Földes László, a zenészlegenda 66 évvel ezelőtt 1945. február 13-án, Újpesten született.

Elemi tanulmányait a Városmajor utcai iskolában végezte, s úgy tűnt, hogy hosszú ideig a kosárlabdázásnak kötelezi el magát, ugyanis tizenöt éven keresztül aktívan sportolt, s olyan csapatokban játszott, mint a Dózsa vagy a BEAC.

Érdeklődésével nem éppen összhangban – szülői ráhatásra – a Petrik Lajos Vegyipari Szakközépiskolába iratkozott be, de érettségi bizonyítványátel már a veszprémi vegyipari technikumban szerezte meg 1963 nyarán. „Érett” férfiként már nem költözött vissza a szülői házhoz, nagynénjénél lelt menedékre.

Ez év szeptemberében vegyész-technikusként kezdett el dolgozni az Egyesült Izzóban, majd 1964 szeptember elsején behívták Mezőtúrra katonának. Itt hallotta meg az egész életét meghatározó zenét, Willie Dixon The Little Red Roosterét (A kis vörös kakas) a Rolling Stonestól. 1965. augusztus 1-jén szerelt le, majd megkezdte tanulmányait ELTE Bölcsészkarán, magyar- történelem szakon. 1966-ban Máriássy Félix felajánlotta neki, hogy ha megtanul valamilyen verset, felvéteti a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de Hobo visszautasította a lehetőséget. 1968-ban írta meg első dalszövegét Lakájdal címen. Ez a dal az Eötvös Klubban működő Omega zenekart, valamint annak közönségét ócsároló Népszabadságos cikk ellen szól

1968-tól rátalált a film. Bekerült Kovács András Extázis 7-től 10-ig című filmjébe (Tizennegyedik fiú), amelyben a rockról nyilatkozott, és nagy feltűnést keltett az Olympia együttes buliján előadott groteszk „Hobo-táncával” (a filmet 1969-ben mutatták be).

Egy évvel később – amikor állást kapott a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban – Szőnyi G. Sándor Súlyfürdő című filmjében szerepelt (A trombitás), akkor rögzítették először dalszövegét, Senki sem tudja, mi a jó címmel. Szomjas György Tündérszép lány című filmjében a Kex együttessel szerepelt, majd Bódy Gábor és Magyar Dezső betiltott, Agitátorok címet viselő filmjében a saját nevén játszott. Szemes Marianne Munkanapló című, szintén betiltott, aztán meg is semmisített filmjében a Rolling Stones egyik dalát énekelte. Dalszövegeket írt és fordított a sikerei csúcsára érkező Olympia együttes számára, s közel 20 alkalommal koncertezett a Kex együttessel, ahol rendszeresen két Rolling Stones számot adott elő. Próbált együttest alakítani Lepkék és Virágok néven, de négy koncert után, szilveszter este leégtek a hangfalaik, így pénz hiányában feloszlottak.

1974-től a Magyar Hanglemezgyártó Vállalatnál dolgozott, a komolyzenei klubok szervezője és instruktora volt. Egyetemi diplomamunkája 1977 májusában készült el, A rockzene szimbólumrendszere címmel.

Az év során néhányszor helyettesítette Vikidál Gyulát a P. Mobil koncertjein, majd a Locomotiv GT katowicei koncertjén elénekelte Chuck Berry Bye, bye, Johnnyját. Egyre több nem tetsző szereplése miatt elbocsátották a Hanglemezgyártó cégtől. Tanárként helyezkedett el a csepeli gimnáziumban, ahol történelmet tanított, mellékállásban pedig a Dagály Klub népművelőjeként dolgozott. Egyre több publikációja jelent meg, a Mozgó Világ Szerémi László írói név alatt közölte a Csillagok, ne ragyogjatok! című novelláját.

1978. október 19-én, 33 évvel ezelőtt a Hobo Blues Band megtartotta első önálló koncertjét az Ikarus mátyásföldi művelődési házában. Tízezrek tomboltak a koncertjeiken, de az első kislemezre a Hanglemezgyártó Vállalat ellenállása miatt még egy évet kellett várni. Kezdetben rock és blues klasszikusokat játszottak magyarul, aztán jöttek a saját, olykor be is tiltott dalok, később a színházi estek. A zenekar később olyan sikereket tudhatott magáénak, mint az 1984-es Vadászat, a Szimpátia az ördöggel című műsor, Bob Dylan, Jimi Hendrix, Jim Morrison műsorok. Számtalan lemezt adtak ki.

Hobo rendszeres szövegírójává vált Deák Bill Gyulának, s olyan világsztárokkal lépett fel eddig, mint Sting, Peter Gabriel, Tracy Chapman, Bruce Springsteen és még sokan mások. Működése meghatározó szerepet játszik a hazai könnyűzene huszadik századi fejlődésében.

A rendszerváltásig a magyar rockzene úgynevezett "fekete bárányai"  - köztük a HBB- túlzás nélkül kultikus státuszt töltöttek be a fiatal egy részének az életében. Aztán megjött a politikai fordulat, ami nem hozta meg a műfaj számára a várt fellendülést. A fekete bárányok közül többen jó, kevesebben aprópénzre váltották a lázadást, egyre szaporodott azoknak a száma, akik gyűlöletkeltésre és politikai célokra használták fel a műfajt. A Hobo Blues Band azonban ezúttal sem állt be a sorba.

Földes László semmit nem változott. A világ változott inkább körülötte. Tulajdonképpen ma is kívülállónak számít, mert nem köt alkukat. Járja a maga útját több, mint 30 esztendeje.

Írt könyvet a Rolling Stonesról, ott volt a Human Rights Világturné budapesti előadásán, ahol együtt énekelt Stinggel, Peter Gabriellel, Bruce Springsteennel. Lefordította Jim Morrison verseit, könyvet írt a 66-os útról, írt monodrámát és többszereplős darabot. József Attila, Jim Morrison, François Villon, Allen Ginsberg, Faludy György és Vlagyimir Viszockij önálló színházi estjeivel nagy sikert aratott. Szerepelt filmben, és kiadott harmincöt albumot. Tegnap és tegnapelőtt nem  a színpadtól, csak a zenekartól búcsúzott.