A ma 75 éves Robert Redford oroszlán-szülött módján híres a kitartásáról és az önzetlenségéről. Nehezen ismer magára az Ilyenek voltunk idejéből ráragasztott "Amerika legszebb férfija, a nők bálványa" - képben.  Ma már talán nincs akkora hatással a fiatalokra, ám a hatvanashetvenes évek első számú szexszimbóluma volt. Botrányoktól mentes magánélete helyett a kisugárzása és a minőségi választásai révén vált a hollywoodi filmipar egyre meghatározóbb egyéniségévé. Mondhatni: intézménnyé nőtte ki magát a független filmesek támogatójaként, mint a Sundance Filmintézet és fesztivál alapítója.

Charles  Robert Redford - baráti körében egyszerűen csak „Bob” – Santa Monicában, 1936. augusztus 18-án született. Egy középosztálybeli, kétgyermekes, skót emigráns családban nőtt fel Kaliforniában. Apja eleinte tejesemberként, majd könyvelőként dolgozott a Standard Oilnál. Édesanyja, Martha Hart a családnak szentelte életét. Volt idő, amikor mindössze egy hajszálon múlott  Robert élete, de végül sikerült legyőznie a gyermekparalízist. "Tízéves voltam, amikor egy bénulás után diagnosztizálták a betegséget. Mit ne mondjak, teljesen lesokkolt a hír. Édesanyám tartotta bennem a lelket, mindennap odaült az ágyamhoz, és mindent megtett azért, hogy újra mozogni tudjak. Egy hónap múlva már ismét lábra tudtam állni, majd nem sokkal később teljesen rendbe jöttem – emlékszik vissza Redford.

Édesanyja 1955-ben meghalt, és ő ennek hatására inni kezdett. Bob sosem volt éppen jó tanuló. Dísztárcsalopásai révén inkább a zűrös gyerekek közé tartozott, viszont nagyon jó sportolóként tartották számon. Baseballtehetségének köszönhetően ösztöndíjat nyert a Colorado Egyetemre, ahonnan időleges alkoholizmusa miatt korán kihullott. Miután egyre kiábrándultabb lett az akkori kommersz amerikai életstílustól, hogy életébe színt vigyen, először Amerikát, majd Európát vette a nyakába. Végig egyedül, alkalmi munkákat vállalva járt városról városra. Húszévesen Párizsban, majd Firenzében tanult festészetet, de mivel nem ért el jelentősebb sikereket, hazatért New Yorkba, ahol az Amerikai Színművészeti Akadémia hallgatója lett.

A Broadwayn először a Sunday in New York című darabban láthatta a közönség, majd következett a Mezítláb a parkban, melynek későbbi filmváltozatában (1967.) Jane Fonda volt a partnere. A film hatalmas kritikai és közönségsikert könyvelt el.

Első filmje, a War Hunt  1962-ben készült, s ebben Sydney Pollackkal játszott, akivel összebarátkozott, és 7 közös filmet készítettek, melyeket Pollack rendezett.

A következő közös filmjük az 1966-os Ez a ház bontásra vár. Partnere Natalie Wood volt.

Redford következő filmje a Verseny a lejtőn  (1969.) volt, melyben egy síversenyzőt alakít. E szerepéért 1971-ben BAFTA-díjat nyert a legjobb férfi alakítás kategóriájában.

    

Szintén BAFTA-díjat kapott a  Butch Cassidy és a Sundance kölyök című westernben (1969.) nyújtott alakításáért. A filmmel tovább növelte a népszerűségét. Partnere Paul Newman, akivel felejthetetlen alakítást nyújtott A nagy balhé (1973.) című filmben is. Redford a western környezetből szerencsejátékosnak igazolt át mindmáig legkedvesebb filmjében. Játékáért Oscar-díjra jelölték. Mindkét filmet George Roy Hill rendezte.

