Gregory Peck - Hollywood egyik legszebb és legnépszerűbb férfisztárja, a nők álma, aki legtöbbször a pozitív hős szerepét kapta, de ezekben is összetett jellemábrázoló képességről tett tanúbizonyságot - 8 éve halt meg. Vásznon való megjelelnéséért szerették: magas volt (191 cm), erős és hősies, mindez keveredve a szerepeit átható alapvető becsületességgel. Több mint ötven nagysikerű filmben szerepelt hosszú pályafutása során.

Az ír származású  Eldred Gregory Peck La Jollában (Kalifornia) született 1916. április 5-én. Apja gyógyszerész volt San Diego-ban. Szülei 5 éves korában elváltak. Egyedüli gyerek volt, szülei válása után nagymamájához költöztették. Gyerekkorában sosem volt meghitt, biztos családi háttere. Ebből a korszakból leginkább a hétvégi mozizásokra és hűséges kutyájára emlékezett vissza. 

10 évesen a katolikus katonai iskolába küldték, a St. John's Military Academyre Los Angelesbe. A nagyanyja meghalt, miközben az iskolába járt és ezután az apja vette át a nevelését.

A középiskola után a  Berkeley-n tanult, mikor megfogta őt a szinészet, és elszegődött a New York Neighborhood Playhouse csoporthoz. Nehéz anyagi körülmények között élt, gyakran aludt a Central Parkban. Miután végzett, 1939-ben dolgozott a World's Fairnél, és az NBC-nél, mint idegenvezető a televíziós közvetítéseken. A Broadway-n debütált New Yorkban. Első darabja a The Morning Star volt 1942-ben. Ezután Hollywood következett.

Első filmje az 1944-es Dicsőség napjai  . A hirnév a következő filmmel, a szintén 1944-es A mennyország kulcsa című filmmel jött el, mely Oscar-díj jelölést hozott. 

 

Klasszikus férfiszépsége sikerre ítélte. Alkati adottságainak köszönhetően azonnal főszerepeket kapott, melyek hamar sztárrá avatták. Hitchcock Elbűvölve (1945.) című filmjének főszerepjét játszotta mint amnéziás beteg, akit gyilkossággal vádolnak. Partnere  Ingrid Bergman volt. A film egyik érdekessége a Salvador Dalí által tervezett híres álomjelenet.

 

Az őzgida  (1946.)  című filmben nyújtott alakításáért újra Oscarra jelölték. Az arany szobrocskát ugyan nem kapta meg, de a Golden Globe-dijat igen.

Szerepelt westernekben is, mint a Párbaj a napon (1946.) , a Yellow Sky (1948.)  , vagy a The Gunfighter  (1950.).

További két Oscar-jelölést kapott az Úri becsületszó (1947.) című Elia Kazan filmért, (Gregory Peck egy újságírót alakít, aki egy magazin felkérésére tényfeltáró riportsorozatot készül írni az antiszemitizmusról és a kirekesztésről. Az újságíró elhatározza, hogy elsőkézből szerez információt a témához, ezért zsidónak adja ki magát. Nem is sejti, hogy mi vár rá... A jóval több, mint fél évszázada készült, 3 Oscar-díjat, köztük a legjobb film díját elnyert klasszikus témája és története ugyanolyan aktuális ma, mint születése évében!) valamint a  Szárnyaló  bátorság (1949.) című filmért, amely a háború stresszét tárja elénk. 

    

E sikerek után hamarosan úgy döntött,  hogy csak olyan filmekben fog szerepelni, melyek érdeklik.

Továbbra is játszott nagyszabású filmekben hősi figurát alakitva: Őfelsége kapitánya (1951.)  ,  Bíborsivatag (1954.)  , Moby Dick (1956.)

Szerepelt  A Kilimandzsáró havában (1952.)  Ava Gardner partnereként,  Audrey Hepburnnel a Római vakációban(1953.) a szinésznő debütáló filmjében.

 

Az ötvenes évekből kiemelendő még a nukleáris háborútól óvva intő Az utolsó part (1959.) .

