85 éves Makk Károly (Berettyóújfalu, 1925. december 23.), a modern magyar film egyik legjelentősebb rendezője.  Több mint fél évszázados pályafutása alatt eddig 22 nagyjátékfilmet s 12 televíziós filmet készített, melyek között van remekmű, korszakos film, tisztes iparos munka, sima bukás és kínos tévedés, van betiltott film, bérmunka, társrendezés, koprodukció.

Szülei mozisok, alig húszévesen, 1944 nyarán már a Hunnia Filmgyárban hordja a kávét. Gertler Viktor első asszisztense éveken át. A 23 évesen  betiltott első filmje az Úttörők című (eltűnt).

Az ötvenes évek elején Fábri Zoltán (Életjel) és Várkonyi Zoltán (Simon Menyhért születése) veszi maga mellé társrendezőnek.

Makk Károly rendezői bemutatkozása (1954. még harmincéves sem múlt), igazi első filmje, a Szigligeti Ede vígjátékából készült Liliomfi, melyben Darvas Iván másfél órára milliókkal felejteti el, hogy hol is élnek.

Ettől kezdve Makk Károly évente forgat filmet, a sikeres közönségfilmek sorában mindig 1-1 kiemelkedő alkotást. A 9-es kórterem (1955.) bomlott, züllött viszonyokat mutat egy szocialista közkórházban. Despotikus, „kérlekalássanozó” orvosokat, akik félrediagnosztizálják a szegény munkásembert, teherbe ejtik, majd öngyilkosságba kergetik a kiszolgáltatott műtősnővért, és szakmailag gyenge orvos-kádereket, akiket már nem érdekel a sebészet szent ügye. Doktor Málnássy, a kiégett negatív hős, akit  a sármos szocialista sztár, Gábor Miklós alakít, még visszatér - sokkal árnyaltabban megrajzolva – 1962-ben az Elveszett paradicsomban.

Mese a 12 találatról (1956.), a 39-es dandár és a Fűre lépni szabad sorából igazán kiemelkedő alkotás az 1958-ban készített Ház a sziklák alatt. Komor lélektani dráma, a múlt, a háború, az örökség terheitől szabadulni nem tudó, balsorsa felé végzetesen sodródó férfi drámája.

  

 A Déry Tibor novellájából 1971-ben készített Szerelem a magyar filmművészet kiemelkedő alkotása, amelyben felejthetetlen alakítást nyújtott Darvas Lili, Törőcsik Mari és Darvas Iván is.



Formanyelvi bravúr volt az Örkény-kisregényből készült Macskajáték, amelyet 1974-ben Oscar-díjra jelöltek. A Hunyady Sándor Egy erkölcsös éjszaka c. elbeszélésének filmváltozata 1978-ban a Magyar Filmkritikusok díját nyerte, Makay Margit a legjobb női alakítás díját, Tarján Györgyi pedig a legjobb női epizódalakítás díját kapta.

Az 1982-es, Galgóczi Erzsébet Törvényen kívül és belül című regényéből készült Egymásra nézve a magyar filmtörténetben az elsők között beszélt az 1956 utáni megtorlásokról, és az első magyar film volt, amely leszbikus kapcsolatot ábrázolt. Cannes-ban elnyeri a zsűri díját.

Az 1956-os forradalom fiatal mártírjainak állított emléket az 1990-ben forgatott Magyar rekviem. Dosztojevszkij kisregényéből,  1998-ban amerikai-magyar koprodukcióban készült A játékos, 2003-ban készült az Egy hét Pesten és Budán.    

Hét év hallgatás után, 2010. február 18-án mutatták be az "Így ahogy vagytok" c. filmjét. "Filmet mindig nehéz készíteni. Ez egy akadályverseny. Hol ilyen, hol olyan akadályok vannak" - mondta a film bemutatása után egy vele készült interjúban.

Makk Károly 1951 óta tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, 1975 óta egyetemi tanárként. 1973-ban Kossuth-díjat, 1982-ben kiváló művészi címet kapott. 2004-ben a Magyar Mozgókép Mestere díjjal tüntették ki, ugyanebben az évben lett Budapest díszpolgára. 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend a Csillaggal (polgári tagozat). 2008-ban (!) Príma díjat kapott.