   

 A következő, máig emlékezetes és gyakran játszott filmje  az Ilyenek voltunk (1973.), amelyben Barbra Streisanddal szerepelt együtt

 

Sydney Pollack az 1970-es évek egyik legemlékezetesebb thrillerjét rendezte meg, kiváló szereposztásban, Redforddal a főszerepben:  A Keselyű három napja (1975.)


 

1976-ban Az elnök emberei  című film a Watergate-botrányt mutatta be igen nagy visszhanggal. Az akkori politikai vezetés mindent megtett a film betiltásáért, de végül mégis eljuthatott a mozikig. Főszerepben Dastin Hoffman és Robert Redford.

1980-ban sikeresen debütált rendezőként és producerként. Az Átlagemberek  című családi drámája három Oscar-díjat is kiérdemelt. Megalapította a Sundance Filmintézetet a független filmesek támogatásáért. A Sundance Filmfesztivált, a kezdő filmesek seregszemléjét minden évben megrendezik a Utah állambeli Park Cityben.

A 1980-as évektõl  előtérbe kerültek a romantikus történetek,  a kemény, ám tiszta és érző szívű ember megformázása. 4 év kihagyás után vállalt újabb szerepet az Őstehetség (1984.)  című filmben. Az igazi visszatérés azonban egy év múlva következett Meryl Streep oldalán, Sydney Pollack rendezésében: a Távol Afrikától című filmben máig emlékezeteset alakított. A művet 11 kategóriában jelölték Oscarra, s ebből 7-et meg is nyert, köztük a legjobb filmnek járó díjat.1992-ben  egy már-már kultfilmnek számító műben vállalt főszerepet, ez volt a Komputerkémek.

Rendezője és producere volt a   Folyó szeli ketté  (1992.) című filmenek. A televíziós talk show-k korára reflektáló 1994-es Kvíz Show  című film rendezéséért pedig ismét jelölték az Oscar-díjra

A lovak iránti szerelmének adózó A suttogó (1998.) volt az első olyan filmje, amelynek egyszerre volt főszereplője és rendezője.

 

Az ezredfordulón hazánkban forgatták egyik filmjét, a Kémjátszma címmel, amelyben Brad Pitt oldalán látható. A filmet 2001-ben mutatták be a mozik. Csakúgy, mint Az utolsó erőd című háborús filmet.

    

2007-ben maga rendezte a meglehetősen politikai töltetű krimit, a Gyávák és hősöket, amelyben Redford mellett Tom Cruise és Meryl Streep alakítja a főszerepeket. Az iraki háború utóhatásairól szól a film, amely minden didaktikussága ellenére egy felelősségteljes ember tisztességes álláspontját tükrözi.

 

Pályáján a filmkritika lelkesedése és a közönségsiker találkozott, és a szőke színész akaratlanul is a nők bálványa lett. A nagy rajongás ellenére a színész magánéletében sosem játszotta el a szívtipró szerepet. Robert Redford 1958-ban vette feleségül a mormon közösségből származó Lola Van Wagennent, akitől négy gyermeke született, egyikőjük még csecsemőkorában meghalt.

27 év házasság után elváltak. Az 1980-as évek vége felé Sonia Braga színésznővel, utána 1995-ig Kathy O'Rearrel, 1996-ban pedig a német származású Sibylle Szaggars festőnővel állt romantikus kapcsolatban, s akivel az esküvőjüket 2009. július 11-én  Németországban, Hamburg egyik luxusszállójában tartották meg.

Redfordnak 4 unokája van. Gyermekei: Shauna Redford (1960.), David James Redford (1962.), Amy Heart Redford (1970.) és mindegyikük művészi pályára lépett. Habár apjukat közel húsz évig alig látták otthon, Bob számára a család Hollywoodot meghazudtoló módon fontos maradt. Amikor a felnőtt James májátültetésre várt, hajlandó lett volna egy évvel elhalasztani egyik filmjét, csak azért, hogy jelen lehessen a műtéten.

2002-ben színészi és rendezői munkásságának, valamint a Sundance Intézet alapításának elismeréseként Oscar életműdíjjal tüntették ki.

