Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ma van a fogyatékos emberek világnapja

Ma van a fogyatékos emberek világnapja, aminek évenkénti megtartásáról 1992-ben döntött az ENSZ. Ezen a napon világszerte felhívják a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá vált emberek problémáira.

A világon mintegy 650 millió ember él fogyatékkal. Az ő jogaik védelméről az ENSZ 2006 decemberében fogadott el egyezményt. Ettől azt remélik, segítséget nyújt ahhoz, hogy többé nem szorulnak a társadalom perifériájára.

A világ fejlett országaiban a lakosság mintegy 10 százaléka él valamilyen fogyatékossággal. Magyarországon 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékosságban szenvedő emberek számát; az ő sorsuk alakulása közvetve a lakosság harmadát érinti.

Fogyatékkal élők a közösségben A fogyatékkal élők elfogadásáért kampány reklámfilmje

1 Tovább

December 1. A magyar rádiózás napja

1925. december elsején du. 5 órakor a Rákóczi út 22. szám alatt ünnepélyes keretek között - 5 évvel és egy hónappal azután, hogy az Egyesült Államokban beindult az első rádióállomás - szólalt meg az éterben a Magyar Rádió első hivatalos adása. Az avatóünnepséggel, majd hangversennyel elkezdődött a rendszeres rádiós műsorsugárzás. Az adóállomás Budapest néven jelentkezett.

A rádió első elnöke Kozma Miklós - egyben MTI elnök - volt. Működése alatt igyekezett a rádiót függetlennek tartani a politikai propagandától. Tanító, nevelő és szórakoztató funciót kívánt a rádiónak, de mindenmellett a független nemzeti ideológiát is szolgálta. Ezen az alapon igényes komolyzenét és jazzt is sugárzott a politikailag is elvárt cigányzene és a nóta mellett..

0 Tovább

135 éve született Heim Pál gyermekgyógyász

135 éve született Heim Pál (Budapest, 1875. november 30. - Budapest, 1929. október 23.) magyar gyermekgyógyász, egyetemi tanár, a korszerű csecsemőgondozás és -táplálás meghonosítója
Orvosi tanulmányait Lausanne-ban és a budapesti Tudományegyetemen végezte, 1897- ben itt avatták orvosdoktorrá.
1898-tól a Stefánia Gyermekkórház gyakornoka lett. Másfél évig Breslauban(ma: Wroclaw), Adalbert Czerny (1863-1941) gyermekklinikája csecsemőosztályán végzett kórélettani tanulmányokat.
1900-ban a budapesti Irgalmas Kórház (ma: Országos Reuma- és Fizioterápiás Intézet) gyermekosztályának főorvosává nevezték ki. 1907-ben a budapesti egyetem orvosi kara magántanárrá habilitálta. 1918-ban a pozsonyi Erzsébet Tudományegyetem újonnan létrehozott gyermekklinikájának első tanszékvezető professzorává nevezték ki. 1919-ben a magyar egyetemnek el kellett hagynia a várost, így a gyermekklinika átmenetileg a Fehér Kereszt Gyermekkórházban működött. Heim Pál az 1921/22-es tanévben a rektori tisztséget is betöltötte. A klinika tanterme alatti földszinti falon tábla őrzi ennek az időszaknak az emlékét.
0 Tovább

A Hubble űrteleszkóp névadója 121 éve született

Százhúszegy éve, 1889. november 20-án született Edwin Powell Hubble, a múlt század egyik legnagyobb csillagásza, az egyik legnépszerűbb űreszköz, a Hubble űrteleszkóp névadója.

0 Tovább

Ma van a gyermekek jogainak világnapja

1954-ben ajánlotta először ezt a napot az ENSZ közgyűlése A GYERMEKEK JOGAINAK VILÁGNAPJA megünneplésére. 1959-ben ezen a napon fogadták el "A gyermeki jogok nyilatkozatát", majd 1989-ben "A gyermekek jogainak konvencióját".

0 Tovább
5678910
»

Mi van ma?

blogavatar

Az adott nap fontos eseménye a múltból, napjainkból, képekkel, videókkal, sok információval................................................................ Az oldalt szerkeszti: Kis Márta

Utolsó kommentek