Tizenöt évet játszott Marosvásárhelyen, tanított a mára egyetemmé lett főiskolán. Ő volt „a Bács”. Rendezők és közönség kedvence, lányok ideálja. Aztán elment Magyarországra. Sikeres lett.


 

 

 

Bács Ferenc ma 75 éve, 1936. június 19-én Erdélyben, Nagyszebenben született, Kolozsváron nőtt fel. Orvosnak, agysebésznek készült, de két év után félbehagyta tanulmányait a marosvásárhelyi egyetemen, mert úgy érezte, hogy ezen a pályán nem tudná a maximumot nyújtani. Inkább a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színészfőiskolára jelentkezett, ahová rögtön fel is vették. Diplomájának kézhezvétele után az intézmény tanára lett, és a helyi Marosvásárhelyi Nemzeti Színházhoz  szerződött. A színház megbecsült tagja volt, szinte minden este játszott. Egy idő után mégis úgy érezte, más művészi környezetben is ki kell próbálnia magát.

Úgy döntött, hogy áttelepül Magyarországra, ahol a színházon kívül létezik film, tévé, rádió és szinkron is. Kivándorlási kérelmét 1974-ben adta be, útlevelet azonban csak négy év múlva kapott a román hatóságoktól.

"Én nem Erdélyből jöttem el, hanem egy rendszerből, ez nagyon nagy különbség. Van két gyermekem, azt akartam, hogy tudjanak magyar nyelven tovább tanulni olyan szakon, amelyet ők választanak. Magyarországon biztosítva láttam ezt, ott nem. Amikor letelepedtem, elkezdtem dolgozni, jöttek a filmek, a szinkron, a rádió, színház . Szerencsém volt, 25 nagyjátékfilmben szerepeltem, majdnem ugyananynyi televíziós filmben, sokat dolgoztam."

 1978-ban kezdte meg családjával magyarországi életét, feleségével, Tanai Bella színésznővel egy évadot töltöttek Miskolcon, egyet pedig Győrben. Ezután hívta Várkonyi Zoltán 1979-ben a Vígszínházhoz. Nyolc évig volt a társulat tagja, 1987-ben  a József Attila Színház tagja, majd szabadúszó lett. 1991-ben ismét a  tagja a József Attila Színháznak.

1992-1998 között a Nemzeti Színház művésze.  2000-2003 között Sopronban lépett fel, azóta ismét szabadfoglalkozású. A színészet mellett évekig tanított beszédművészetet a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

A népszerűséghez kellemes orgánuma és markáns egyénisége mellett jó megjelenése is hozzájárult. Szerepformálására az emberi méltóság és a visszafogott gesztusok a jellemzők. Több nagy sikerű magyar filmben nyújtott emlékezetes alakítást.

 A trombitás (1979.)

 Dögkeselyű (1982.)

 

 Egymásra nézve (1982.)

 

Állítsátok meg Terézanyut (2004.)

 

Az ő előadásában készült a hangfelvétel Lukács evangéliumából, amely 1989-ben az év lemeze lett.

Színek és évek című önálló estjével évekig járta az országot.

Az évek során nemcsak a színházban, filmvásznon, hanem a szinkronszakmában is letette a névjegyét. Mélyen dörgő, vaskos hangjában mindig szelídség és empátia bújik meg. Különlegeset alkot a szinkronstúdióban. Dustin Hoffmannak kölcsönzi hangját, a Kramer kontra Kramerben. A klinika című kórházsorozatban  Brinkmann professzor megszólaltatója, sikerének egyik jelentős tényezője.  Ő volt a My Fair Lady szeretetreméltó Higginse, kölcsönözte hangját Tigrisnek a Micimackóból, ő volt  a Gyűrűk Ura filmekben Gandalf magyar hangja.

 

 Az utóbbi években a soproni, tatabányai, budaörsi színházakban láthatta a közönség egy-egy szerep erejéig. Régi álma teljesült, amikor a tatabányai Jászai Mari Színházban Richard Nash Az esőcsináló ember című darabját rendezhette.

Noha a Magyarországon eltöltött harminchárom év alatt a sikeres időszakokat hullámvölgyek is követték, Bács Ferenc úgy érzi, helyesen döntött, hogy nem maradt erdélyi színész. Vállalja önmagát, a sorsát, meggyőződése szerint jó szerencséje sosem hagyta cserben. Szerepálmai már nincsenek, csak játszani szeretne tovább, mindegy, hogy milyen műfajban. Csak olyan szerepet vállal el, amihez kedve van, beugró színésznek már akkor sem áll, ha a Vígszínház igazgatónője hívja.

 

Művészi munkáját 1983-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, az Érdemes Művész címet 2001-ben kapta, 2009-ben Gundel Művészeti Díjjal jutalmazták a Márai Sándor életét bemutató Az emigráns - Minden másképp van című film főszerepéért. 2011-ben Kiváló Művész lett.

"Mindent csak szenvedélyesen érdemes csinálni - a színházat különösen! Nem az életkor határozza meg, mikor kezd öregedni az ember. Ha elfogy a belső erő, a szenvedély, akkor indul meg az öregedés. Amíg tűz lángol bennünk, addig maradunk mindig fiatalnak".

 

Bács Ferenc a közeljövőben a tévében:

Ragaszkodom a szerelemhez - M1, 2011-06-28 21:05
Szakíts helyettem   - M1, 2011-06-21 21:05