 

Robert Redford a közeljövőben a tévében:


Kémjátszma - Cinemax, 2011-08-17 21:55
                    Cinemax2, 2011-08-18 21:55
Ilyenek voltunk - RTL KLUB, 2011-08-23 14:15


 

 

Charles  Robert Redford - baráti körében egyszerűen csak „Bob” – Santa Monicában, 1936. augusztus 18-án született. Egy középosztálybeli, kétgyermekes, skót emigráns családban nőtt fel Kaliforniában. Apja eleinte tejesemberként, majd könyvelőként dolgozott a Standard Oilnál. Édesanyja, Martha Hart a családnak szentelte életét. Volt idő, amikor mindössze egy hajszálon múlott az élete, de végül sikerült legyőznie a gyermekparalízist. "Tízéves voltam, amikor egy bénulás után diagnosztizálták a betegséget. Mit ne mondjak, teljesen lesokkolt a hír. Édesanyám tartotta bennem a lelket, mindennap odaült az ágyamhoz, és mindent megtett azért, hogy újra mozogni tudjak. Egy hónap múlva már ismét lábra tudtam állni, majd nem sokkal később teljesen rendbe jöttem – emlékszik vissza Redford.

Édesanyja 1955-ben meghalt, és ő ennek hatására inni kezdett. Bob sosem volt éppen jó tanuló. Dísztárcsalopásai révén inkább a zűrös gyerekek közé tartozott, viszont nagyon jó sportolóként tartották számon. Baseballtehetségének köszönhetően ösztöndíjat nyert a Colorado Egyetemre, ahonnan időleges alkoholizmusa miatt korán kihullott. Miután egyre kiábrándultabb lett az akkori kommersz amerikai életstílustól, hogy életébe színt vigyen, először Amerikát, majd Európát vette a nyakába. Végig egyedül, alkalmi munkákat vállalva járt városról városra. Európai tartózkodása alatt bevett szokásává vált, hogy a tél közeledtével Olaszország felé vette az irányt, majd mikor újra nyár lett, visszatért Franciaországba. Húszévesen Párizsban, majd Firenzében tanult festészetet, de mivel nem ért el jelentősebb sikereket, hazatért New Yorkba, ahol az Amerikai Színmûvészeti Akadémia hallgatója lett.

A Broadwayn először a Sunday in New York című darabban láthatta a közönség, majd következett a Mezítláb a parkban, melynek későbbi filmváltozatában (1967.) Jane Fonda volt a partnere. A film hatalmas kritikai és közönségsikert könyvelt el.

Első filmje, a War Hunt  1962-ben készült, s ebben Sydney Pollackkal játszott, akivel összebarátkozott, és 7 közös filmet készítettek, melyeket Pollack rendezett. A következő közös filmjük az 1966-os Ez a ház bontásra vár. Partnere Natalie Wood volt.

Redford következő filmje a Verseny a lejtőn  (1969.) volt, melyben egy síversenyzőt alakít. E szerepéért 1971-ben BAFTA-díjat nyert a legjobb férfi alakítás kategóriájában.

    

Szintén BAFTA-díjat kapott a  Butch Cassidy és a Sundance kölyök című westernben (1969.) nyújtott alakításáért. A filmmel tovább növelte a népszerûségét. Partnere Paul Newman, akivel felejthetetlen alakítást nyújtott A nagy balhé (1973.) című filmben is. Redfordot játékáért Oscar-díjra jelölték. Mindkét filmet George Roy Hill rendezte.

   

 A következő, máig emlékezetes és gyakran játszott filmje  az Ilyenek voltunk (1973.), amelyben Barbra Streisanddal szerepelt együtt

 

Sydney Pollack az 1970-es évek egyik legemlékezetesebb thrillerjét rendezte meg, kiváló szereposztásban, Redforddal a főszerepben:  A Keselyű három napja (1975.)


 

1976-ban Az elnök emberei  című nagysikerű film a Watergate botrányt mutatta be igen nagy visszhanggal. Az akkori politikai vezetés mindent megtett a film betiltásáért, de végül mégis eljuthatott a mozikig. Főszerepben Dastin Hoffman és Robert Redford.

