Az egyik leghíresebb bokszoló - nem csak tehetsége, hanem a ringen kívüli viselkedése miatt is  - Mike Tyson 45 éve, 1966. június 30-án született Brooklynban. Élete eddigi 45 évében több minden történt vele, mint mással egy egész élet alatt. Tyson életének legtöbb mozzanatát, legyen akár személyes vagy hivatásával kapcsolatos, dokumentálták. Ő volt a legfiatalabb nehézsúlyú bokszoló, aki világbajnoki címet nyert. Becenevei: „Iron Mike”, „Kid Dynamite”, „The Baddest Man on the Planet”.56 profi meccset játszott, ebből 50-et megnyert, 44-et kiütéssel.

2009-ben szerepet vállalt a Másnaposok című filmben. Tyson saját magát alakítja, vígjátéktól rég nem látott sikereket produkál. A legjobb vígjáték és musical kategóriában Golden Globe-díjjal is elismert bohózat a premier után hetekig vezette a nézettségi listákat. "A film sikerei láttán azt mondtam a feleségemnek, ismét bajnoknak érzem magam. Először nem is értettem, kik ezek a fehér srácok, s honnan jönnek, de nagyon jó volt velük dolgozni, s örülök, hogy részese lehettem a produkciónak." - fogalmazott az akkor 43 éves Tyson a Másnaposok sikeréről.


Amikor Mike két éves volt, apja elhagyta a családot. Iskolájából kiutasították, mert harcolt csapattársával. A fiatalkorúak fogvatartási intézményében tanult tovább. Továbbra is problémák voltak a magatartásával. 13 évesen már 38 letartóztatása volt. Bobby Stewart szociális munkás és bokszrajongó viszonylag korán felfedezte a fiú tehetségét. Stewart segédletével került Mike a bajnokok legkedveltebb edzőjéhez, Constantine "Cus" D'Amatohoz, aki kivette az intézetből. New Yorkba mentek, s D'Amato szinte a ringben nevelte fel mint hivatalos trénere és inspiráló vezetője. Segítségének és biztatásának köszönheti karrierjének korai szakaszában született 24-3-as amatőr rekord. Két ellentmondásos vesztett meccs után - Henry Tillman ellen - Tyson esélyei meglehetősen megcsappantak az 1984-es Los Angeles-i Olimpián, így Tillman nyerte a nehézsúlyú aranyérmet abban az évben.

1985-ben azonban, már első profi meccsén a New York állambeli Albanyban az első menetben kiütötte ellenfelét, aki Hector Mercedes volt.  Ezek után megcélozta a nehézsúlyú világbajnokságot. Első évét rekorddal fejezte be, meccsei közül 15-öt kiütéssel nyert meg. Mike Tyson egyre közelebb került a csúcshoz. A következő évben  már 27 mérkőzésből álló győzelmi sorozatot tudott a háta mögött, és a WBC (World Boxing Council) nehézsúlyú bajnoka, Trevor Berbick elleni mérkőzésre készült. 13 mérkőzése volt, melyeket szintén mind megnyert. Az év végére eljutott a világbajnoki cím megszerzésének lehetőségéhez. Ehhez kellett legyőznie a WBC akkori nehézsúlyú világbajnokát, Trevor Berbicket. 

1986. november 26-án Tyson kevesebb, mint hat percet töltött a ringben, s nehézsúlyú világbajnokká koronázták. Ekkor mindössze 20 éves volt. Ezzel történelmet írt,  ilyen fiatalon azóta se sikerült senkinek sem ez a bravúr.

 Karrierjének következő állomása 1987. márciusa volt, amikor 12 menetben győzelmet aratott James "Csonttörő" Smith felett , ezzel is bővítve győzelmeinek számát a WBA-ban. Végül, alig öt hónappal később beteljesült Tyson álma. 1987. augusztus 1-jével vitathatatlanul ő lett a boksz nehézsúlyú bajnoka, ugyanis pontozással legyőzte Tony Tuckert. Az IBF (International Boxing Federation) övével együtt már nála volt az összes létező elismerés és cím.

 

Továbbra is megvédte címeit, mindenkit legyőzött, aki az útjába került, beleértve a korábbi bajnok Larry Holmest és a megsemmisíthetetlen Michael Spinkst  is. A mérkőzés  91 másodpercig tartott. Érte több mint 20 millió dollárt kapott. Ez az addig fizetett legmagasabb összeg volt, amit bokszoló kapott. 

