A csehszlovák újhullám kiemelkedő alakja, az Oscar-díjas Jiří Menzel   filmrendező, színházi rendező, színész ma 73 éves.

1938. február 23-án született Prágában, az akkori Csehszlovákiában. A prágai Művészeti Főiskola filmművészeti szakán (FAMU) szerzett filmrendezői diplomát 1962-ben.

Művészeti pályája elején a prágai tv asszisztense volt, majd a Csehszlovák Híradó munkatársa lett. 1963-1965 között egy filmstúdió rendezője.

1965-ben készítette első rövidfilmjeit. 1965-től rendezőként dolgozott a Barrandov Studiosban. 1971-ben Svédországban, 1977-1978 között az NSZK-ban, valamint Svájcban vendégrendező volt. Vendégtanárként tart előadásokat a londoni filmfőiskolán.

Játszott több magyar filmben (SzívzűrBöszörményi Géza, FelhőjátékMaár Gyula, Franciska vasárnapjaiSimó Sándor, RokonokSzabó István), és színdarabot is rendezett Magyarországon.

Menzel nemzetközi érthetőségének titka talán abban rejlik, hogy a filmjeiben lévő gyakran éles társadalomkritikát és politikai felhangokat is mindig emberi történések mögé rejtette.

 

1968-ban a Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmje megkapta a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.  

Filmjeinek többségét  Menzel irodalmi művek nyomán készítette el. Szívesen nyúlt Bohumil Hrabal műveihez.   Az Őfelsége pincére voltam (2006.)  cíművel megnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2007.) FIPRESCI-díját, és egy jelölést az Arany Medvére.

Filmjeit felsorolni is nehéz lenne, de a Pacsirták cérnaszálon (1969.)  példaértékű: húsz évre volt betiltva. A film 1990-ben megnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2007.) FIPRESCI-díját, és az Arany Medve-díjat.

A gyakran "esetlen" szereplői mindig nagyon szerethetően vicces figurák, kik tökéletesen adják vissza a rendező igen széles skálán mozgó humorát. Erről tanúskodik a Sörgyári capriccio (1980.) is, amely legendássá vált poénjairól, és ma is az idézetek tárháza. A film a Velencei Filmfesztivál különdíját kapta.

 

Később sem szakad el attól a jó szokásától, hogy filmjeinek többségét irodalmi mű alapján készítse el. Erre példa Václav Havel színdarabja alapján rendezett  Koldusopera, vagy a Hóvirágünnep.

 

Az 1994-ben készített fergeteges szatírája az  Ivan Csonkin közlegény élete és különleges kalandjai 1941-ben játszódik a Szovjetúnió egyik eldugott kis falucskájában. A film cseh-angol-francia-olasz-orosz kooprodukcióban készült alkotás, melyhez a rendező orosz színészeket választott, és kikkel orosz nyelven forgatott. Ám tagadhatatlanul tipikus cseh film vált belőle, ami a rendező humorának érdeme.

Menzel gyakran jár Magyarországon. A 2009-es dombóvári látogatásáról készült az alábbi tudódítás:

Tavaly novemberben a 75 éves Törőcsik Marit ünnepelte a Magyar Televízió. A köztévé meghívására a művésznő "prágai testvére", Jiri Menzel is betoppant a Hogy volt?! stúdiójába...