1980-ban sikeresen debütált rendezőként és producerként. Az Átlagemberek  című családi drámája három Oscar-díjat is kiérdemelt. Megalapította a Sundance Filmintézetet a független filmesek támogatásáért. A Sundance Filmfesztivált, a kezdő filmesek seregszemléjét minden évben megrendezik a Utah állambeli Park Cityben.

A 1980-as évektõl  előtérbe kerültek a romantikus történetek,  a kemény, ám tiszta és érző szívű ember megformázása. 4 év kihagyás után vállalt újabb szerepet az Őstehetség (1984.)  című filmben. Az igazi visszatérés azonban egy év múlva következett Meryl Streep oldalán, Sydney Pollack rendezésében: a Távol Afrikától című filmben máig emlékezeteset alakított. A művet 11 kategóriában jelölték Oscarra, s ebből 7-et meg is nyert, köztük a legjobb filmnek járó díjat.1992-ben  egy már-már kultfilmnek számító műben vállalt főszerepet, ez volt a Komputerkémek.

Rendezője és producere volt a   Folyó szeli ketté  (1992.) című filmenek. A 1994-es Kvíz Show című film rendezéséért pedig ismét jelölték az Oscar-díjraA suttogó (1998.) volt az első olyan filmje, amelynek egyszerre volt főszereplõje és rendezője.

 

Az ezredfordulón hazánkban forgatták egyik filmjét, a Kémjátszma címmel, amelyben Brad Pitt oldalán látható. A filmet 2001-ben mutatták be a mozik. Csakúgy, mint Az utolsó erőd című háborús filmet, amelyben James Gandolfini oldalán látható.2007-ben maga rendezte a meglehetősen politikai töltetű krimit, a Gyávák és hősöket, amelyben Redford mellett Tom Cruise és Meryl Streep alakítja a főszerepeket.

 

A  filmkritika lelkesedése és a közönségsiker találkozott, és a szőke színész akaratlanul is a nők bálványa lett. A nagy rajongás ellenére a színész magánéletében sosem játszotta el a szívtipró szerepet. Robert Redford 1958-ban vette feleségül Lola Van Wagennent, akitől négy gyermeke született, egyikőjük még csecsemőkorában meghalt. 27 év házasság után elváltak. Az 1980-as évek vége felé Sonia Braga színésznővel, utána 1995-ig Kathy O'Rearrel, 1996-ban pedig a német származású Sibylle Szaggars festőnővel állt romantikus kapcsolatban, akivel az esküvőjüket Németországban, Hamburg egyik luxusszállójában tartották meg 2009. július 11-én. Redfordnak 4 unokája van. Gyermekei: Shauna Redford (1960.), David James Redford (1962.), Amy Heart Redford (1970.) és mindegyikük művészi pályára lépett. Habár apjukat közel húsz évig alig látták otthon, Bob számára a család Hollywoodot meghazudtoló módon fontos maradt. Amikor a felnőtt James májátültetésre várt, hajlandó lett volna egy évvel elhalasztani egyik filmjét, csak azért, hogy jelen lehessen a műtéten.

 

Robert Redford a közeljövőben a tévében:


Kémjátszma - Cinemax, 2011-08-17 21:55
                    Cinemax2, 2011-08-18 21:55
Ilyenek voltunk - RTL KLUB, 2011-08-23 14:15


 

Charles  Robert Redford - baráti körében egyszerűen csak „Bob” – Santa Monicában, 1936. augusztus 18-án született. Egy középosztálybeli, kétgyermekes, skót emigráns családban nőtt fel Kaliforniában. Apja eleinte tejesemberként, majd könyvelőként dolgozott a Standard Oilnál. Édesanyja, Martha Hart a családnak szentelte életét. Volt idő, amikor mindössze egy hajszálon múlott az élete, de végül sikerült legyőznie a gyermekparalízist. "Tízéves voltam, amikor egy bénulás után diagnosztizálták a betegséget. Mit ne mondjak, teljesen lesokkolt a hír. Édesanyám tartotta bennem a lelket, mindennap odaült az ágyamhoz, és mindent megtett azért, hogy újra mozogni tudjak. Egy hónap múlva már ismét lábra tudtam állni, majd nem sokkal később teljesen rendbe jöttem – emlékszik vissza Redford.

