November 21. az ENSZ által 1996-ban hivatalosan elismert nemzetközi világnap.

 Az ENSZ tagállamai 1996. november 21-én és 22-én tartottak egy kétnapos konferenciát, amely World Television Forumként, vagyis televíziós világfórumként vált ismertté. Ez volt az első nagyobb megbeszélés, ahol az ENSZ-tagállamok vezető médiaszemélyiségei azért találkoztak, hogy megvitassák a televízió szerepét a modern világban. A világfórumból nőtt ki aztán a televíziózás világnapja. A megemlékezés afféle megállapodás a tévétársaságok között, hogy ezen a napon olyan magasabb témákról ejtenek szót műsorrendjükben, mint a béke, az együttműködés, a fejlődés. Persze ez inkább csak elvileg van így, hisz például Magyarországon sincs ennek semmi gyakorlata - legalábbis a nagyobb tévék műsorrendjében semmi különöset nem látni.

 

A televízió a XX. sz. leggyorsabban elterjedt tömegkommunikációs eszköze. 

 

Bár Tihanyi Kálmán szabadalmaztatta 1926-ban az első tv-rendszert,

 

majd Mihály Dénes (E.H.Traub fizikussal) megalkotta a képet 240 sorra felbontó készüléket, sőt 1936-ban, a Gellért Szállóban ki is próbálták az első zárt láncú tv-közvetítést (30 m távolságra közvetítették a képet), a televízió közvetítés nem Magyarországon indult meg elsőként.


1936-ban, Angliában a BBC, és 1939-ben az USA-ban az NBC kezdte a rendszeres képközvetítést. Goldmark Péter Károly, a CBS alkalmazottja dolgozta ki a színes televízió szabványt.

A II. világháború után a televízió Nyugat-Európában a demokrácia és a modernizáció eszköze volt. Mindenkinek ugyanazt az információt, szórakozást juttatta el. Segítette az embereket, hogy tájékozott és tudatos polgárokká váljanak. Az analfabétizmussal küzdő országokban az iskolát helyettesítette. Ahol különböző dialektusokat beszéltek, segítette az egységes nemzeti nyelv terjesztését.

A 80-as években megjelentek a kereskedelmi csatornák (Nagy-Británniában már 1955-ben). A televíziós műsorok ellentmondásosak lettek, a kereslet is differenciált lett. Megjelentek a kábelen, műholdon fogható tematikus csatornák.

A jövő a digitális és interaktív csatornáké, amely képes lesz az egyén igényének kielégítésére.A néző lekérheti az őt érdeklő műsorokat, és csak ezekért fizet. A technikai vívmányok számos megoldatlan problémát okoztak (pld. a készülékek előtt napi több órát felügyelet nélkül tévéző gyerekek pszichikai sérülését. A reklámok káros hatását minden korosztályra.)

Magyarországon 1957-től kezdte sugározni adását a Magyar Televízió.