A zenész, énekes-dalszövegíró, aktivista, színész  Sting mint szólóénekes és mint a The Police énekese több, mint 100 millió lemezt adott el és 16 Grammy-díjat nyert. Oscar-díjra kétszer is jelölték a Legjobb Dal kategóriában. Fiatalos külsejét korábban futással, mostanában jógával őrzi, szenvedélyes sakkjátékos, íróként önéletrajzát jegyzi.

Gordon Matthew Thomas Sumner néven született 1951. oktber 2-án Wallsendben, Anglia északi részén. Édesanyja - Audry Cowell - még három gyereket szült Gordon után.

Apja -  Ernest Sumner - tejesember volt Newcastle városában, így kiskorában hajnalonként ő is a tejet hordta. Legjobb "barátja" már ekkor egy ütött-kopott gitár volt. Sumner már nagyon fiatalon tudta, hogy zenész akar lenni. Estéit, hétvégéit és a vakációit azzal töltötte, hogy képezze magát zenei téren. 17 évesen a Princess Cruise nevű luxushajón pincérkedett és esténként énekelt. 

A Szent Cuthbert Gimnázium  után  a warwicki egyetemre járt, amit egy év után otthagyott. A zene ugyanis sokkal jobban érdekelte a tanulásnál. Mindig úgy érezte, egyszer majd így tud elmenekülni a szegénységből. Volt kalauz, adóhivatalnok, árokásó, idővel az  Észak-Angliai Tanítóképző Főiskolára járt, s 1974-ben diplomás irodalomtanár lett. Két évig egy kis bányászfaluban tanított. Az itteni tapasztalatok inspirálták két The Police-sláger megírására: a Don't Stand So Close To Me és a Roxanne megírására. Az órái után helyi dzsessz-együttesekben bőgőzött, ekkoriban kapta a Sting (fullánk) nevet, mert kedvenc fellépő ruhájában, egy fekete-sárga csíkos pulóverben úgy nézett ki, mint egy mérges darázs.

    

1977-ben Londonba költözött. Vagy fél tucat együttesben megfordult, mire  a sors összehozta Stewart Copeland dobossal és Henri Padovanival  gitárossal (őt később Andy Summers váltotta fel), s megalakították a The Police nevű zenekart. 1978 és 1983 között 5 toplistás albumuk jelent meg és hat Grammy-díjat nyertek el. A Police újhullámot, punk rock-ot, reggae-t egyedien vegyítő zenéje meghódította a közönséget. A Message In A Bottle, a Walking On The Moon, az Every Breath You Take meg sem állt a listák tetejéig. Az általában elektromos bőgőn játszó Sting vállalta a trióban az énekesi szerepet és szerzőként is jeleskedett.

   

 

Első lemezük megjelenését követően a filmesek is felfigyeltek a jóarcú fiatalemberre, akinek felajánlottak egy szerepet az éppen aktuális James Bond filmben (For Your Eyes Only), de nem fogadta el. Egy évvel később 1979-ben viszont elvállalta a fiatal punk szerepét a Kvadrofónia  című filmben, melyet a Who együttes alkotott, és komoly sikert aratott vele.

 

Következő filmjét 1982-ben forgatta Hazug angyal (Brimstone and Treacle) címmel, és a filmkritikusok szerint ez az antihős alakítása a műfaj legjobbjai közé tartozik. Még három filmszerepe érdemel említést: a Dűne  1984-ben,

 

Frankenstein menyasszonya  (The Bride) 1985-ben és a Bring On The Night 1986-ban,

 

Több mint 35 filmben használták kisebb-nagyobb zenei alkotásait, valamint énekesként és a Police együttes tagjaként több, mint 130 alkalommal szerepelt.

Sting a  trió feloszlása után (1984.) kezdett szólókarriert. (A Police hivatalosan nem oszlott fel és 2007-ben még bevállaltak egy világ körüli turnét), de mindenki ment tovább a maga útján. A legtovább Sting jutott, aki szólóban is világsztár lett, slágereinek, eladott lemezeinek és Grammy-díjainak se szeri se száma. Saját zenei elképzeléseinek megvalósítása eléggé eltért az addig játszott zenétől. Mint szólista a legsikeresebbek közé tartozik, hiszen a kritika és a közönség egyaránt lelkesednek lemezeiért.

Első szólólemeze 1985-ben jelent meg és azt követő öt alkotói lemez a rocktörténet legjobb szólóalkotásai közé tartozik.

 

Zenei világa eléggé összetett és korongjai komoly mondanivalójukkal és nagyszerű zenei egybeszerkesztettségükkel a rockzene nagy alkotásai közé tartoznak. Saját bevallása szerint addig folytatja, amíg úgy érzi van mit mondania és az általa választott zenei stílus még előadható abban korban amiben van.

   

Részt vett 1988-ban a Nelson Mandela 70. születésnapján tartott koncerten  és a Human Rights Now világturnén.

 

Mint színpadi színész 1989-ben debütált a Broadway-en a Threepenny című Weil-Brecht  darabban.

2002-ben a Kate és Leopold című film zeneszerzőjeként a  Legjobb eredeti filmdal kategóriában Golden Globe-díjat kapott és Oscar-díjra is jelölték.

 


A zenélés mellett számos más elfoglaltsága van:  lelkes környezetvédőként kampányol a dél-amerikai esőerdők megmentéséért. 1990-ben  az Amazonas-vidék őserdeinek védelmében Esőerdő Alapítványt hozott létre. Dalai mellett mint magánember is sokat foglalkozik az ökológiai világproblémákkal, s az emberi jogok elkötelezett harcosa. Budapestre első alkalommal 1988-ban az Amnesty International turnéval jutott el.

Magánélete csendes, kétszer nősült és hat gyermeke van. Első felesége - Frances Tomelty észak-ír színésznő. Házasságukból két gyermeke született.  Második feleségével -  Trudie Styler színésznővel - 1980-ban ismerkedtek össze, de csak hosszú együttélés után 1992. augusztus 20-án - gyermekeik unszolására - házasodtak végül össze.

Sting eladott lemezeinek száma túl van a százmillión, vagyona még ennél is több dollárban. Néhány éve állítólag egy ideig nem is vette észre, hogy menedzsere több millió dollárral megrövidítette.

A zenész hat alkalommal adott koncertet Budapesten. Az első magyarországi fellépése 1988-ban, az Amnesty International turnéja során volt, amikor Peter Gabriellel, Bruce Springsteennel és Tracy Chapmannel a Népstadionban játszott. 2004-ben 250 ezer ember előtt lépett fel az ingyenes Kapcsolat koncerten a fővárosi Felvonulási téren. 2006-ban a Papp László Budapest Sportarénában zenélt. 2010-ben és 2011 nyarán szintén.

 

A zenész a hét végén jótékonysági koncerttel ünnepli születésnapját New Yorkban, vendégei között  Lady Gaga, Billy Joel, Bruce Springsteen és Stevie Wonder is. A bevételeket a szegénység elleni küzdelemre fordítják.

 

Sting a közeljövőben a tévében:

Kate és Leopold - Filmbox HD, 2011-10-02 19:00,  2011-10-03 06:10, 2011-10-05 12:40, 2011-10-10 10:25
Pata-csata - Filmbox Extra, 2011-10-09 08:25, 2011-10-12 06:50

Herbie Hancock: LehetőségekFilmbox Extra, 2011-10-07 08:50, 2011-10-09 09:30, 2011-10-14 03:05,  Megtekinthető ITT IS