight  , Mystery Train  ) s akit "Colonel" Tom Parker menedzselt a továbbiakban. Az ő közreműködésével kötötték meg 1955-ben az RCA Victor Recordsszal azt a negyvezezer dolláros  szerződést, amely Elvis Presley országos sikerét és világkarrierjét elíndította.

1956 nyarán jelent meg a Heartbreak Hotel című felvétele, amely új fejezetet nyitott a rock történetében.

 Presley hetek alatt nemzedéki bálvány, "össznépi" hős lett. Pályafutásának első két évében az alábbi dalokkal szerepelt az angol és amerikai Top 20-on, Amerikában többnyire az elsõ helyen: Heartbreak Holtel, Blue Suede Shoes , I Was The One , I Want You I Need You , Don't Be Cruel , Hound Dog , Love Me , Blue Moon , Love Me Tender, Too Much , All Shock Up , Teddy Bear , Loving You , Lawdy Miss Clawdy , Santa Claus Bring My Baby Back , Jailhouse Rock, Treat Me Nice .

A Király 32 filmjével is hódított, bár egyikük sem a filmművészet remeke.  Ezek többnyire nagylemezeinek promócióját szolgálták. 1956-ban készült a Love Me Tender, 1957-ben  a  Jailhouse Rock (Börtönrock) című filmje.

    

1958-ban behívták katonának a németországi Wisbadenbe1960-ban szerelt le. A lemezkiadónak persze volt elég anyaga ahhoz, hogy addig is  fennmaradjon az érdeklődés Elvis iránt. Leszerelése idején a rock and roll virágkora már végetért, a váltást Presley új sikere, a közismert olasz dal (O Sole Mio) amerikai változata (It's Now Or Never) jelentette.

 Elvist nemcsak a fiatalok és nemcsak a rock and rollért szerették - célba értek "gyerekcsináló" számai, a Crying In The Chapel , az Are You Lonesome Tonight is.

Wiesbadenben ismerkedett meg az ezredes lányával, Priscilla Ann Beaulieu-val. Priscilla még csak 14 éves volt, Elvis 24. Nyolc évig udvarolt, mígnem 1967-ben feleségül vette. Az esküvő után kilenc hónappal megszületett Elvis egyetlen lánya, Lisa Marie. Elvis és Priscilla 1973-ban elváltak.

Presley, az "All American Boy", a tömegszórakoztatás szolgálatába állt. Parker minden üzleti lehetőséget kihasználó irányítása mellett beilleszkedett a showbizniszbe. A rock and roll lázadóból előbb jópofa, filmjeiben szívtipró srác, majd a világtól mindinkább elzárkozó szupersztár lett. 

Rászokott a serkentőkre, amelyet még katonakorában adtak neki és többi társának, hogy éberek maradjanak. Szüksége volt erre, mivel alig volt ideje pihenésre, és a gyógyszer a hatására mindig felfrissült. Ezenkívül elhízott, rikító kosztümökbe öltözködött. Lassan teljesen tönkrement. Nem tett jót neki az sem, hogy menyasszonya, a szépségkirálynő Linda Thompson 1976-ban elhagyta.  Linda után pár hónapig a modell Ginger Oldannel élt együtt

Több éves távollét után új felvételekkel jelentkezett (If I Can Dream, US Male, Guitar Man , In The Ghetto ), lefogyva, a régi lázadót idéző fekete bőrszerelésben visszatért a koncertpódiumra. 

"Pünkösdi királysága" azonban rövid ideig tartott. A hetvenes évek elején visszahúzódott villájába (Graceland), a "memphisi maffia" védelmében teljesen elzárkózott a világtól.

Életében több mint ötven lemeze jelent meg és harminc filmben szerepelt. Albumainak száma meghaladja a kétszázat. Közülük 81 arany- vagy platinalemez volt, 52 kislemeze és 16 középlemeze érte el a "nemesfém" fokozatot. Alig akadt, amelyből milliónál kevesebb fogyott volna, az egymilliárdot is meghaladhathatja eladott lemezeinek száma.

Egyedül a Billboardon több mint húsz albuma, negyvennél több dala volt első helyezett. Óriási siker volt, és listát vezetett a legnépszerűbb 30 dalát összegyűjtő válogatásalbum.

Amerika bálványának másik életéről szól a harminc éve megjelent Mi történt Elvis?könyv című könyv, amelyet Elvis három testőrének "tollbamondása" alapján írt Steve Dunleavy újságíró. A könyv nem sokkal Elvis halála előtt jelent meg, amikor a rock and roll korábbi bálványa elhízva, gyógyszerek, serkentők között élte sivár napjait. A testőrök - Red, Sonny és Dave - a hetvenes évek elejétől tanúi voltak Elvis Presley leépülésének. Olykor képes volt magát összekapni egy-egy koncertre, de utána a legsötétebb mélységekbe zuhant.

1977. augusztus 16-án szívroham következtében hunyt el, a mentősök már nem tudták megmenteni az életét.  Temetésére milliók zarándokoltak el Memphisbe, amelyen Jimmy Carter elnök is beszédet mondott. Az USA államaiban félárbocra eresztették a lobogókat. Ahogy életével kapcsolatban is legendák tucatjai merültek fel, ugyanúgy a halálával is. Sokan  hisznek abban, hogy valójában nem halt meg, csak megrendezte a halálát és elmenekült, így valahol ma is él visszavonultan. Úgy indokolják mindezt, hogy belefáradt a munkájába, problémáiba és az iránta érzett fanatikus rajongásba. Léteznek még olyan abszurd állítások is miszerint földönkívüli rablás áldozata lett és ma a földönkívüliek kezében van.

A szülőháza 1982 óta múzeumként is működik. Évente több mint félmillióan látogatják. A rock and roll Királya a világ legtöbbet kereső halott énekese.

Elvis 1957-ben az Ed Sullivan-showban elénekelte a Peace in the valley című számot, aminek a bevételét az 1956-os magyar szabadságharc károsultjainak ajánlotta fel.