Számos színészi díj birtokosaként a ma 41 éves Matt Damon az első huszonöt színész között szerepel, akiknek filmjeik a legmagasabb bevételt érték el.  

Matthew Paige Damon a massachusettsi Cambridge-ben született 1970. október 8-án Kent Telfer Damon tőzsdeügynök, ingatlanügynök és adóügyi dolgozó, illetve Nancy Carlsson-Paige, a Lesley University kisgyermek-oktató professzorasszonyának fiaként. Damon testvére, Kyle, képzett szobrászművész. A család Matt élete első két évében Newtonban élt, szülei válása után pedig a fiúk édesanyjukkal Cambridge-be költöztek.

Damon, Ben Affleck  színész és Howard Zinn történész és író szomszédságában nőtt fel. Cambridge egyetlen nyilvános iskolájában, a Cambridge Rindge and Latin Schoolban tanult, s ezalatt fellépett több színházi produkcióban.

1988-ban végezte el az iskolát, s még ebben az évben a Harvard University hallgatója lett. Egymondatos szerepe volt a Pizzavarázs című   filmben. 1992-ben fejezhette volna be itt tanulmányait, azonban a színészet iránti érdeklődése miatt elmaradozott az órákról, majd otthagyta az egyetemet a diploma megszerzése nélkül, hogy Los Angelesben folytathassa színészi pályáját.

Karrierjét a   Vágyak csapdájában (1992.) című film indította el.

 

1996-ban  megkapta az Öböl-háború traumájával vívódó katona szerepét A bátrak igazsága  című filmben. A felkészülésbe mindent beleadott: a nagy "öregek" , Al Pacino és Robert De Niro technikáját magáévá téve teljes fizikai és mentális átváltozáson ment keresztül. A szerepért 18 kg-t kellett leadnia 100 nap alatt (mindösszesen két nap forgatásért). A maga által előírt diéta és testedzés eredménye, hogy több évi gyógykezelésre szorult a mellékveséjét ért stressz miatt, de ennek ellenére azt nyilatkozta, mindez megérte azért, hogy kellőképpen játszhassa el a szerepet, s az iparnak is bizonyítsa elkötelezettségét.



A fáradozás kifizetődött, Francis Ford Coppola felfigyelt Damonra, és ráosztotta a legújabb John Grisham-film, Az esőcsináló (1997.)  középpontjában álló idealista ügyvédjelölt szerepét. Ez már főszerep volt, ráadásul egy világhíres rendező sikerfilmjében. Az Esőcsináló sikerével  Damon eladható sztár lett.


A Good Will Hunting forgatókönyve már régóta készen állt, kapós is volt a stúdiók körében, mivel azonban a szerzők, Damon és Affleck ragaszkodtak a fűszerepek eljátszásához, a film mégsem készült. Végül 1997-ben Gus Van Sant rendezésében bemutatták. A közönség és a kritikusok meglepetéssel tapasztalták: Damon és Affleck nemcsak profi színészek, de forgatókönyvíróként sem utolsók.

A film kilenc Oscar-jelölést kapott, amiből a Damon-Affleck páros Oscar-díjban is részesült a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. Damont ezen felül játékáért is jelölték. 1998-ban a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon különdíjat kapott a forgatókönyvért és az alakításért. Ebben az évben Golden Globe díjat is kaptak  "a legjobb forgatókönyvért". Damon és Affleck fizetsége a forgatókönyvért 500 ezer dollár volt fejenként, a film maga pedig több, mint 100 millió dollárt hozott a mozipénztáraknál



Steven Spielberg a filmet látva beválasztotta Damont a II. világháborús Ryan közlegény megmentése (1998.) című film szereplőgárdájába. James Francis Ryan közlegény szerepét játszotta.

 

Matt további szerepválasztásai széles skálán mozognak műfajok és karakterek tekintetében is.
játszott biszexuális gyilkost A tehetséges Mr. Ripleyben (1999.)  , amiért Golden Globe-ra jelölték. Játszott társával popkultúráról és intellektuális témákról diskuráló bukott angyalt a Dogmában  (1999.), amiben újfent együtt szerepelt Ben Affleckkel, és egy összenőtt ikerpár egyik felét a Túl közeli rokonban (2003.) .

