A ’60-as évek elején kezdett filmezni a ma 70 éves Franco Nero. Előnyös megjelenése, kitűnő fizikai adottságai figyelemre méltó jellemábrázoló képességgel párosultak, ezért az évtizedek során a legkülönbözőbb műfajú filmekben foglalkoztatták. 

Eredeti neve: Francesco Giuseppe Sparanero 1941. november 23-án született pármai népes család gyermekekeként: öt testvére van. Szülei egyszerű, vidéki emberek voltak. Édesapja rendőr, a mama háztartásbeli, akik nagy anyagi nehézségek között nevelték a népes családot. Franko színészet iránti vonzalma hamar megmutatkozott, már hatévesen színpadon állt. Milánóban járt esti egyetemre kereskedelmi szakra, napközben pedig a helyi Elektromos Műveknél dolgozott  és  éjszakai klubokban énekelt.

Jövedelmét azzal egészítette ki, hogy az akkortájt divatos fényképregények (fotoromanza) egyik modellje volt. A művészetek iránt fogékony fiatalember félbehagyta egyetemi tanulmányait, hogy színészetet tanuljon a Piccolo Theatre-ben. Rómában a Cinecittà filmstúdióban próbált szerencsét, ahol az első filmszerep 1963-ban talált rá, az áttörésre azonban még három évet kellett várnia.

1964-ben Rómába költözött. A fényképregényekben való közreműködésének köszönhetően kisebb filmszerepekhez jutott. A sármos, kék szemű színész rövid ideig könyvelőként is dolgozott, ám végül a filmszínészi pálya vonzóbbnak bizonyult a bonyolult számsoroknál.

A '60-as évek közepén a Cinecittàban forgatták A Biblia  című monumentális alkotást a tekintélyes amerikai  John Huston rendezésében, aki az ismeretlen színészre bízta Ábel szerepét. A látványos filmben  a nagy sztárok  - Richard Harris, Ava GardnerPeter O’Toole - ellenére a kritikusok a bemutató után egymást licitálták túl a lesújtó jelzők halmozásában, a „szép meséskönyv” minősítés már dicséretnek számított.

Nero a bukásból levonta a megfelelő következtetéseket: mindenekelőtt azt, hogy aki tartós sikereket szeretne elérni ezen a pályán, annak minél szélesebb skálán kell játszania, valamint folyamatosan tovább kell képeznie magát, nem elegendő az előnyös külsőre építeni egy hosszú távra tervezett karriert. Ennek jegyében kezdett például az angol nyelv elsajátításába, hogy a nemzetközi produkciókban is szerepekhez juthasson.

Nevét az 1966-ban készült Django című spagettiwestern tette nemzetközileg is ismertté. Corbucci filmjében Nero játssza a címszerepet, a bosszúálló magányos idegent, aki egy koporsót vonszol maga után, melyben fegyverét rejtegeti. 

A Django sikerére mi sem jellemzőbb, mint az, hogy az évtizedek folyamán számos hivatalos és nem hivatalos folytatás készült hozzá, melyek azonban nem érték el az első rész színvonalát. Az általa megformált hideg tekintetű, magányos bosszúálló Djangorévén számtalan jobbnál jobb szerepajánlatot kapott. A Texas adios (1966.)   ugyancsak bosszúhistória, melyben a seriffet alakító Nero és filmbeli öccse édesapjuk egykori gyilkosának nyomába erednek

Broadway-n nagy sikert aratott musical, a Camelot (1967.) filmváltozatában (melyben énekelt is) Sir Lancelot du Lac szerepét vállalta el.

