Az egyik legfantáziadúsabb amerikai  rendező  David Fincher 1962. augusztus 28-án született Denverben.   Gyerekkorában nagy hatással volt rá  Paul Newman és Robert Redford filmje, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök. Amikor sikerült megnéznie a filmről készül werket, beleszeretett a rendezésbe.  Effektgyártóként közreműködött A jedi visszatérben, a Végtelen történetben és az Indiana Jones és a végzet templomában is, közben reklámfilmek tucatjait rendezte.  Kisebb botrányt kavart egy 1984-es rákellenes reklámfilmje, amelyben egy cigiző magzat képét mutatja be.

1987-ben alapította a Proganda stúdiót, ahol videoklipek mellett reklámfilmeket is rendezett. Fincher nagy költségvetésű videókat készített, többek között olyan előadóknak, mint  Madonna   , Rolling Stones  , Iggy Pop , Aerosmith  és Sting  . Videóinak nagy része belső terekben, általában kopottas falú szobákban játszódik, nem ritka a futurista, klausztrofób környezet, amely színvilágában, álomszerűségében sok szempontból előrevetíti későbbi filmjeinek miliőjét. Expresszív játékainak legjobb példája az 1990-ben készített George Michael Freedom című klipje.

Fincher 29 éves volt, amikor lehetőséget kapott, hogy igazi nagyköltségvetésű egész estés filmet forgasson. Ám ez felemás lehetőség volt, egyrészt azért, mert a 20th Century Fox az Alien-trilógia lezárását bízta rá, másrészt a film forgatása már megkezdődött, és ő tulajdonképpen a kirúgott rendező helyett csinálta meg  A végső megoldás: Halál  (1992.) című filmet.

 

1994-ben, amikor a Rolling Stones Love Is Strong című klipjéért Grammy-díjat kapott, ismét lehetősége nyílt nagyjátékfilm rendezésére.

Hetedik (1995.) című krimi-thriller "megtekintése gyerekeknek, kismamáknak, szívbetegeknek és bigott keresztényeknek nem ajánlatos. A többieknek kötelező." Fincher azt kérdi, hogy a bűnüldözés utolérheti-e bűnt valaha is. Végül választ ad rá, ami nem szokás, és rendkívül kockázatos, de megéri. A zseniális sorozatgyilkosos film a hét főbűn miatt kapta a címét. Brad Pitt  és Morgan Freeman egy olyan gyilkos után nyomoz az esőáztatta nagyvárosban, aki a hét főbűn által ihletett, gusztustalannál gusztustalanabb módokon öli meg áldozatait. A vizuális sokkolásban folyamatosan emelik a lécet a hollywoodi rendezők, de Fincherék kreatív halálnemei tizenhat év múltán is ütnek.

A Játsz/ma (1997.) című pszichológiai thriller leginkább azt mutatja meg, mennyire megrendezett a világunk, sőt lelki és testi válságaink, katarzisaink is. A főszerepet az Oscar-díjas Michael Douglas játssza.

Fincher következő filmje, a "nagyvárosi trilógia" harmadik filmje,  a  Harcosok klubja (1999.). Amerika nagyvárosainak pincéiben egy titkos szervezet működik: ha egy éjjel az utca összes nyilvános telefonja összetörik, ők jártak ott; ha egy köztéri szobor óriás fémgömbje legurul talapzatáról, és szétrombol egy gyorsétkezdét, az az ő művük; ha egy elegáns bank parkolójának összes autóját rettentően összerondítják a galambok - az sem véletlen. Vigyáznak a leveleinkre, átveszik telefonüzeneteinket, kísérnek az utcán: és még csak készülnek a végső dobásra: a nagy bummra... Pedig az egészet csak két túlzottan unatkozó jóbarát találta ki: azzal kezdték, hogy rájöttek, nincs jobb stresszoldó, mint ha alaposan megverik egymást. Pofonokat adni jó. Pofonokat kapni jó. Számukra ez a boldog élet szabálya...

