Ma 47 éves Nicolas Cage (eredeti neve Nicolas Kim Coppola; Long Beach, 1964. január 7.) Oscar-díjas színész, rendező, producer.

August Coppola és Joy Vogelsang fia, és a hollywoodi rendező, Francis Ford Coppola unokaöccse. Miután számos filmben szerepelt, Cage úgy döntött, hogy nem használja családnevét, mert kényelmetlen volt a híres nagybácsi unokaöccseként feltűnni.

Cage akkor döntötte el, hogy színész lesz, amikor megnézte James Dean alakítását az Édentől keletre  c. filmben, s hasonlóságot érzett Dean filmbeli alakjával, aki állandóan az apjának igyekezett megfelelni. Cage ezután iratkozott be a Young Conservatory-ba (a San Francisco-i American Conservatory Theatre egyik része, ahol egy nyáron át tanult).

Miután 12 éves korában Cage szülei elváltak, apjával élt San Franciscoban, ahol a válás előtti nyarakat Francis bácsikájával töltötte. A nagybácsijával és Sofia nagynénjével töltött nyarakat legszebb emlékeiként őrzi.

Nehezen hihető, de Cage -t a középiskolában kiközösítették társai, - túl félénk volt, hogy kapcsolatot létesítsen a lányokkal - különösen, ha olyan szerepekkel azonosítjuk, mint amilyeneket a Szikla és az Álarc c. akciófilmekben játszott.

    

Cage első filmszerepét nagybátyja Rumble Fish    c. filmjében kapta 1983-ban. Miután a nagybácsi filmjei által híressé vált irigy színészek gúnyos megjegyzéseket tettek rá, Cage úgy döntött, hogy megváltoztatja a családnevét. Különböző neveket próbált, végül a Cage-et választotta a képregény szuperhős, Luke Cage és a zeneszerző, John Cage tiszteletére. Első filmszerepe mint Nicolas Cage a Rumble Fish után, a Valley Girl  c. filmben volt.

1984-es Madárkában  játszotta első drámai szerepét vietnámi veteránként.

Még abban az évben szerepelt a Racing With the Moon  és a The Cotton Club  c. filmekben.

Két évvel később, Cage Kathleen Turner partnereként játszott a szintén Coppola rendezte Peggy Sue Got Married   c. filmben. Rossz kritikákat kapott az 50-es évek rockereként, viszont Cherre nagy benyomást tett az alakítása, s úgy találta, hogy Cage lesz a legmegfelelőbb arra a szerepre, ami végül is első nagy kasszasikere volt - a Moonstruck c. filmben. A meggyötört szerelmes szerepében nyújtott alakításáért megkapta a Golden Globe jelölést.
  

Jó kritikát kapott Cage az Arizonai ördögfiókában  nyújtott alakításáért is, ekkor mutatkozott meg komikus oldaláról is. Mellesleg, ez az egyik kedvesebb filmszerepe. Emlékezetes  alakítása az 1989-es Vampire''s Kiss   c. filmben, amelyben szembesülnie kellett a rovariszonáyval és az egyik jelenetben egy élő csótányt is meg kellett ennie.

Vegas Cage szerencsevárosa. 1992-ben James Caannel és Sarah Jessica Parkerrel együtt főszerepet kapott az Első állomás, Las Vegas  c. romantikus komédiában, amely karrierje fordulópontját jelentette. Néhány kevésbé sikeres filmszerepe után, mint az Amos and Andrew  (1993.), vagy Az öreg hölgy és a testőr  (1994.), Cage végül megkapta a megérdemelt elismerést a Végállomás, Las Vegas (1995.)  c. filmben játszott alkoholista író szerepéért. Erőteljes alakításáért, amely annak  is köszönhető volt, hogy akkoriban szakított menyasszonyával, Kristen Zanggel, megkapta a legjobb színésznek járó Oscar-díjat.

Az Oscar-díj után, Cage inkább szuperhős szerepeket vállalt, s együtt játszott Sean Connery-vel és Vanessa Marcillel az 1996-os bombasikerben, a Sziklában. A nyári bombasikerek sora folytatódott az 1997-es Con Air  és az Álarc c. filmmel, amelyben Cage és John Travolta azonosságot cserélt.

Következő filmszerepei nem voltak igazán sikeres választások, nem jelentettek ekkora sikereket. Meg Ryan partnereként szerepelt a romantikus Angyalok városa  (1998.) c. filmben (a Berlin fölött az ég hollywoodi átiirata). Majd ugyanabban az évben az Utolsó dobás  , 1999-ben  a pornóipar világába lemerülő magánnyomozó drámai történetében a  8 MM  és a  a Bringing Out The Dead   c. filmben. Ez utóbbi szerepéért Cage mentőkocsikban utazott természetgyógyászokkal, hogy jobban tudjon azonosulni a szereppel.  A film egyben arra is lehetőséget adott, hogy Cage és felesége (azóta csak ex-neje) Patricia Arquette együtt játszhasson.

Patricia Arquette színésznőt 1995 vette feleségül, akitől 2001-ben vált el. Másodszor Lisa Marie Presley-t vette el, akivel 108 nap házasságot követően, 2002. november 25-én elváltak útjaik.   2004-ben vette feleségül a 20 éves pincérnőt, Alice Kimet, tőle született második fia, Kal-El.

Az új évezredet egy vérbeli akciófilmmel, a Tolvajtempóval  nyitotta, amelyben Cage játéka mellett a platinaszőkén pompázó Angelina Jolie-t is megcsodálhattuk. Aztán jött egy romantikus vígjáték Téa Leoni oldalán, a Segítség, apa lettem!

2001-ben egy háborús drámában, a Corelli kapitány mandolinjában láthattuk Penélope Cruz és John Hurt partnereként.

2002-ben a Sonny című filmmel rendezőként is bemutatkozott. Így nem csoda, hogy ez az év volt számára talán a legemlékezetesebb. A fegyverek szava révén ismét egy háborús drámában láthattuk Christian Slater mellett. Majd jött az Adaptáció (Meryl Streep, Chris Cooper), amelyért Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-jelölést is kapott.

    


2003-ban a Trükkös fiúkban  láthattuk. Majd  2004-ben A nemzet aranya  c. filmben, mellyel újrateremtette Indiana Jones romantikus karakterét.

2005-ben Az időjós  című filmben Michael Caine-el együtt nyújtott felejthetetlen alakítást. Ugyanebből az évből való a sokkal inkább felejthető, Fegyvernepper  című filmje is.

2006-ban a World Trade Centerrel  állított emléket 2001.09. 11. áldozatainak.
 
2007-ben A szellemlovas  című alkotásban egy képregényhőst formált meg Eva Mendes és Peter Fonda oldalán. 2008-ban egy veszélyes bérgyilkost játszik a Veszélyes Bangkok   c. filmben. Korrupt, drog- és szerencsejáték-függő nyomozót alakít a 2009-ben bemutatott Mocskos zsaru - New Orleans utcáin c. filmben.

  

A 2010-ben készült  A varázslótanonc (The Sorcerer's Apprentice) című fantasy-kalandfilm producere is volt.

 

Nicolas Cage film a közeljövőben a tévében:

 Rágcsávók  - HBO2, 2011-01-08 10:15
 

 

UTÓSZÓ:

Nicholas Cage 2008 október végén Budapesten tartózkodott. Ekkor készült róla  az alábbi felvétel: