A világon minden percben 3 nőt bántalmaznak!

 

November 25-ét a latin-amerikai és karibi térség első feminista konferenciáján, 1981-ben nyilvánították a nők elleni erőszak ellenes világnappá. A konferencia résztvevői határozottan elítélték a nemi megkülönböztetésen alapuló erőszak minden fajtáját a családon belüli erőszaktól a nemi erőszakon és a szexuális zaklatáson át egészen az állami erőszak különböző formáiig, beleértve a női politikai foglyok kínzását és bántalmazását is. Azért választották november 25-ét, hogy így emlékezzenek meg a Mirabal nővérekről (Patria, Minerva és Maria Teresa), akiket 1960-ban ezen a napon gyilkolt meg brutálisan a Rafael Trujillo vezette diktatúra a Dominikai Köztársaságban. November 25-ét 1999-ben az ENSZ hivatalosan is a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjává nyilvánította.

 

 

 Ha eljő a Pillangók ideje

(In the Time of the Butterflies)

színes, magyarul beszélő, amerikai dráma

rendező: Mariano Barroso
író: Julia Álvarez

szereplők:

Salma Hayek (Minerva)
Lumi Cavazos (Patria)
Pilar Padilla (Dede)
Edward James Olmos (Trujillo)
Mía Maestro (Mate)

 

 

Salma Hayek

 a filmben nyújtott alakításáért 2002-ben megkapta a legjobb színésznőnek járó ALMA-díjat
 Patria, Minerva, Maria Teresa a Dominikiai Köztársaságban születtek. A nővérek, akiket Pillangók néven is ismertek, a politikai aktivisták és a Trujillo diktatúrájával szembeni ellenállás szimbólumai voltak. Férjeikkel együtt többször is bebörtönözték őket a demokráciáért és az igazságosságért folytatott tevékenységük miatt. 1960. november 25-én Trujillo titkosrendőrsége balesetnek álcázva, megölte a három Mirabal nővért. A három nő éppen Puerto Plata-ba utazott, hogy meglátogassák a börtönben lévő férjeiket. Holttestüket összetörve és megfojtva találták meg egy szakadékban. A nővérek meggyilkolásának híre megrázta és felháborította az egész országot. A Mirabal nővérek elleni brutális merénylet egyike volt azoknak az eseményeknek, amelyek felerősítették a Trujillo ellenes mozgalmat. Trujillo 1961. május 30-án merényletben meghalt, és a rezsim hamarosan megbukott

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nők elleni erőszak az ENSZ meghatározása szerint:

"A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában.

Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, [...] a házasságon belüli nemi erőszakot [...]"

(Deklaráció a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséről, 1993)

A rendőrségi statisztikák szerint hazánkban minden ötödik nőt bántalmaznak élete során, és a megfelelő törvényi szabályozás hiányában nagyon sok eset ki sem derül - civil szervezetek szerint így summázható a családon belüli erőszak áldozatainak helyzete Magyarországon. Sem a parlamentben, sem pedig a rendőrség hozzáállásában nem történt érdemleges előrelépés a családon belüli erőszak kérdéskörében.

Idén 9. alkalommal rendezik a „16 akciónap a Nők elleni erőszak ellen” programsorozatot november 25. (a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja) és december 10. (az Emberi jogok nemzetközi napja) között. A kampány idei jelmondata „Egyenlőség, szabadság, erőszakmentesség”.

November 28-án (vasárnap) 14 órakor a Pilvax Kávézótól indul és a Vörösmarty térre érkezik majd a rendezvénysorozat figyelemfelhívó és megemlékező felvonulása. A számos civil szervezet, Esélyek Házai és magánszemélyek által szervezett eseménysorozat a nőket érő strukturális erőszak megfékezésének fontosságát hangsúlyozza.

A november 28-i felvonulásra ezért mindazokat várják, akik szerint a nők és férfiak egyenrangúsága a demokrácia alapvető feltétele, akik együtt éreznek a nők elleni erőszak áldozataival és családtagjaikkal, s akik a nyilvánosságot és a politikai élet szereplőit cselekvésre, a nők elleni erőszak megfékezésére szólítják fel.