A filmvilág élvonalába néhány éve üstökösként berobbant   ír színész, Colin James Farrell Dublinban született, 1976. május 31-én. Számos amerikai kasszasikert produkáló filmben játszott főszerepet.

Édesapja, Eamon Farrell visszavonult profi labdarúgó volt. Colin eleinte focista akart lenni, de amikor rájött, milyen sokat és milyen keményen kell edzenie, úgy döntött, más pályát választ.  Három testvére van, egy bátyja, és két nővére. 12 évesen insomniát diagnosztizáltak Colinnál, azóta is ebben a betegségben szenved

Szülei nem is őt, hanem idősebb testvérét, Eamon Jr.-t szánták színésznek, és őt kezdték táncórákra, illetve színjátszó körökbe küldözgetni, de egy idő után Colin is elkísérte testvérét, és benne aztán több fantáziát láttak.

Ahogy kamaszodott, már nemcsak a filmsztárok iránt rajongott, hanem a helybeli lányokért is. Sokat ivott, kábítószerezett is, és egy alkalommal le is tartóztatták. Amikor az egyik szerzetestanár szóvá tette a viselkedését, Colin a falhoz lökte tanárát,  ezért 17 éves korában (1993.) kicsapták az iskolából. elment világot látni. Ausztráliában kötött ki, ahol modellkedésből tartotta el magát. Erre is ráunt egy év után, visszatért Írországba és az énekléssel próbálkozott. Már-már úgy tűnt, hogy az akkor alakuló Boyzone együttes tagja lesz, de a menedzser jobbnak látta eltanácsolni az állandóan vitatkozó, kötözködő fiút.

A szereplés lehetősége azonban már megérintette, és eldöntötte, hogy színész lesz. 1996-ban beiratkozott a dublini színiiskolába. Hamarosan ebből is elege lett, mert belefáradt abba, hogy folyton kritizálták független személyisége miatt.

Ezután BBC-sorozatokban jeleskedett,  tévéreklámokban szerepelt, majd megkapta a Falling for a Dancer  című mini tévésorozat főszerepét. Ezt a Ballykissangel című széria követte, amely megalapozta a fiatal színész anyagi helyzetét, így Londonba költözött. 1999-ben mutatták be a Hadszíntér  című angol filmet, amelyben először szerepelt a neve a stáblistán, de több színdarabban is feltűnt. Egy alkalommal a színházban ott ült Kevin Spacey is, aki rögtön szerepet adott neki Ártatlan bűnöző (1999.)  című krimijében.

Innen már csak egy ugrás volt a valódi nagyfilm. A kiugrást Joel Schumacher Tigrisek földjén (2000.)  című filmje hozta meg neki.

Ezután a Törvényen kívül című film  következett (2001.). Aztán újra Joel Schumacher kereste meg, A fülke  (2002.) című filmje főszerepével.

A Tigrisek földjében nyújtott alakítása volt az etalon, ezért szemelte ki Gregory Hoblit rendező Hart háborúja (2002.) című háborús filmjének címszerepére.

   

Steven Spielberg is felfigyelt rá, és meghívta Különvélemény (2002.)  című filmjének egyik szerepére.

Gyermekkori példaképe Al Pacino volt, akivel a A beavatás (2003.) című filmben együtt is játszhatott. Al Pacino szerint Colin a generációjának legjobb színésze.

 

Még ugyanebben az évben szerepelt a Daredevil, a fenegyerek  című filmben (először használhatta ír akcentusát),  valamint a S.W.A.T. - Különleges kommandóban is  .

Őt választotta Oliver Stone Nagy Sándor, a hódító (2004.) c. fimjének főszerepére. A film több lesújtó kritikát kapott.

Ebben az évben Michael Cunningham, a Pulitzer-díjas amerikai író regényéből készült az Otthon a világ végén című filmben  egykori szeretőjével, Robin Wright Penn-nel játszik együtt.