Négy jelölés után 1962-ben végre elnyerte a hőn áhított Oscar aranyszobrot Atticus Finch ügyvéd megformálásáért a Ne bántsátok a feketerigót! című filmben. Szintén ezért az alakításért megkapta a Golden Globe-díjat is legjobb drámai színész kategóriában.

 

A hatvanas évek elején 2 sötét hangulatú filmben is feltűnt: Rettegés foka (1962. )  és Behold a Pale Horse (1964.)  .

Szintén erőteljes alakitást nyújtott a korai 60-as évek egyik legnagyobb kasszasikerében az 1961-es Navarone ágyúiban Keith Mallory kapitány szerepében .  

Westernekből is jutott a hatvanas évekre. Ilyen például a Lopakodó hold (1969.)  vagy a Mackenna aranya (1969.).

 

A hetvenes évek elején producerkedett, majd Robert Thorn szerepében tért vissza az Ómen cimű filmben (1976.) . Az időszak további jelentős filmje a MacArthur (1977.)  és a Braziliai fiúk (1978.), melyben a gonosz Mengele doktort alakitja.

A nyolcvanas években inkább TV-s szerepei voltak, mint a The Blue and the Grey  című minisorozat (1982.) vagy a Bíbor és fekete (1983.). Két Oscar-díjas világsztár, Jane Fonda és Gregory Peck jutalomjátékát csodálhatjuk meg a mexikói forradalom idején játszódó, megejtően szép történetű Tüzes alkony  (1989.) című filmben.

  

 

1991-ben szerepet vállalt az 1962-es A rettegés foka remake-jében de ebben már csak mellékszereplőként. Szintén 1991-es a pénzvilágot bemutató A nagy likvidátor  . 1998-ban feltűnt az 1956-os Moby Dick TV-s remake-jében is, szintén  epizódszerepben, melyért Golden Globe-díjat kapott.

1967-ben elnyerte a Filmakadémia Jean Hersholt Humanitarian diját. Később megkapta a Medol of Freedom kitüntetést is. Politikailag liberálisként mindig részt vett a filmipar fejlesztésében és jobbá tételében. 2003. június 12-én Los Angeles-i otthonában felesége, Veronique Passani mellett  hunyt el 87 évesen. Álmában érte a halál.

 A tökéletes úriember és a legyőzhetetlen hős azonban a filmvásznon halhatatlan. 

 

Gregory Peck volt az Amerikai Filmintézet első elnöke és évekig elnökölt az Oscart osztó Amerikai Filmakadémia élén is. Hatszor kapott Golden Globe-díjat, és elnyerte a New York-i filmkritikusok díját is (1950.). Életműdíjat kapott az 1989-es  cannes-i nemzetközi filmfesztiválon, és ugyanabban az évben neki ítélték az Amerikai Filmintézet életműdíját is. 1999-ben az American Filmintézet Minden idők legnagyobb férfi színészeinek listáján 12. helyre sorolta.

Első filmszerepétől kezdve haláláig körülrajongott sztár volt. Művészi tevékenysége mellett részt vett számos jótékony célú egyesület munkájában, különösen kiemelkedett a rák elleni küzdelemben és az AIDS elleni adománygyűjtésben végzett munkája.

 

Gregory Peck a közeljövőben a tévében:


Navarone ágyúi - FilmMúzeum, 2011. június 14. 22:40

Moby Dick - MGM 2011. június 22. 18:20,  2011. június 23. 07:30

Az utolsó part   MGM2011. június 23. 18:00

A maga ura  MGM, 2011. június 14. 03:05; 2011. június 14. 08:25; 2011. június 22. 17:05; 2011. június 23. 06:20   (A pályafutására visszatekintő portré korai filmjeitől kezdve végigkíséri, és számtalan filmrészlettel illusztrálja Gregory Peck önvallomását, valamint színésztársai - Audrey Hepburn, Liza Minelli, Jack Lemmon, Jane Fonda - visszaemlékezését. Részleteket láthatunk többek között: az Elbűvölve, a Navarrone ágyúi, a Brazíliai fiúk, a Moby Dick, a Római vakáció és a Párbaj a napon című filmekből.)