A fogyasztói társadalom éles kritikája és elutasítása jellemzi ezt az alkotást, másfelől azt mutatja be, hogy jelenlegi életünk milyen gyenge lábakon áll, végül pedig azt a régóta ismert evidenciát bizonyítja be ismét, hogy a teljes szabadság és a diktatúra között csak egy nagyon vékony határ húzódik. A főbb szerepekben Brad Pitt, Edward Norton és Helena Bonham Carter látható.

 

Fincher  Pánikszoba  (2002.) című filmjében már nincsenek szimbólumok, sem mögöttes tartalom, nem pszichologizál, nincs filozófiai reflexió, csak a feszültség. A Jodie Foster főszereplésével készült film közönségsiker lett, a kritikusok hűvösebben fogadták.

A Zodiac néven elhíresült sorozatgyilkos utáni hajszáról szól  A Zodiákus (2007.) című filmje. (Zodiac 1966 és 1978 között, 12 éven át tartotta rettegésben San Francisco környékét, ahol legalább 37 gyilkossság írható a számlájára.) A soha el nem kapott, San Franciscó-i sorozatgyilkos története azért is izgatta a rendezőt, mert gyerekkorában a környéken laktak, s elmondása szerint először a gyilkossági ügy kapcsán kezdett kételkedni szülei gyermeknevelési képességeiben.


 

13 Oscar-díjra jelölt  Benjamin Button különös élete  (2008.) című  film egy különös románc történetét meséli el egy 30 éves nő és egy férfi közt, aki 80 évesen elkezd "visszafelé öregedni". A rendedző a  főszerepet természetesen házi kedvencére Brad Pittre osztotta, akiről egyszer azt nyilatkozta, hogy ha újból születne, ő Brad Pittként akarna újjászületni.

 Az  elmúlt évek leggyorsabban növekvő közösségi  oldalának, a Facebook nevű portál keletlezéséről szól a Social Network - A közösségi háló (2010.). A film nem a fejlődésben lévő internetes oldallal foglalkozik, sokkal inkább az alkotók egyetemista korú életét meséli el a nézőknek, hogyan is született a Facebook-koncepció.

A Facebook napjainkra  kb. 500 millió felhasználóval rendelkezik világszerte. Az egyik jelenetben elhangzik egy – az oldal népszerűségére vonatkozó - szomorú és valós megjegyzés, miszerint Boszniában ugyan kevés az aszfaltozott út, ám a Facebook természetesen ott is elérhető. A film betekintést enged az igencsak instabil, jogilag nehezen megközelíthető, alig szabályozott és elmosódott határvonalakkal csordultig teli online környezetbe is, ahol gyakran nem azok járnak pórul, akiknek illene.

Az idén januárban A közösségi háló c. film nyerte a Golden Globe-díjat a drámai játékfilmek kategóriában. A film egyben elnyerte e legjobb rendezésért, forgatókönyvért és filmzenéért járó elismerést is.  David Fincher alkotását nyolc Oscar-díjra jelölték. Hármat nyert ("a legjobb eredeti filmzene", "a legjobb vágás", "a legjobb hang keverés" kategóriákban).

A film több mint kétszázmillió dolláros bevételt hozott, míg a teljes költsége csupán 40 millió dollár volt.

A svéd Stieg Larsson csavaros Millennium-trilógiája az elmúlt évek meghatározó popkulturális eseménye volt.  A regényeket és az azokból készült  filmeket szó szerint habzsolta a közönség, így nem csoda, hogy az amerikaiak is belefogtak saját verziójukba. David Fincher kemény fába vágta a fejszéjét, ugyanis a hosszú és fordulatos történetet egy filmben fogja elmesélni. Várhatóan a következő évek egyik legkomolyabb sikerévé váló amerikai film, A tetovált lány 2012. január 19-én érkezik a magyar mozikba.

  

David Fincher a közeljövőben a tévében:

A Zodiákus - Film+, 2011-09-07 22:50