Bryan Adams már 15 éves korában a rockzenének szentelte az életét,  18 évesen pedig aláírta első lemezszerződését. Rekedtes hangjával az egész világot meghódította, és bár az évek telnek, népszerűségéből a nagyszerű énekes mit sem veszített.

Kanadában, az Ontario állambeli Kingston városban Bryan Guy Adams néven született 1959. november 5-én. Apja brit diplomata. Adams születését követően nagymamájához, Málta szigetére utazott a család, majd ezt követően Portugáliában és Bécsben kötöttek ki. 1973-ban visszatértek Kanadába és letepedtek az ország nyugati részén, Észak-Vancouverben. Bryan már 15 évesen az iskola zenekarával játszott több éjszakai klubban. 18 éves korában megjelent az együttes - Sweeney Todd - egyik legsikeresebb albuma: If Wishes Were Horses.  Ekkor ismerkedett meg Jim Vallace-szal, aki később nagy szerepet játszott karrierje alakulásában.

1978-ban Jim írt pár dalt Bryannek. A 18 éves srác néhány demóját elküldte az A&M Records részére Torontóba. A demók közül a két leghíresebb az I'm ready


és a Remember, melyek idővel nagy sikereket hoztak.

Debütáló albumát 1980. februárjában adta ki, ami a Bryan Adams címet viseli. Jim és Bryan már az albumra közösen írták a dalok szövegét. A felvételek 1979. október 29  és november 29 között zajlottak. Az albumot 1986-ban Kanadában aranylemeznek nyilvánították.

Bryan második albumát (You Want It You Got It) már New York-ban vették fel. 1981-ben az FM rádióknak köszönhetően vált ismertté a Lonely Nights  című dalával.

Akkora népszerűségnek örvendett, hogy 1983 januárjában már ki is adta harmadik lemezét, mely a Cuts Like A Knife címet viselte. Ez az album volt az ún. kiugró albuma. A Straight From The Heart és a This Time című dalainak köszönhetően pár héten belül az album a Billboard 200-as toplista 67-ik helyére ugrott be; ez garantálta számára a világhírnevet.

    

Az album Kanadában és az Egyesült Államokban platina-, míg Ausztráliában aranylemez lett, alig pár hét leforgása alatt. Később ezen az albumon szereplő számaiból készített videoklipeket, melyek igen hosszú ideig tanyáztak a Billboard Hot 100-as lista első három helyein. A Straight from The Heart c. dalát, mely egyébként része volt az albumnak is, a világ valamennyi zenei TV-csatornái szinte folyamatosan csak ezt játszották, akkora népszerűségnek örvendett.

 

Az album másik legnépszerűbb dala a Cuts Like a Knife.

 

1984. novemberében kiadta következő, Reckless című albumát, mely a Billboard 200-as toplista első helyére robbant be. Az It's Only Love c. dalának köszönhetően 1986-ban jelölték Grammy-díjra. Az  MTV Video Music Awards  a Legjobb Betétdal díját kapta meg.

Az album az Egyesült Államokban nagyon rövid idő leforgása alatt ötszörös platina lemez lett. Több mint 5 millió példányt adtak el. 

 

1984. decemberében koncertkörútra indult turnézenekarával Chicago, Detroit, New York és Philadelphia városok után 1985 elején világkörüli turné következett keresztül az Egyesült Államokon, majd Japánon, Ausztrálián, Európán és végül kikötöttek Kanadában. Ezt követően Bryan egyedül indult útnak Kanadában, ahol összesen négy Juno-díjat nyert; végül a Nyugati-Parton ért véget körútja, Los Angelesben, ahol két koncertet is adott, akkora volt a népszerűsége.

   

Észak-amerikai koncertútját befejezve először Etiópiába, majd Európába utazott. Európában összesen 50 városban adott koncertet, a legtöbbet Tina Turnerrel együtt   . Népszerűségét mutatta az is, hogy Londonban három teltházas koncertet is adott egymás után.

Körútját 1985. októberében fejezte be Oklahomában, de ezt követően még adott egy utolsó utáni két teltházas koncertet, egymást követően New Yorkban.

 

1987-ben adta ki az ötödik Into The Fire című stúdióalbumát Vancouverben.

    

1991-ben jelent meg a Waking Up the Neighbours című albuma, mely világszerte sikeres volt. Még a megjelenés előtt világkörüli turné kezdődött, s tartott 1993 májusáig. Világszerte 10 millió példányban kelt el, s a hatodik helyen landolt a Billboard 200-as listáján.

    

15-ször jelölték Grammy-díjra, 1992-ben a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című filmhez írt I Do It For You című szerzeményéért meg is kapta azt a legjobb filmdal kategóriában. 


1996-ban jelent meg a 18 til I Die  , ezt követte a The Best Of Me című válogatásalbum, (1999.), majd az  On a day Like Today  . A 2004-ben kiadott Room Service  után újabb négy évet kellett várni következő albumára: a 11 című album 2008 márciusában debütált.

 

Bryan Adams többször is járt Magyarországon. Először 1992-ben Budapesten, a Népstadionban adott közel 2 és fél órás koncertet, ahol többek között az Extreme volt az  előzenekara.

2006-ban, karrierjének 25. évfordulója alkalmából világkörüli turnéra indult. A koncertsorozat Magyarországot is érintette. November 21-én a Papp László Sportarénában lépett fel. Majd  23-án Debrecenben a Főnix Csarnokban koncertezett.

2007. június 30-án fellépett az ingyenes Kapcsolat koncerten. Bryanék előtt a Megasztár 3. győztese, Rúzsa Magdolna lépett fel.

 

Bryan Adams 70 millió albumot adott el világszerte. Az idén márciusban csillagot kapott a hollywoodi Walk of Fame-en.

Nemcsak a zenei életben, hanem a politikában is igen aktív szerepet vállal, és szívesen adakozik - a Bryan Adams Alapítványon keresztül segíti a gyermekek továbbtanulási lehetőségeit világszerte. 1980 óta rendszeresen lép fel segélykoncerteken, és számos adománygyűjtő akciót segít. Legjelentőseb fellépése a Live Aid koncertsorozat keretei között történt. Emelett aktívan fotózik is. Fotográfusi tevékenységéért 2006-ban Arany Kitüntetést ítéltek oda neki Hamburgban.

 "Büszként jelentem, hogy április 22-én megszületett a lányom, Mirabella Bunny. Nagypénteken érkezett, a húsvéti nyuszi hozta - ezért is lett ez a neve (a bunny magyarul nyuszit jelent). Az anyuka és a kicsi is jól vannak, és nagyon boldogok. Köszönjük mindenkinek a jókívánságokat, és azt, hogy a rajongók gondoltak ránk" - számolt be az örömhírről 2011-ben az énekes, aki először nézhet apai örömök elé. A kicsi édesanyja Bryan Adams asszisztense, kedvese, a 31 éves  Alicia Grimaldi.