Ma lenne 81 éves Soós Imre (1930. február 12. Balmazújváros - 1957. június 20. Budapest) a tragikus körülmények között, mindössze 27 évesen elhunyt színész.

Az első ember volt az életemben, aki ilyen hamar és ennyire fiatalon égette el magát – emlékezett Törőcsik Mari, aki a Körhinta című filmben legendás szerelmespárt alakított Soós Imrével. – Parasztszínészként skatulyázták be, pedig igazi zseni és született arisztokrata volt. Nagyvonalú herceg, akit mindenki szeretett, mindenhol szívesen látták, s aki idegösszeomlást kapott attól, hogy nem arra használták, amire való – mesélte Törőcsik Mari.

 Tíz éves pályafutás után huszonhét éves korában döntött úgy, hogy nem fájdítja tovább szívét e világban. Tehetsége, származása, boldogtalan szerelme felőrölte. Máig Soós Imre színháztörténetünk legnagyobb adósa, mert elmenekült, pedig Shakespeare-t, Csehovot, Ibsent kellett volna játszania. De egyvalami biztos: aki Fábri Zoltán Körhintáját akár egyszer is látta, soha nem fogja elfelejteni tekintetét. 

Életrajz

Csak a megfakult filmszalagok maradtak, azok őrizik legendás alakját, perzselő tekintetét, huncut mosolyát, mivel egy pillanat alatt megtölti a néző szívét szeretettel.

 

 

 

 

 

Törőcsik Mari ösztönös tehetségnek nevezte színésztársát, aki nehezen tudta feldolgozni, hogy paraszti származása miatt soha nem kapott intellektuális szerepeket – így dédelgetett vágya, a Hamlet főszerepének eljátszása sem valósulhatott meg.

Az ízes beszédű, rekedtes hangú, magyar Gérard Philipe-nek nevezett őstehetség (így emlegette az egyik francia lap 1955-ben, a Körhinta cannes-i bemutatója után) a Körhintában nyújtott alakításáért számtalan elismerésben részesült Törőcsik Marival, de őt végül nem vitték ki 1955-ben a cannes-i premierre. Soós Imre a filmsikerek után három évig a debreceni Csokonai Színházban játszott. Később a fővárosba szerződött, de vágyott szerepeit sosem játszhatta el. Törőcsik Mari nem érti, hogy 30 éve nem tartottak hivatalos megemlékezést Soós Imre születésének évfordulóján.  

Soós Imre mindössze 27 esztendős volt, amikor otthonában a feleségével együtt holtan találták. Életüket gázmérgezés oltotta ki. A színész kezében egy nyitott Shakespeare-kötet feküdt – Hamlet híres monológjával...

Nem tudta meg, hogy túl lehet élni minden lidérces időszakot, nem tudta meg, hogy a tudás idővel bepótolható, s hogy minden fájdalom elmúlik egyszer. De tudta, hogy olyan adottságokkal, amilyennel ő is rendelkezett, fel kell perzselni a világot, s el kell égni benne. Nem vigyáztunk rá. Így csak megkopott felvételeken látjuk tiszta lelkének szenvedélyét, ahogy farkasszemet néz a világgal, velünk. Több, mint  ötven éve halott. Most is elégünk a tekintetében.