    

2002-ben Casey Affleckkel és Gus Van Santtal készítette el a kevés párbeszédet tartalmazó, kisköltségvetésű kísérleti filmet, a Gerryt, amiben társíróként és vágóként is közreműködött.

 

Megformálta az amnéziás gyilkos ügynököt, Jason Bourne-t A Bourne-rejtély (2002.) , A Bourne-csapda (2004.) és A Bourne-ultimátum (2007.) rendkívüli sikeres akciófilm-hármasban.

    

Ifjú, optimista tolvajt játszott Linus Caldwellt Steven Soderbergh irányítása alatt, többek között George Clooney és Brad Pitt oldalán az Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi (2001.)  című remake-ben, illetve két folytatásában, az Ocean's Twelve - Eggyel nő a tétben (2004.)  és az Ocean's Thirteen - A játszma folytatódikban (2007.).

További jelentős szerepei között találjuk Wilhelm Grimm személyének fikcionalizált változatát Terry Gilliam  rendező Grimm (2005.) című fantasy-kalandfilmjében és az energetikai elemző Bryan Woodmant a Sziriánában (2005.).

    

2006-ban játszotta el a Robert De Niro rendezte Az ügynökség című film főszerepét, egy CIA-ügynököt, illetve egy beépített maffiózót a bostoni rendőrségnél Martin Scorsese négy Oscar-díjat nyert rendezésében, A Téglában.

   

Szerepet kapott Clint Eastwood Nelson Mandela-életrajzában, az  Invictus - A legyőzhetetlen című filmben, amelynek bemutatójára 2009-ben került sor.

 

2009-ben mutatták be Az informátor! című krimi-dráma-komédiát is, melyért  Matt Damont Golden Globe-ra jelölték. 2010-benPhilip K. Dick regénye alapján készült Sorsügynökség című thrillerben egy politikust alakít.

  

Ebben a hónapban, október 13-án mutatják be a magyar közönségnek a  Fertőzés című új filmjét. 

 

Mattnek több színésznővel is volt kapcsolata karrierje során. Három évig alkotott egy párt Winona Ryderrel. Miamiban találkozott az argentin származású Luciana Barrosóval, ahol a nõ bárpultosként dolgozott. 2005. december 9-én  házasodtak össze a New York City Hallban. Damon így mostohaapja lett Barroso előző házasságából született lányának, Alexiának. A pár első közös gyermeke, Isabella, 2006. június 11-én született, második kislányuk, Gia Zavala 2008. augusztus 20-án látta meg a napvilágot. A harmadik lányuk pedig 2011-ben született.

2007 augusztusában a Forbes magazin készített egy listát, aminek keretében arról vetnek számot, mely színészek filmjei érték el a legmagasabb bevételt a gázsijukhoz viszonyítva. E kalkulációból Damon került ki első helyen, vagyis ő legbiztosabb befektetés Hollywoodban 2007-ben: minden neki fizetett egy dollárra 29 dollár jut utolsó három filmje bevételéből.

Aktív szerepvállalója több jótékonysági szervezetnek, gyakori filmbéli partnereivel, George Clooneyval és Brad Pittel együtt a ONE kampány támogatója, ami az AIDS és a harmadik világ országaiban jelenlévő szegénység ellen küzd.

 

Matt Damon. a közeljövőben a tévében:

Apja lánya - DUNA TV, 2011-10-08 23:20
Tini paparazzo - HBO, 2011-10-14 06:00
Az informátor! - HBO, 2011-10-11 09:35
                     - HBO Comedy, 2011-10-15 13:40, 2011-10-15 22:55

Túl közeli rokon -  HBO, 2011-10-18 19:25

Egy veszedelmes elme vallomásai - Filmbox Plus, 2011-10-08 22:35, 2011-10-14 02:15

Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi - Viasat, 2011-10-19 21:15

Good Will Hunting - Filmbox Extra 1,  2011-10-12 05:40