Édesanyja 1955-ben meghalt, és ő ennek hatására inni kezdett. Bob sosem volt éppen jó tanuló. Dísztárcsalopásai révén inkább a zűrös gyerekek közé tartozott, viszont nagyon jó sportolóként tartották számon. Baseballtehetségének köszönhetően ösztöndíjat nyert a Colorado Egyetemre, ahonnan időleges alkoholizmusa miatt korán kihullott. Miután egyre kiábrándultabb lett az akkori kommersz amerikai életstílustól, hogy életébe színt vigyen, először Amerikát, majd Európát vette a nyakába. Végig egyedül, alkalmi munkákat vállalva járt városról városra. Európai tartózkodása alatt bevett szokásává vált, hogy a tél közeledtével Olaszország felé vette az irányt, majd mikor újra nyár lett, visszatért Franciaországba. Húszévesen Párizsban, majd Firenzében tanult festészetet, de mivel nem ért el jelentősebb sikereket, hazatért New Yorkba, ahol az Amerikai Színmûvészeti Akadémia hallgatója lett.

A Broadwayn először a Sunday in New York című darabban láthatta a közönség, majd következett a Mezítláb a parkban, melynek későbbi filmváltozatában (1967.) Jane Fonda volt a partnere. A film hatalmas kritikai és közönségsikert könyvelt el.

Első filmje, a War Hunt  1962-ben készült, s ebben Sydney Pollackkal játszott, akivel összebarátkozott, és 7 közös filmet készítettek, melyeket Pollack rendezett. A következő közös filmjük az 1966-os Ez a ház bontásra vár. Partnere Natalie Wood volt.

Redford következő filmje a Verseny a lejtőn  (1969.) volt, melyben egy síversenyzőt alakít. E szerepéért 1971-ben BAFTA-díjat nyert a legjobb férfi alakítás kategóriájában.

    

Szintén BAFTA-díjat kapott a  Butch Cassidy és a Sundance kölyök című westernben (1969.) nyújtott alakításáért. A filmmel tovább növelte a népszerûségét. Partnere Paul Newman, akivel felejthetetlen alakítást nyújtott A nagy balhé (1973.) című filmben is. A western környezetből szerencsejátékosnak igazolt át mindmáig legkedvesebb filmjében. Redfordot játékáért Oscar-díjra jelölték. Mindkét filmet George Roy Hill rendezte.

   

 A következő, máig emlékezetes és gyakran játszott filmje  az Ilyenek voltunk (1973.), amelyben Barbra Streisanddal szerepelt együtt

 

Sydney Pollack az 1970-es évek egyik legemlékezetesebb thrillerjét rendezte meg, kiváló szereposztásban, Redforddal a főszerepben:  A Keselyű három napja (1975.)


 

1976-ban Az elnök emberei  című nagysikerű film a Watergate botrányt mutatta be igen nagy visszhanggal. Az akkori politikai vezetés mindent megtett a film betiltásáért, de végül mégis eljuthatott a mozikig. Főszerepben Dastin Hoffman és Robert Redford.

1980-ban sikeresen debütált rendezőként és producerként. Az Átlagemberek  című családi drámája három Oscar-díjat is kiérdemelt. Megalapította a Sundance Filmintézetet a független filmesek támogatásáért. A Sundance Filmfesztivált, a kezdő filmesek seregszemléjét minden évben megrendezik a Utah állambeli Park Cityben.