A Camelot újabb sikereket és egy Golden Globe-jelölést hozott Franco Nero számára. Partnere későbbi élettársa, a brit Vanessa Redgrave volt. Kapcsolatukból 1969-ben egy fiú született Carlo Gabriel Nero, aki szülei nyomdokaiba lépve szintén a filmes szakmában dolgozik.  Az évek folyamán  több filmben szerepeltek még együtt. Noha viszonyuk néhány év múlva véget ért, jó kapcsolatuk megmaradt, sőt a szerelem évtizedek múlva ismét fellángolt közöttük. Évtizedekkel viszonyuk után, 2006. december 31-én Vanessa és Nero házasságot kötöttek.

A spagettiwesternek skatulyájából Damiano Damiani kínált kiutat Franco Nero számára: a valaha Magyarországon is nagy sikerrel vetített  Mint a bagoly nappal  (1968.)  című drámájában a színész egy rendőrfelügyelőt alakított, aki egy maffia által elkövetett gyilkosság ügyében nyomoz. Partnernője a gyönyörű Claudia Cardinale volt.

A nagy sikernek köszönhetően Nero a továbbiakban már nemcsak spagettiwesternekben, hanem bűnügyi drámákban is rendszeresen főszerepeket kapott. Néhány évig Damiani szinte mindegyik hasonló stílusú filmjében ő volt a főszereplő: Egy rendőrfelügyelő vallomása az államügyésznek (1971.) , Miért ölnek meg egy bírót? (1974.)  stb.

A fiatal és tehetséges olasz színészt Luis Buñuel is meghívta a Tristana című című drámájába a fiatal festő, Horacio szerepére. A 1970-ben bemutatott filmben Catherine Deneuve-vel az oldalán játszott, amely szintén nagy sikert aratott.

A magyar mozikban 1978. augusztus 31-én volt a premierje a Keoma (1976.)  című filmnek, melyről azt tartják, hogy egyike az utolsó spagettiwesterneknek, tulajdonképpen az utolsó olyan olasz vadnyugati film, amely nagy megbecsülést vívott ki magának.

 

A kék szemű színész pályafutása során eddig több mint százötven filmben szerepelt, ezek között akadt művészi igényű alkotás és kommersz film egyaránt. A sztár vitatható színvonalú kommerszfilmjei közül hazánkba is eljutott A Kobra napja (1980.)  és A nindzsa színre lép (1981.)  . Lényegesen igényesebb (és költségesebb) vállalkozás volt  Még drágább az életed! (1990.)  című világsikerű akciófilmje. A Bruce Willis megformálta főszereplő mellett Nero egy rosszfiút játszott.

A kilencvenes években a  korosodó színészek többségéhez hasonlóan egyre gyakrabban vállalt televíziós felkéréseket, és feladatának tekintette a kevésbé ismert, de tehetséges alkotók támogatását is. A karizmatikus színész több magyar produkcióban is szerepet vállalt. 1991-ben kezdődött együttműködése Koltay Gábor magyar filmrendezővel. A Julianus barát című filmben vállalt mellékszerepet, majd a Honfoglalás című magyar filmben Nero játszotta Árpád szerepét.

 

2007-ben az Almási Tamás rendezte Márió, a varázsló című film főszerepét játszotta el, a magát Magyarországon mindig otthon érző filmsztár.

 

2009-ben a magyar Operabál díszvendége volt.

2010-ben  mutatták be a   Levelek Júliának   című filmjét.  2010. november 4-én a Puskin moziban mutatták be a magyar közönségnek az Angelus Hiroshimae című filmet. Ebből az alkalomból Franco Nero ismét hazánkba látogatott.  

 A Londonban és Rómában élő filmsztár büszke a róla elnevezett borra, amely tavaly a bázeli borfesztiválon 3900 versenytárs ellenében nyerte el az első díjat, „igaz, a készítéséhez semmi közöm, egy barátom csinálja”.

 

 

Franco Nero a közeljövőben a tévében:

Levelek Júliának - 2011-11-23 06:00, 2011-11-26 09:05,

                          HBO Comedy, 2011-11-25 01:45, 2011-11-25 20:25

Angyalok beszéde - Filmbox Plus, 2011-11-24 06:05