Öt év profi játék után az 1990-es évbe Tyson 37-0-s rekorddal lépett be - ebből 33 kiütés -, és ezeket az eredményeket viszonylag könnyen érte el. Verhetetlennek tartották, az ellenfelei úgy potyogtak a ringben, mint érett gyümölcsök a fáról. De 1990. február 11-én Mike Tysont is utolérte végzete. Kiütéses veresége a 10. menetben James 'Buster' Douglas ellen földindulásszerűen rengette meg a bokszvilágot.

 

Miután felépült a tokiói iszonyatos vereségből, még két kiütéssel zárta az 1990-es évet. Ezek után a címek visszaszerzése volt a cél, ezért 1991-ben első mérkőzését a keményöklű kanadai Donovan 'Razor' Ruddock ellen vívta. amit pontozással megnyert. Ruddock a visszavágon sem járt jobban, mert azt is elvesztette a 12. menetben pontozással, és még az állkapcsa is eltört.  Mindenesetre Tyson négy nyert meccset tudott a háta mögött, és ismét harcba szállhatott régi címeiért.

A soron következő ellenfél Evander Holyfield lett volna, ám ekkor már valami bajról beszéltek a rossznyelvek. A mérkőzésnek 1991. november 8-án kellett volna lezajlania Las Vegasban. Kevéssel a mérkőzés kezdete előtt azonban Tysonnak vissza kellett lépnie bordasérülés miatt. Mielőtt a meccset újradatálhatták volna, Tysont elítélte az Indianapolis-i bíróság, nemi erőszakért  hat év börtönbüntetést kapott. Jó magaviseletért 1995. márciusában szabadlábra helyezték. Mindvégig ártatlannak érezte és vallotta magát.

Ezek után több mint négy évig nem történt semmi figyelemre méltó. E négy évből háromban még csak kesztyű sem volt a kezén, és ringet sem látott. 1995-ben lépett újra színre az MGM Grand Garden-ben, Las Vegasban. Mint akinek meg se kottyant ez a hosszú "pihenés", Tysonnak csupán hét percébe került, hogy Peter McNeelyt megsemmisítse. Egy kemény felütés után McNeely tántorogni kezdett, mire menedzsere leállította a mérkőzést. Habár McNeely nem nézett ki túl vészesen, a meccs abbamaradt. 

 

1996 novemberében és 1997 júniusában kétszer is megmérkőzött Evander Holyfielddel, de mindkétszer kikapott. Az első meccs után Tyson nem keresett semmilyen mentséget és jóindulatúan elismerte Holyfieldet. A második ütközetük volt a híres "fülharapós" mérkőzés, amikor Tyson a 3. menetben a mérkőzés hevében kiharapott Holyfield füléből egy darabot. 
 

Majd másfél év kihagyás után bokszolt újra, és bár mérkőzéseit megnyerte, már nem volt régi önmaga.

2000 júniusában Lou Savarese ellen bokszolt Glasgow-ban. A botrányairól elhíresült Tyson ezúttal is hozta a formáját. A mérkőzés első pillanatától kezdve nekirontott ellenfelének, és már a 15. másodpercben megrendítette. A kiegyenlítetlen küzdelemnek John Coyle mérkőzésvezető a 26. másodpercben véget akart vetni, amikor közéjük ugrott, de ezt a önkívületi állapotba lévő "Iron Mike" észre sem vette. Tovább ütötte immár a bírót is, aminek végül a 38. másodpercben lett vége. Ez volt a 3. leggyorsabb kiütése. Tyson később bocsánatot kért Coyle-tól.

Ekkorra került igazán hullámvölgybe, ami már inkább a ringen kívül zajlott. Folyamatos nőügyei, rendszeres botrányai az éjszakai életben anyagilag kimerítették és csődbe sodorták. Pedig saját bevallása szerint karrierje során több mint 300 millió dollárt bokszolt össze.

2002-ben kapott még egy lehetőséget Lennox Lewistól - aki akkor már 3 világszervezet bajnoka volt - hogy újra trónra kerüljön. A 8. menetben KO-vereséget szenvedett és elszálltak a világbajnoki remények.

2003-ban még volt egy első menetes kiütéses győzelme Clifford Etienne ellen, de későbbi vereségei Danny Williamstől (2004.)   és az utolsó Kevin McBride-tól 2005-ben pályafutása végét jelentette.

 

Brooklyn utcáitól a világbajnoki címei megnyeréséhez vezető úton Mike Tyson volt fenn is lent is, mégis a boksz világának egyik legvitathatatlanabb és legnézettebb harcosa volt.

Filmes karrierje 1999-ben kezdődött: az  Ilyen a boksz és a Fekete-fehér filmekben önmagát alakította. A Másnaposok 2. része is elkészült, s az idén a  mozikba került.   

 

 Mike Tyson a közeljövőben a tévében:

Másnaposok - HBO2, 2011-07-08 23:45