A 1980-as évektõl  előtérbe kerültek a romantikus történetek,  a kemény, ám tiszta és érző szívű ember megformázása. 4 év kihagyás után vállalt újabb szerepet az Őstehetség (1984.)  című filmben. Az igazi visszatérés azonban egy év múlva következett Meryl Streep oldalán, Sydney Pollack rendezésében: a Távol Afrikától című filmben máig emlékezeteset alakított. A művet 11 kategóriában jelölték Oscarra, s ebből 7-et meg is nyert, köztük a legjobb filmnek járó díjat.1992-ben  egy már-már kultfilmnek számító műben vállalt főszerepet, ez volt a Komputerkémek.

Rendezője és producere volt a   Folyó szeli ketté  (1992.) című filmnek. A televíziós talk show-k korára reflektáló 1994-es Kvíz Show  című film rendezéséért pedig ismét jelölték az Oscar-díjra.

 A lovak iránti szerelmének  adózó A suttogó (1998.) volt az első olyan filmje, amelynek egyszerre volt főszereplője és rendezője.

 

Az ezredfordulón hazánkban forgatták egyik filmjét, a Kémjátszma címmel, amelyben Brad Pitt oldalán látható. A filmet 2001-ben mutatták be a mozik. Csakúgy, mint Az utolsó erőd című háborús filmet.

   

2007-ben maga rendezte a meglehetősen politikai töltetű krimit, a Gyávák és hősöket, amelyben Redford mellett Tom Cruise és Meryl Streep alakítja a főszerepeket. Az iraki háború utóhatásairól szól a film, amely minden didaktikussága ellenére egy felelősségteljes ember tisztességes álláspontját tükrözi.

 

 

2011. április 11-én volt a premierje The Conspirator  című legújabb filmjének New York-ban, a Modern Művészetek Múzeumában.

Redford pályáján a filmkritika lelkesedése és a közönségsiker találkozott, és a szőke színész akaratlanul is a nők bálványa lett. A nagy rajongás ellenére a színész magánéletében sosem játszotta el a szívtipró szerepet. Robert Redford 1958-ban vette feleségül a mormon közösségből származó Lola Van Wagennent, akitől négy gyermeke született, egyikőjük még csecsemőkorában meghalt.

27 év házasság után elváltak. Az 1980-as évek vége felé Sonia Braga színésznővel, utána 1995-ig Kathy O'Rearrel, 1996-ban pedig a német származású Sibylle Szaggars festőnővel állt romantikus kapcsolatban, akivel az esküvőjüket Németországban, Hamburg egyik luxusszállójában tartották meg 2009. július 11-én. Redfordnak 4 unokája van. Gyermekei: Shauna Redford (1960.), David James Redford (1962.), Amy Heart Redford (1970.) és mindegyikük művészi pályára lépett. Habár apjukat közel húsz évig alig látták otthon, Bob számára a család Hollywoodot meghazudtoló módon fontos maradt. Amikor a felnőtt James májátültetésre várt, hajlandó lett volna egy évvel elhalasztani egyik filmjét, csak azért, hogy jelen lehessen a műtéten.

Redford nemcsak a természet, de a természetesség szószólója is. Ellenzi például a ráncfelvarrást, ami az ő esetében nem is volna már indokolatlan. „A beavatkozás után olyan lesz az arc, mintha a jellegzetes vonásokat kiradírozták volna róla.” E filozófia jegyében készítették el a  Sundance névre keresztelt ruházati cégének modelljeit is, s amelyeket egy ősz hajú nő reklámoz, és környezetbarát technológiával készülnek. Róla még ellenségei is elismerik, hogy önzetlen és kitartó. A balkezes demokrata gyakran dörgölte  Bush elnök orra alá a nyilvánosság előtt, hogy nem elég környezetbarát, és nem kért bocsánatot az iraki beavatkozás miatt.  

Színészi és rendezői munkásságának valamint a Sundance Intézet alapításának elismeréseként  Redford 2002-ben életmű-Oscart vehetett át.

 

 

 

Robert Redford a közeljövőben a tévében:


Kémjátszma - Cinemax, 2011-08-17 21:55
                    Cinemax2, 2011-08-18 21:55
Ilyenek voltunk - RTL KLUB, 2011-08-23 14:15