Jimi Hendrix, a 20. századi gitárfenomén 27 évesen halt meg, akárcsak Brian Jones,  Janis Joplin,  Jim Morrison és Kurt Cobain. Nemhogy családja, semmilyen állandó kapcsolata nem volt soha. Röviddel halála előtt azt nyilatkozta egy riporternek: „Én már régóta halott vagyok, nem hiszem, hogy megérem a 28-at.” Hendrixet két hónappal 28. születésnapja előtt, ma 41 éve, 1970. szeptember 18-án kora reggel holtan találták Londonban, a Samarkand Hotel alagsorában. A szerencsétlen fiú vélhetőleg az alkohollal együtt fogyasztott altató hatására, saját hányásába fulladt bele.

Johnny Allen Hendrix 1942. november 27-én látta meg a napvilágot Seattle-ben (USA). Jimi apai nagyanyja Nora Rose Moore, egy cseroki indián és egy mulatt nő lánya volt. Jimi nagyon közel állt a nagyanyjához, aki arra nevelte, hogy büszke legyen indián őseire. Édesapja, Al épp akkor kapta meg katonai behívóját, amikor Jimi édesanyja, Lucille megtudta, hogy várandós. Három nappal az esküvő után Al bevonult a frontra, így csak három év múlva találkozhatott először fiával. Hazatérését követően a gyerek nevét James Marshallra változtatta, mert úgy gondolta, a fiú eredeti neve Lucille háborús szeretőjére utal. Szülei egy darabig együtt maradtak, ám további négy gyermekük súlyos születési rendellenességekkel és betegségekkel látott napvilágot. Végül 1951-ben édesanyja otthagyta a családot, és elvált. A bíróság a 9 éves Jimit apjának ítélte, a többi, sérült testvére azonban nevelőotthonba került. Dorbézoló anyját túlzott italozása következtében májzsugorodás miatt kétszer kellett kórházba szállítani, majd 1958-ban leszakadt a lépe, és meghalt.

Jimit a szegénység és az elutasítottság félénk, érzékeny és zavart gyermekké tette. Gitározni autodidakta módon tanult meg, balkezes lévén a gitárját fordítva húrozta fel. Első koncertjét egy névtelen zenekarral egy zsinagóga alagsorában adta, ahonnan túlzottan vad stílusa miatt kirúgták. A középiskolát családi körülményei ellenére jó eredménnyel fejezte be. 1961-ben autólopáson kapták, a kétéves börtönbüntetését katonai szolgálatra válthatta be. Felettesei szerint azonban csapnivaló katona volt, a legalapvetőbb dolgokat is csak felügyelettel lehetett rábízni. Egy évvel később elbocsátották.

1962 novemberében Hendrix részt vett élete első stúdiófelvételén, de vad és kiforratlan stílusa miatt a végső változaton nem szerepelhetett. 1964 januárjában a Harlembe költözött, ahol megismerkedett későbbi barátnőjével, Lithofayne „Fayne” Pridgeonnal1965-ben lehetőséget kapott Little Richard kísérőzenekaránál, a The Upsettersnél. Bár Hendrix bálványozta Richardot, gyakran került vele összetűzésbe pontatlansága, öltözködése és színpadi bohóckodásai miatt. Egy rövid időre innen is kiszállt Ike és Tina Turner zenekarához csatlakozva, de vad szólói miatt innen is kirúgták. Zenélt még Frank Zappával is, aki megmutatta neki a gitár használatát.

1966 -ban  Chas Chandler, a The Animals basszusgitárosa épp otthagyni készült zenekarát, és olyan zenészt keresett, akinek a producere lehet,  magával vitte Angliába, s segített neki megalakítani zenekarát, a The Jimi Hendrix Experience-t. Első kislemeze a Hey Joe volt.

A zenekar először európai klubokban lépett fel. A valódi sikert a következő kislemeze hozta meg: a forradalmi és eredeti Purple Haze, mely torzított gitárhangja és álomszerű (sokak szerint drogos) látomásai révén lett világhírű.

 

Barátnőjével, Kathy Etchinghammel a London középső részén található Brook Street 23-ba költözött. A The Jimi Hendrix Experience első albuma, az Are You Experienced 1967. május 12-én jelent meg. Hendrixet Nagy-Britanniában sztárként ünnepelték.  Amerikában még alig hallottak róluk. A nagy lehetőség akkor jött el, amikor Paul McCartney a Monterey International Pop Music Festival rendezőinek figyelmébe ajánlotta a zenekart. Ez kiváló lehetőség volt Hendrixnek, hogy az USA-ban is megismerjék; nem csak a nagy közönség miatt, hanem azért is, mert az egész eseményt filmre vették és szinte minden moziban bemutatták. A Wild Thing előadása közben a fogával és a háta mögött gitározott, majd a dal végén ismét felgyújtotta és összetörte gitárját.

