Joan Baez  mexikói származású amerikai énekesnő 1941. január 9-én született New Yorkban.

A folkénekesek királynője  ma 70 éves. Édesapja fizikatanár, édesanyja drámatörténetet adott elő az egyetemen. Családja felmenő ágaiban miniszterek is akadtak. A bostoni egyetemen tanult gitározni, alapos de nem virtuóz gitártudásra tett szert. A folkzenével 1958 körül kezdett komolyabban foglalkozni. Kitűnő énekhangját akusztikus gitárjának játékával kísérte. Először kávéházakban dermesztette meg a levegőt csodálatos hangjáva.  Első jelentős fellépése 1959-ben a legendás Newport Folk Festivalon volt. Tehetségére a Vanguard cég figyelt fel, és hamarosan megtalálták a kapcsolatot egymással.

A szerződés megkötése után nemsokára megjelent első lemeze (1960.), amely az énekesnő nevét viseli. Ezen a korongon található a We Shall Overcome című szám, amely mondanivalója miatt a baloldali ifjúság himnusza lett. 1963-ban óriási tüntetés volt Washingtonban; a lelkes tömeg a We Shall Overcome-ot  énekelte.

A hatvanas évek elején Bob Dylanbe gabalyodva indult el világhódító útjára. Newport után 1963-ban Monterey pop fesztivál  volt a következő nagy fesztivál, ahol Dylannel és a Peter, Paul és Mary énekegyüttessel fellépett.

Fiatalság - bolondság, rohanás - ez volt a hollófekete hajú, kreol énekesnő élete a hatvanas években. Ahol társadalmi igazságtalanságok ellen tüntettek, ő is ott volt gitárjával és persze gyönyörű hangjával. Kétségtelen, hogy nem alkotóművész, hanem előadó, akinek tolmácsolásában új életre kelt a We Shall Overcome, a Blowin' in the Wind, és persze Dylan sok más dala is.

Érdekes viszony fűzte őket egymáshoz, több is, kevesebb is, mint szerelem. Dylannel azután szép dalokkal "szakítottak": Baez: Sweet Sir Galahad-je  ugyanúgy a műfaj gyöngyszeme volt, mint Bob válasza, a Visions of Johanna . A Dylan-dalok mellett életének és pályájának része volt DonovanTim Hardin,  Leonard Cohen és mások szerzői segítsége.

Feljegyezték róla, hogy már középiskolás korában elkövetett egy „polgári engedetlenségi cselekedetet”: egy légiriadó-próbán nem volt hajlandó társaival együtt a kijelölt óvóhelyre menni, mondván, hogy az egész csak a hidegháborús propaganda része. Az 1960-as években különböző tüntetések után többször is őrizetbe vették, A vietnami háború alatt a tiltakozó protest dalok előadója volt, és később is hű maradt ehhez a stílushoz. 1965-ben azon a címen, hogy nem járul hozzá a vietnami háború kiadásaihoz, megtagadta az adófizetést. Az amerikai történelemben nem ez volt az első ilyen tiltakozás egy igazságtalan háború ellen. Baez az Amnesty International aktivistája volt, s politikai tevékenysége, gondolatai kinyilatkoztatása miatt többször ült börtönben.

1967 decemberében másfél havi börtönre ítélték, miután tüntetést szervezett az amerikai hadsereg oaklandi parancsnoksága előtt a vietnami háború ellen. A börtönből kijuttatott levele a világsajtóban is megjelent.

A Santa Rita börtönben ismerkedett meg David Harris íróval, akit később másfél évre ítéltek a behívóparancs megtagadása miatt. 68-ban feleségül ment hozzá, de nem sokáig élhettek együtt. Férjét 3 év fegyházra ítélték. Az asszony nem adta fel a küzdelmet.

A Harris fiával terhes Joan puszta megjelenése a hippi-korszak csúcsát jelentő, legendás  Woodstockban (1969.) közel félmillió ember előtt maga volt a békehimnusz.

Nem hiányzott Wight szigeten rendezett fesztiválról sem (1970.).

1970-ben politikai munkájának eseményeit egy film foglalta össze, amit Carry It On címmel vetítettek. A következő év meghozta számára a magánélet örömét: fia született, akit Gabrielnek nevezett el. A családi idill azonban nem tartott sokáig, a két erősen politizáló ember még ebben az évben elvált.

A válás ugyan megviselte, de munkakedvét nem vette el, továbbra is rendületlenül, folyamatosan alkotott. Tizenhárom napot töltött Vietnamban, Hanoiban, ahol amerikai hadifoglyokat látogatott meg. Itt készültek 1973-as lemezének  első élő felvételei.

A 70-es években létrehozta saját emberi jogvédő szervezetét, a Humanitas Internationalt, amely politikai oldaltól függetlenül bírálta a jogsértéseket, nemegyszer kellemetlen helyzetbe hozva az amerikai újbaloldalt.

Az évtized végén, 1979-ben váratlanul és érthetetlenül - a jobboldaliak meglepetésére és örömére - támogatta a "vietnami csónakosok"at. Ellentmondásos cselekedete után sokáig nem jelent meg önálló lemeze, nem akadt kiadó, aki vállalkozott volna, hogy új Joan Baez albumot dobjon a piacra. Bár dalai megjelentek különböző válogatásokat tartalmazó korongokon, hét évnek kellett eltelnie mire a Recently című album megjelenhetett.

1985-ben a Live Aident koncertet ő nyitotta meg ezekkel a szavakkal: "Ez a ti Woodstockotok, ami már nagyon rég esedékes volt".

Részt vett az Amnesty International több turnéján és énekelt a lengyel hajógyári munkásokért is. A korábbi lemezeiből közben minden mennyiséget el lehetett adni. 1989 nyarán, még a „bársonyos forradalom” előtt Prágában járt, hogy erősítse a demokratikus ellenzék, a Charta 77 megmozdulását. Egy anekdota szerint Vacláv Havelt kérte meg, hogy vigye a gitárját, ezzel akadályozva meg az író letartóztatását. Néhány nappal később budapesti fellépésén arra szólította fel a közönséget, hogy a koncert után tartsanak virrasztást a kínai nagykövetség előtt, tiltakozásul a Tienanmen téri vérengzés ellen.

Természetesen az iraki háború elleni tüntetésekről sem hiányzik: 2004-ben a filmrendező Michael Moore-ral járta az egyetemi campusokat, egy évvel később ő is letáborozott a fiát Irakban elvesztő Cindy Sheehannel együtt George W. Bush texasi otthona előtt, jelenleg pedig a demokrata párti elnök, Barack Obama harcos híve.

Bár ritkán, de ma is jelennek meg új dalok Baeztől, és még ritkábban, de látható a színpadon is. Mindenképpen a rockzene nagy alakjai közé tartozik, azok közé akik gyökeresen átszabták a zenei világ arculatát. A folk műfajban rengeteg követőre talált, és hatalmas életműve az igazi értékek sorát növeli.

Korai dalai emlékeket idéznek, nem lett poros a Mary Hamilon, a John Riley balladája, Joe Hill , az All My Trials , a Don't Think Twice It's All Right , a Farewell Angelina   a Banks Of The Ohio  és a többi sem.