Ma 55 éves  Tom Hanks, a kétszeres Oscar-díjas színész, producer, író, rendező, minden valószínűség szerint Hollywood legelismertebb és leggazdagabb színészeinek egyike, akinek neve szinte garantálja a kasszasikert. Pályája során Amerika legelismertebb rendezőivel forgatott már.

Amikor az igazi nagy sikert és a második Oscar-díját is meghozó Forrest Gump című filmet játszotta, már 38 éves volt.  Ez a film hihetetlenül sok díjat hozott neki; National Board of Review, Golden Globe, Chicagói Filmkritikai Egyesület díját és egy Amerikai Vígjáték-díjat a legjobb színész kategóriában és persze a második Oscar-díjat. A film emellett még két Oscar- díjat zsebelt be.

 Tom Hanks 1956. július 9-én a kaliforniai Concorde-ban született.  Kisgyermekként nemigen büszkélkedhetett könnyű és egyszerű élettel. Bár azzal, hogy a szülei ötéves korában elváltak, még nem is tartozott rendhagyó kategóriába, hiszen sok gyermek szülei döntenek a külön élet mellett. Ezt önmagában sem könnyű egy kisgyermeknek feldolgozni, neki viszont még egy plusz tényező is nehezítette a helyzetét. Ő és két idősebb testvére az édesapjukkal maradt, Mivel azonban a papa vándorszakács volt, sorozatos költözések, új iskolák, új barátok és új mostohaanyák kerültek az életükbe. Sehol nem töltöttek el annyi időt, hogy  beilleszkedhessen. Ez volt részben az oka annak, hogy kissé visszahúzódó és félénk fiúcska vált belőle. Viszont minden helyzetnek van pozitív oldala is, így az ő szemszögéből ez a roppant jó alkalmazkodóképességben mutatkozott meg. Talán ez is közrejátszott abban, hogy színészként később bármilyen szerepbe képes volt magát maximálisan beleélni.

Középiskolás évei alatt kóstolt bele a színészetbe, később az egyetemen tanult színjátszást, majd ohiói Shakespeare-fesztivál és háromszezonnyi színházi gyakorlat erősítették képességeit. 1978-ban diplomázott a Kaliforniai Állami Egyetemen, melynek végeztével New Yorkba költözött, Számtalan meghallgatáson vett részt, majd rámosolygott a szerencse és kis szerepet kapott a Tudom, hogy magányos vagy (He Knows You're Alone-1980.)  című thrillerben. Hamarosan áttelepült Los Angelesbe, s a következő feladata sokkal ígéretesebbnek tűnt, az SBC tévécsatorna egyik tehetségkutatója ugyanis felfigyelt rá, és beválogatta a Kebelbarátok című sorozatba.

Többek véleménye szerint Tom alakítása mentette meg az unalomtól azokat a kevésbé sikeres filmeket, amikben felbukkant. A  Legénybúcsú (1984.)  , Magas barna férfi felemás cipőben (1985.)  és a Pénznyelő (1986.)

 

Tomnak a Segítség, felnőttem! című '88-as filmben egy tizenhárom éves fíút kellett alakítania, aki egy 35 éves ember testébe kerül. Ebben a filmben nyújtott alakításáért újabb elismeréseket kapott. Brilliáns színészi játéka elnyerte neki a Los Angelei Film Kritikai Egyesület díját és egy Golden Globe-ot a legjobb színész kategóriában, és emellett az első jelölését az Oscaron. 

 

Ezt a hatalmas sikert egy újabbal tetézte, ugyanis Tomot beválogatták az Életem a kabaré című vígjátékba 1988-ban.  Előadása megnyerte neki a Los Angeles-i Film Kritikai Egyesület díját másodszorra az évben. Tom következő filmjei (Egyik kopó, másik eb - 1989.), Joe és a vulkán - 1990., Hiúságok máglyája - 1990.) megbuktak. Pályáján az első fordulatot a Hiúságok máglyája című film főszerepe jelentette, ahol az eddigiekhez képest kevésbé rokonszenves figurát alakított. Bár a film megbukott, számára mégis siker volt, hiszen ettől kezdve vették őt komolyan a szakmában.