   

1967 decemberében megjelent a The Jimi Hendrix Experience második albuma, az Axis: Bold as Love, melynek borítóján Jimi és két társa  két védikus istenség alakjában pózolnak. E lemezen kívánt emléket állítani indián és fekete őseinek többek a között a Woodoo Child című dallal. Hendrix nagy érdeklődést mutatott a woodoo mágia iránt, különösen azt követően, hogy egy ghánai woodoo pap fia megmutatta neki, hogy néhány általa játszott dallam akaratlanul is megegyezik a paptól hallott motívumokkal, színpadi mozgása pedig a pap által Oxunnak, a „Mennydörgés Istenének” eltáncolt lépéseiből áll.

 

A zenekar 1968-ban megjelent harmadik albuma, a dupla Electric Ladyland jelentősen eltért korábbi munkáiktól; sokak szerint három stúdióalbumuk közül ez a legjobb. Az album az USA-ban szeptemberben jelent meg, és Hendrix egyetlen 1. helyezett albuma lett.

 

1969 szeptemberében két bűnözőnek tűnő ember elrabolta és New Yorkba vitte Hendrixet. A patthelyzet akkor ért véget, amikor Michael Jeffery munkatársai megérkeztek és elvitték tőlük.

1969-ben egy háromnapos denveri popfesztivál megpróbáltatásai után az Experience feloszlott. A hazatérő Hendrixet pedig május 3-án a torontói repülőtéren immáron harmadjára  letartóztatták, mert ezúttal a poggyászában heroint találtak. Népszerűségének köszönhetően  augusztus 18-án a woodstocki fesztiválon főműsorszámként lépett fel, melynek során előadta többek között az amerikai himnusz bombázást, sikításokat és gépfegyvereket is utánzó gitáradaptációját.

 

Legutolsó koncertjét 1970. január 28-án tartotta a Madison Square Gardenben. Annyira bekábítószerezett, hogy másfél dalt sikerült eljátszania, majd trágár kifejezésekkel gyalázta rajongóit, és leült a színpadra. A közönség kifütyülte, majd miután lekísérték a színpadról, az egész helyszínt felgyújtotta.

Hendrix halálának körülményeit sosem tisztázták, és talán soha nem is fogják. Német műkorcsolyázó barátnőjével, Monika Dannemann-nal töltötte az éjszakát. Dannemann évekig nyilvánosan azt állította, hogy Hendrix még életben volt, amikor a mentőautóba helyezték; azonban azzal a reggellel kapcsolatos megjegyzései gyakran ellentmondóak és zavartak voltak, interjúról interjúra változtak. Rendőrségi és mentőszolgálati jelentések szerint  Hendrix már halott volt, amikor a helyszínre érkeztek, és már halott volt egy ideje.

Jimi Hendrix, akinek nem mindennapi tehetségét rajongói és kritikusai máig elismerik. A hollywoodi Hírességek sétányán 1994-ben csillagot kapott, 2003-ban pedig a Rolling Stone című zenei szaklap minden idők legjobb gitárosának választotta. Zenei stílusában a bluesos, dzsesszes alapritmust kombinálta pszichedelikus improvizációival. Indián és afroamerikai gyökerek, woodoo mágia, a drog és állandó törés-zúzás - az intenzív pályán a szervezete 27 év után mondta fel a szolgálatot.

 

Hendrix színpadi viselkedése és kivételes virtuozitása rengeteg szakmabelit inspirált, mint például Eric Claptont, Paul McCartneyt vagy Freddie Mercuryt.

Nem halványuló legendája ma is hatalmas pénzt hoz az élelmes lemezcégeknek: bár életében kevés "hivatalos" lemeze jelent meg, az elmúlt négy évtizedben sorra bukkantak fel eddig ismeretlen vagy kalózfelvételei. „Jimi holtan többet ér nekem, mint élve“ – mondta Michael Jeffery, Hendrix menedzsere, aki a zenész halála után három évvel halt meg egy légibalesetben.

Jimi Hendrix örökségét az apja által létrehozott és manapság a húga, Janie Hendrix által vezetett alapítvány gondozza.