Susan Boyle az egész világot meglepte erőteljes, lélegzetelállító hangjával, amikor 2009 áprilisában besétált a Britain's Got Talent című tehetségkutató műsor színpadára. Szinte azonnal világhírnévre tett szert, ahogy a verseny első fordulójában a Nyomorultak Dreamed a Dream dalát előadta. A legendás szereplést   a videomegosztó oldalak segítségével mára már több mint 300 millióan látták szerte a világon.

Ma 50 éve, 1961. április 1-jén született  Susan Margaret Boyle a skóciai Blackburnben . Szülei ír bevándorlók voltak. Tíz testvér között ő volt a legfiatalabb. Közülük most már csak hatan vannak életben. Édesanyja 47 éves korában hozta világra,. A The Sunday Times azt írta, nehéz szülés volt, melynek során Boyle oxigénhiányosan jött a világra, s ennek következtében középsúlyos agykárosodások léptek fel nála. Megállapították, hogy tanulási nehézségei vannak, s emiatt iskolájában kigúnyolták, erőszakosan viselkedtek vele.  Tizenkét éves kora óta énekelt az egyházi kórusban. Miután alacsony végzettséggel abbahagyta tanulmányait, hat hónapig főzőtanonc volt, és részt vett a kormányzati továbbképző programokon. Majd a karitatív munkába vette bele magát, az időseket látogatta.

Hosszú éveken keresztül gondozta magatehetetlen édesanyját is, aki halálos ágyán állítólag azt kérte tőle, hogy nevezzen be a tehetségkutató műsorba. Az édesanya azonban nem érhette meg a lánya sikerét. „Anyám halála után jó fél évig fel sem fogtam, hogy mi történt. Teljesen egyedül voltam. Édesanyámhoz olyan erősen ragaszkodtam, hogy a halálával az életem egy része veszett el.” – vallja önéletírásában.


A közönség őrjöngve ünnepelt, a zsűri tagjai pedig a szó legszorosabb értelmében tátott szájjal hallgatták, amint a skót dombvidék mélyéről előkerült amatőr versenyző legnagyobb profi világsztárjait megszégyenítő  hangon énekelt. Cikkek jelentek róla az újságokban, s a legtöbben az ő előadását nézték meg az internetes felvételek közül.

A döntőbe közönségszavazattal bejutott Susant rendkívüli módon megviselte a hirtelen támadt hatalmas felhajtás. Egyszerű falusi házának bejáratánál tábort vert a világsajtó, ha kilépett az ajtón, fotósok hada vette üldözőbe, a bulvárlapok gúnyolták rendetlen hajáért, majd azért bírálták, mert rendbe hozatta frizuráját.

Végül kis híján megtört a hatalmas nyomás alatt, és nem cáfolt hírek szerint majdnem kiszállt a versenyből a döntő előtt.

A végeredmény a nézők szavazatai alapján alakult ki: a műsor készítői elárulták, hogy több mint egymillióan voksoltak. A szavazatok összeszámlálása után kiderült: azessexi és a londoni táncosokból álló Diversity nyerte meg a döntőt. Susan az idegességtől jól láthatóan reszketve, magában fohászkodva várta a győztes nevének bejelentését, az eredményhirdetés után szinte megkönnyebbülve tapsolt a vetélytársaknak.

Susan Boyle első lemeze, az  Dreamed a Dream, 2009. november 23-án jelent meg.  Meghódította az albumlistákat. Az egész világon többszörös platinalemezes debütáló albuma mára már több mint 14 millió példányban kelt el.

Debütáló albumának köszönhetően Susan lett 2009 legtöbb albumot eladó művésze, a leggyorsabban fogyó album előadója az egész évtizedet tekintve, és minden idők leggyorsabban fogyó albumának előadója Nagy-Britanniában.

Az albumról megjelenő első kislemez Jagger/Richards dalát, a Wild Horsest tartalmazza.

A brit zenészek közül továbbra is Susan Boyle a legkelendőbb a tengerentúlon: az énekesnő második, The Gift című albumából 3,7 millió példány kelt el. Susan Boyle ismét az elsimert producerrel, Steve Mac-kel dolgozott, és az albumon olyan örökzöldek kaptak helyet, mint a The First Noel és a O Holy Night, de az előző albumon már megismert stílusban néhány ikonikus popsláger is újjászületik, mint például a Don't Dream It's Over,

vagy a Perfect Day.

A skót háziasszony nem tűnt el a süllyesztőben. Susan Boyle miután az egyik brit tévés tehetségkutatóban átvette a második helyezettnek járó díjat, meglódult a szekere. Sikert sikerre halmozott, őt ünnepelte a fél világ, hírességek álltak sorba, hogy együtt jelenhessenek meg vele.

"Fantasztikus másfél éven vagyok túl. Új dolgokat fedezek fel, folyamatosan tanulok, képezem a hangom, új országokba jutok el. És még többre vágyom. Egyre nő az önbizalmam és - remélem - a professzionalizmusom is. Persze még mindig vannak pillanatok, amikor kételkedem magamban" - árulta el Susan Boyle, akinek élete legfőbb álma vált valóra, amikor énekelhetett XVI. Benedek pápának is.

Az énekesnő ismét új területen próbálja ki magát. Életéből musical készül, és a művésznő ragaszkodik hozzá, hogy csak ő játszhassa el a főszerepet. Elmondása szerint nem lenne képes kívülről nézni, ahogy más alakítja őt. Ritkán fordul elő, hogy életrajzi alkotásban önmagát alakítsa a címszereplő, ezért biztosan különleges lesz.

A zenés darab címe egyelőre nem publikus. Az viszont már biztos, hogy 2011 végén Nagy-Britanniában koncertkörútra indulnak az előadással.

Egy Susan Boyle életét feldolgozó film is készül. Már aláírta a szerződést Glenn Close a főszerepre. A hírek szerint még idén megkezdik a film forgatását, amint Boyle áldását adja a forgatókönyvre.