Ma harminc éve, hogy Natalie Wood, egy átmulatott éjszaka után, rejtélyes körülmények között a Santa Catalina szigetnél vízbe fulladt. Akkor balesetnek nyilvánították az esetet, mivel a baleset előtt ivott és nyugtatókkal tömte tele magát.

Most ismét nyomoznak halálának ügyében, mivel az új információk szerint férjének is köze lehetett a tragédiájához.

Natalie WoodNatalja Nyikolajevna Zakharenko, másként Natasha Gurdin  San Franciscoban, 1938. július 20-án született. A kétszeres Golden Globe-díjas,  a háromszoros Oscar-díj-jelölt amerikai színésznő ötévesen kezdte filmes pályafutását. Hét éves korára anyja álmait megvalósítva világszerte híressé válik Natalie Wood néven. Testvére, Lana Wood szintén színésznő lett, Bond lányként jelent meg a filmvásznon. Volt még egy Olga nevű testvérük is. 

Wood szülei, Nyikoláj és Mária Zakharenko orosz bevándorlók voltak. Nem sokkal születése után a család Santa Rosába költözött, ahol felfigyeltek rá és megkapta első szerepét. Natasha Gurdin néven szerepelt a Boldog ország című filmben. Édesanyja hamarosan Los Angelesbe költöztette a családot, és hozzákezdett lánya filmes karrierjének kiépítéséhez.  Wood gyermekkorában 20 filmben szerepelt. A holnapért élni kell (1946.)  című filmben olyan hírességekkel szerepelt együtt, mint Orson Welles, Claudette Colbert.

Az 1947-es Csoda a 34. utcában című filmje tette széles körben ismertté, gyerekszárrá.

  

16 éves korában James Deannel forgatta a Haragban a világgal című filmet, melyért Oscarra jelölték legjobb mellékszereplő női kategóriában. Ebben a szerepében már a felnőtt, tehetséges lányt mutatták, nem pedig a kislányt.



Az ezt követő évben megkapta a Golden Globe "Az év új sztárja" díját.

1957. december 28-án összeházasodott Robert Wagner színésszel, akitől 1961-ben el is vált. Ugyanebben az évben elvállalta Maria szerepét a West Side Storyban, ami jó döntésnek bizonyult: a musical hatalmas siker lett, és ma is az egyik legfontosabb mű a filmtörténetben.

 

Ugyanebben az évben másodszor jelölték Oscar-díjra a Ragyogás a fűben című filmben nyújtott alakításáért. A harmadik Oscar-jelölését    Szerelem a megfelelő idegennel  (1963.) című filmért kapta.

    

Ezekben az időkben sok filmben szerepelt: Verseny a javából (1965.) Daisy Clover belülről  (1965.) Az előbbiben Tony Curtis, utóbbiban Robert Redford volt a partnere.

    

Az 1966-os Ez a ház bontásra vár című filmben ismét Robert Redford volt a partnere.

 

1969-ben feleségül ment Richard Gregson brit producerhez és megszületett elsõ gyermeke, Natasha. 1972-ben azonban elváltak és Natalie visszatért első férjéhez, újból összeházasodtak, majd megszületett Courtney Wagner. Natalie ekkor már rengeteg szerepajánlatot visszautasított, inkább a televíziózás felé fordult (Most és mindörökké   ).

1979-ben a Meteor című katasztrófafilmben Sean Connery  partnere volt.

 

1981 novemberében már megkezdődött az Agyhalál című film forgatása - Christopher Walkennel. A hálaadás napja után Wagner, Walken és Wood Santa Catalina szigetre mentek. Rajtuk kívül még a Splendor nevű hajón volt a kapitány, aki már évek óta a párnak dolgozott. Délután elmentek együtt a kikötő éttermébe vacsorázni, ahol sokaknak feltűnt, hogy a társaság a kelleténél több alkoholt fogyasztott, és a beszámolók szerint Walken élénken flörtölt a színésznővel.

 A 43 éves színésznő vízbefúlt holttestét a tengerben találták meg 1981. november 29-én a reggeli órákban. Az azonban a mai napig nem egyértelmű, hogy pontosan mi is történhetett vele az ezt megelőző végzetes éjszakán. A hajó kapitánya azonban most, 30 évvel később, új információkkal szolgált, melyek egészen más megvilágításba helyezik a történteket. Dennis Davern azt állítja, mielőtt Nat eltűnt, a férje, Robert Wagner és Christopher Walken összevesztek Woodon. Majd Natalie és Robert kaptak össze a kabinjukban, ám hirtelen abbamaradt az üvöltözés.

A kapitány ekkor felment a fedélzetre, ahol Wagner közölte vele, nem találja a feleségét. Azt viszont nem engedte, hogy értesítsék a parti őrséget. Így Wood holttestére csak másnap találtak rá. A gyanús körülmények, és a színésznő testén található tucatnyi, ököl által okozott zúzódás ellenére nem merült fel a gyilkosság lehetősége. Most azonban végre pont kerülhet az egyik legrejtélyesebb hollywoodi haláleset végére.

 

 Natalie Wood a közeljövőben a tévében:


Agyhalál - Cartoon Network/TCM, 2011-11-28 04:15
Indulnak a királyok  - MGM, 2011-11-30 20:00, 2011-12-01 12:10, 2011-12-05 06:00, 2011-12-05 13:50

Verseny a javából - Filmmúzeum 2011-12-10 13:50