Következett a romantikus filmek időszaka. Ekkor forgatta A szerelem hullámhosszán (1993.)  című filmet. Az újabb kitörést a Philadelphia - Az érinthetetlen (1993) főszerepe jelentette. A film óriási siker lett, és ennek köszönhető a színész első Oscar-díja is. Tom ezért a filmért  egy Golden Gobe-díjjal, egy Berlini Film Fesztivál díjjal és egy MTV Movie Award díjjal is lett gazdagabb. Ez a hatalmas siker Tomot rögötön az A-listás színészek közé emelte. Ezután kapta meg egyik leghíresebb és legelismertebb filmjének főszerepét, a Forrest Gump című filmben.

A Hanks játéka valójában negyvenes évei elejére ért be. A következő siker az Apollo 13 című film volt 1995-ben. Tom újabb díjakat kapott kiemelkedő alakításáért az Outstanding Ensemble Performance díjat, és a People's Choice díjátadón a legjobb drámai színésznek járó díjat. Tom ezután sikerét kihasználva megrendezte első filmjét a Nyomul a banda címmel 1996-ban.

Két évnyi szünet után Tom visszatért a vászonra a Ryan közlegény megmentése (1998.) c. filmmel Alakításáért negyedi Oscar jelölését kapta, mint legjobb színész.

 .

Zseniálisat alakít a Halálsoronban (1999.), és az ő érdeme, hogy a Számkivetett (2000.) igazi siker lett. Tom a szerep kedvéért sokat fogyott, a film kétharmadában ugyanis csak ő szerepel. A szerepért immár ötödszörre jelölték Oscar díjra. Az eredmény egy Online Filmkritikus Társadalom díja, egy New York Filmkritikus díj, egy Golden Globe és egy Chicagói Fimkritikus társaság díja lett, mind a legjobb színész kategóriában.

 

Tom ezután minisorozatot készített az HBO-nak, Az elit alakulat (2001.) című filmet. Ezzel különböző díjakat nyert a legjobb minisorozat kategóriában; Amerikai Film Egyesület díját, és egy  Emmy-díjat.

2002-ben egy gengsztert alakított A kárhozat útja című filmben, amiben élete egyik legjobb alakítását nyújtotta. Ebben az évben Tom a filmtörténelem legfiatalabb díjazottjaként megkapja az American Film Institute életműdíját.

 

A Da Vinci-kódban (2006.) Robert Langdon szimbólumkutatót játssza. A 2006. májusában a Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmjeként levetített alkotás azonban nem nyerte el mindenki tetszését. A Charlie Wilson háborújában (2007.)  címszereplő és társproducer, partnere a vászonra visszatérő, szintén Oscar-díjas Julia Roberts. A film arról a szenátorról szól, aki támogatta a CIA-t az oroszok ellen lázadó afgán ellenállók titkos felfegyverzésében.

   

2008-ban  az Angyalok és démonok című filmben szerepelt. Ezután újra összeállt Steven Spielberggel a The Pacific - A hős alakulat című film kedvéért. A film 2010-ben díjat nyert az Emmyn és a Teen Choice Awardson.


1980-ban, 24 évesen vette feleségül Samantha Lewis színésznő-producert. Tőle két gyermeke született , egy fiú, Colin, és egy lány, Elizabeth. (Házasságuk csak 1985-ig tartott, de három év elteltével, 1988-ban újra odaállt az oltár elé, ezúttal Rita Wilsonnal.)

A világsztár fia szintén színész, ő az egyik főszereplője az Amerikában népszerű sorozatnak a The Good Guys-nak. Tom Hanks  az idén, február első napján lépett a nagyszülők klubjába, miután fia, Colin és neje, egy kislány boldog szülei lettek.

 

Tom Hanks a közeljövőben a tévében:


Toy Story 3- HBO, 2011-07-10 18:15; 2011-07-11 09:50
A tökéletlen trükk - HBO Comedy, 2011-07-17 12:20; 2011-07-17 18:40
Ahol a vadak várnak - Cinemax, 2011-07-09 20:00, 2011-07-10 09:15

                                 Cinemax2, 2011-07-10 20:00; 2011-07-11 09:15

The Pacific - A hős alakulat  HBO 2011-07-11 20:20; HBO2011-07-11 20:20

                                        HBO2 2011-07-13 23:00; HBO2011-07-20 23:00