Ma ünnepli 75. születésnapját Törőcsik Mari  (Pély, 1935. november 23.) kétszeres Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze.

Egyedülálló és kivételes tehetségének köszönhetően ma hazánk egyik legjobb színésznőjeként tartjuk számon, aki tragédiákban, komédiákban és zenés játékokban minden színpadi alakot nagy stílusérzékkel játszott el. Rengeteg díjat, kitüntetést, elismerést kapott.

 

Fábri Zoltán fedezte fel, amikor még a főiskola elsőéves operett szakos hallgatója volt, és ő adta neki a lány szerepét a mára már klasszikussá vált Körhinta című filmjében.

Alakja, kifejezőerejének gazdagsága sokakat megigézett 1956-ban a cannes-i fesztiválon ; az író Jean Cocteau és a rendező Francois Truffaut is beállt hódolói sorába. Utóbbi azt írta: "Anélkül, hogy a húszéves művésznő tudott volna róla, ő volt a fesztivál legnagyobb sztárja, ő érdemelte volna az Arany Pálmát". 1975-ben aztán megkapta az elismerést Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjében nyújtott alakításáért.

Túlélve egy válságos időszakot - 2008 őszén újraélesztést követően kómába esett és intenzív ellátást igényelt hetekig - újra színpadra állt

A  színésznő és a legendás orosz rendező Anatolij Vasziljev különleges kapcsolatáról,  a Naphosszat a fákon című színmű kaposvári előadásának próbafolyamatáról forgatott dokumentumfilmet Kolovratnik Krisztián.

Jelenleg is játszik a Nemzeti Színházban: Mein Kampf c. darabban.

Születésnapján, ma, november 23-án este az m1-en levetítik a Házasságból elégséges című 1961-es vígjátékot, amelyben az akkor 26 éves fiatal színésznő első férjével, Bodrogi Gyulával játszik.