 

Terence Malick rendező is bízott a tehetségében, ezért szemelte ki 2005-ben Az új világ   című történelmi filmjéhez. Egy évre rá újra kamera elé állt a John Fante regényéből forgatott, Robert Towne rendezte Kárhozott szeretők (2006.) című alkotásban.

Ebben az évben Michael Mann rendező Colin Farrell és Jamie Foxx főszereplésével elkészíti a nyolcvanas évek népszerű zsarusorozatának -  Miami Vice   - filmváltozatát.

A Woody Allen rendezte krimi, a  Kasszandra álma (2007.) nagyon vegyes fogadtatásban részesült.

Az Erőszakik  című ír-belga film volt a Sundance Filmfesztivál nyitófilmje 2008-ban. A Martin McDonagh Oscar-díjas filmrendező jegyezte vígjáték teljes egészében egy addig álmos kis belga városban, Bruges-ban játszódik (eredeti cím: In Bruges). Colin Farrel - a film egyik főszereplője - bérgyilkost alakít. A film elnyerhetné a "A film, amelyben legtöbbször elhangzott a "fuck", kifejezés és variációi" címet. Ehelyett a valóságban számos díjat és jelölést kapott, kedvező fogadtatásban részesült mind a kritika, mind a nézők részéről. Colin Ferrell megkapta élete első Golden Globe-díját.

Az igazság nyomában (2009.) című filmdrámában Farrell egy háborús újságírót alakít, akinek sikerül Kurdisztánban sokkoló képeket készítenie, ám legjobb barátja eltűnik a zűrzavarban. Ugyanebben az évben készül el a   Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (2009.), mely egy igazi nagy mese, ami az egyik legalapvetőbb lélektani kérdést boncolgatja játékosan: mi történik, ha szembesülünk saját, legmélyebb vágyainkkal?

   
 

2010-ben két filmet forgatott, a London Boulevard című krimit és a  Slavomir Rawicz 1955-ben megjelent regénye alapján készült The Way Back című filmet.

  

2011. július 7-én kerül a magyar mozikba a Förtelmes főnökök című vígjáték, a Frászkarika (Fright Night) című horror-vígjáték pedig  2011. augusztus 18-án. (Charlie és a mamája nem olyan régóta élnek jelenlegi házukban. Miközben Charlie a szomszédokkal ismerkedik, különös dologra lesz figyelmes. Kis gondolkodás után rájön arra, hogy az egyik szomszédja, Jerry (Colin Farrell) egy vámpír.

 
Farrell 2001-ben 4 hónapig nős volt, Amelia Warnernek sikerült bekötnie a fejét, de az esküvő után nemsokkal szakítottak. A hírek szerint Britney Spears-szel, Janet Jacksonnal, Demi Moore-ral, Angelina Jolie-val és Kim Bordenave-vel is járt. Az utóbbi 2003. szeptember 12-én fiút szült neki, aki a James Padraig nevet kapta. A kisfiúról  kiderült, hogy génrendellenességgel született, fizikai és agyi fejlődése korlátozott. A hír hallatán a színész nem tört össze, hanem bevonult elvonókúrára.

Alicja Bachledával az Ondine (2009.)  forgatásán találkozott. Fiúk, Henry Tadeusz  2009. október 7-én született meg.  Colin imádja a kisfiát, de nem akar házasodni, Alicjának ez viszont nem elég, így nemrég pontot tett a viszony végére! A szakítás nem érintette túl mélyen Colint, rá pár napra már a 28 éves Agyness Deyn brit szupermodellel karöltve szórakozott egy New Yorkban tartott partin.

2003-ban a People magazin Colin Farrellt beválasztotta a világ 50 legszexisebb emberei közé. Ugyanebben az évben a Company magazin a hatodik legszexisebb férfinak választotta.

 

Colin Farrell a közeljövőben a tévében:

Az igazság nyomában - HBO, 2011-06-04 21:40                                                        

A fülke - HBO 2011-06-09 20:00