"A filmművészetet otthagyta a zenéért, a zenét otthagyta a költészetért, aztán mindent otthagyott velünk együtt valami másért, amiről mi még nem tudunk."
Hobo

 

 

 

 

Jim Morrison

(1943. december 8. (Melbourne /Florida, USA/– 1971. július 3. - Párizs) énekes, dalszövegíró, költő ma lenne 67 éves. A rajongók számára a Szent volt. A szülők szemében maga a megtestesült Gonosz. Koncertjei olykor a fekete miséket idézték. Kábítószeres, alkoholos botrányain a sajtó csámcsogott. Tehetséges Költő volt, amit azonban többnyire elnyomott benne a lump Csavargó. Jim Morrison a végletek embere volt.

Douglas Morrison néven született. Apja, George Stephen Morrison tengernagy az USA Haditengerészeténél szolgált, anyja, Clara Clark Morrison. Jimet szigorú, konzervatív szellemben nevelték, azonban ő minden alkalmat megragadott, hogy ellenkező nézeteinek hangot adjon. Már fiatalkorában kitűnt viselkedésével, lázongott az iskolapadban. Ez a lázongás haláláig tartott.

Lenyűgözte Jack Kerouac Úton című, a hatvanas években meghatározó regénye, középiskolás korától ő maga is írogatott. Az egyetemen filozófiát tanult, de a jobb körök helyett végül a szakadtak világát választotta. Az egyetem után Los Angelesbe költözött

A hatvanas évek közepén a rockzene bűvöletébe került, a műfaj krónikásai szerint ebben döntő érdemei voltak Ray Manzarek billentyűsnek, aki az 1965-ben megalakuló Doors együttes esze volt, Morrison viszont a banda senki által soha meg nem értett lelke - és persze motorja.

Első albumukban található egy Weill - Brecht feldolgozás, az Alabama Song, valamint az első igazi nagy sikerük, a Light My Fire.

 Első lemezük megjelenése után nagyon gyorsan megismerték a zenerajongók a Doorst. Ez főleg Jim Morrison excentrikus, lázadó figurájának köszönhető, amellyel példát állított az ifjúság elé. Morrison mély - síró, néha felüvöltő hangja, sajátos megjelenése valamint a béke, a jóság és a szeretet filozófiájának terjesztése nagyban elősegítette, hogy gyorsan sztárokká váltak. Dalaikban hűen tükrözték az ifjúság gondolatait, problémáit és érzésvilágát. Rajongótáboruk hatalmasra nőtt. Folyamatosan megjelenő lemezeik rengeteg kiváló slágert tartalmaztak.

Sorra jöttek a jobbnál jobb számok: Hello, I Love You; Touch Me, Love Her Madly, Break On Through.

Morrison megpróbálta zenéjüket más társművészetekkel összekapcsolni, de a menedzsment által rájuk kényszerített nagy hajtás nem engedte igazán kibontakozni. A túlhajszoltság miatt nagy mennyiségű alkoholt és drogot fogyasztó Morrison egyre több botrányt csinált. Volt rá példa, hogy rendőrök sorai között koncerteztek, és le is vitték a színpadról Morrisont, amikor már túlzásba vitte a hangulat varázslását.

Fellépéseik alkalmával mindig kereste a közvetlen kapcsolatot a közönséggel. Az elsők közé tartozott, akik beugrottak a színpadról a tömegbe. A megerőltető munka, az ital és az egyre több kábítószer tönkretette Morrison idegeit.

1971-ben Párizsba, a művészetek fővárosába menekült, ahol addigi vágyait, elképzeléseit akarta megvalósítani. Szíve azonban nem bírta a túlzott terhelést, és nemsokára halva találtak rá hotelszobájának fürdőkádjában. Élt 27 évet.

Jim Morrison a párizsi Pere Lachaise temetőben nyugszik, sírja azóta is sokak zarándokhelye. A Doors és Jim Morrison életéről, pályájáról több könyv is készült. A dokumentációs és koncertfilmek mellett Oliver Stone rendezésében 1991-ben, Morrison halálának huszadik évfordulójára film készült a Doorsról. A film hatására mind az államokban, mind Európában és hazánkban is feléledt a Doors-kultusz. Sajátos hangulatú versei magyarul is olvashatók Hobo, azaz Földes László fordításában.

Utószó

Teljesülhet a Doors-rajongók régen dédelgetett álma, és 41 év után talán  kegyelmet kaphat a Floridában közszemérmet sértő Jim Morrison. A Doors 1969-ben lépett fel az amerikai államban, ahol Morrsion rendkívül részegen jelent meg, de a biztosítékot nem ezzel csapta ki végül, hanem hogy állítólag elővette péniszét és fellációt imitált Robby Kriegeren, a zenekar gitárosán.

Koncert után rögtön be is perelték részegségért, illetve közszeméremsértésért, de furcsa módon hiába, hogy csak előbbit tudták bizonyítani hangfelvételekkel, mégis az utóbbiért ítélték el nyolc hónapra, és csak óvadék ellenében úszta meg a börtönt. Az elzárástól még ezután is annyira félt Morrison, hogy Párizsba menekült, ahol 1971-ben, a hivatalos jelentések szerint szívinfarktusban meghalt. (Halálának valódi okát máig találgatják.)

Charlie Crist, Florida állam leköszönő kormányzója utolsó intézkedéseként -  mivel nincs meggyőződve Morrison bűnösségéről – előterjesztett utólagos kegyelmi kérvényt, mert mindenképpen szeretne kegyelmet adni a néhai énekesnek, de ehhez egy háromtagú testület igenlő szavazata is szükséges. A testület december 9-én, holnap, egy nappal Morrison 67. születésnapja után hozza meg döntését.

em>